Vegvesenet betaler erstatning etter punktering på E18-bru
Statens vegvesen har besluttet å betale erstatning til kjøretøyeiere som fikk dekkene sine ødelagt etter at en bolt stod opp fra en brufuge på E18 ved Møllerdammen bru i vinter.

Det var 10. februar i år at flere vogntog og personbiler punkterte. Årsaken var bolter som hadde løsnet fra en brufuge på E18 Møllerdammen bru i Vestfold. Én bolt løsnet helt mens én annen stakk opp fra kjørebanen.
Fant skade, men ga den feil kategori
– Vi har hatt en grundig gjennomgang av saken. Hva som har skjedd og når det har vært inspeksjon av brua. I denne saken har vi konkludert med at vi gir eierne av kjøretøyene som fikk dekkene sine ødelagt, erstatning, sier Marianne Øhrn, avdelingsdirektør for Drift og vedlikehold sør i Statens vegvesen.
Statens vegvesen har rutiner for inspeksjon av bruene på riksvegnettet. Det gjennomføres inspeksjon på alle bruer hvert år, samt en hovedinspeksjon hvert femte år. På alle inspeksjoner skal fuger og fugeterskler inspiseres.
– Det er dokumentert at det ble gjennomført hovedinspeksjon i mai 2024. Denne ble utført av en innleid konsulent siden vi ikke hadde kapasitet blant egne ansatte til å utføre denne selv. Dette er ikke uvanlig, forteller Øhrn.
På hovedinspeksjonen ble det avdekket at «fugeterskler var nedslitt og at fugekonstruksjon ligger over terskel i hjulspor».
– Vi ser i ettertid at denne skaden ble kategorisert feil. Den fikk en for lav skadegrad og dermed ble ikke skaden fanget opp i vårt system tidsnok. Dette skulle ha vært utbedret før vintersesongen startet siden brøyteploger og lignende utstyr kan skade brufugene ytterligere, forklarer avdelingsdirektøren.
Vedlikeholdsarbeid ble ikke utført i tide
I tillegg til hovedinspeksjon, er det også utført inspeksjon gjennom driftskontrakten sommeren 2024. I følge Øhrn er det ikke dokumentert skader i fugeterskel her.
– Det er gjennomført inspeksjoner i henhold til de kravene vi har. Men når vi nå har gått igjennom dokumentasjonen, ser vi at feilen i denne saken er at skaden er kategorisert feil. Dette har medført at nødvendig vedlikeholdsarbeid ikke ble utført i tide. Dette er grunnen til at vi påtar oss erstatningsansvar for disse punkteringene, sier Marianne Øhrn.
Har mottatt 16 krav
Etter hendelsen i februar er det flere som har sendt inn erstatningskrav. Både direkte til Statens vegvesen eller via forsikringsselskapet sitt.
– Vi har satt én saksbehandler til å vurdere alle kravene i denne saken. Dette for å få en effektiv saksbehandling. Så langt har vi mottatt 16 erstatningskrav i denne saken, forteller avdelingsdirektøren.
Noen av eierne har dokumentert kravet sitt godt, men Statens vegvesen har også mottatt en del krav hvor det har manglet dokumentasjon.
For de som ikke har sendt inn erstatningskrav ennå, oppfordrer Statens vegvesen den enkelte skadelidte til å kontakte sitt forsikringsselskap, som kan ta saken videre dersom det er grunnlag for erstatning. For de som likevel ønsker å rette krav direkte mot Statens vegvesen, kan henvendelsen sendes til firmapost@vegvesen.no.
– For denne konkrete hendelsen, hvor årsaken er dokumentert, trenger vi fortsatt god dokumentasjon som sannsynliggjør sammenhengen mellom skade og hendelse. Dette skal være beskrivelse av hendelsen med tidspunkt, bilder av skade og skadested og bilde av bil med synlig bilskilt, forklarer Øhrn.
Forhindre at det skjer igjen
Etter denne hendelsen, har Statens vegvesen hatt en grundig gjennomgang av rutinene for bruinspeksjoner.
– Vi har sett på ulike tiltak for å forhindre at dette skjer igjen. Vi har et godt inspeksjonsregime i Statens vegvesen, men vi må sørge for at funn på disse inspeksjonene blir fulgt opp på en riktig måte i ettertid. Vi har sett på denne saken fra ulike ståsteder, og vi vil jobbe videre for at vi ikke får slike hendelser igjen, sier Marianne Øhrn, avdelingsdirektør for Drift og vedlikehold sør i Statens vegvesen.
Nøkkelord
Kontakter
Marianne ØhrnStatens vegvesen Drift og vedlikehold
Tel:91615187marianne.ohrn@vegvesen.noPressevakt Drift og vedlikehold
* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje
Bilder

Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
Flytter arbeidet til andre løpet i Damsgårdtunnelen28.5.2025 11:52:00 CEST | Pressemelding
Natt til mandag flytter oppgraderingsarbeidet i rv. 555 Damgårdtunnelen i Bergen til andre løpet. Fremover blir det nattestengt i løpet fra sentrum og vestover.
Reisende trakasserer ferjemannskap28.5.2025 10:48:09 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen mottar informasjon om at reisende trakasserer ferjemannskap – i form av både utskjelling, dytting og påkjørsler.
Langhelg i vente? Slik gjør du reisen mer forutsigbar28.5.2025 10:10:51 CEST | Pressemelding
Først kommer Kristi himmelfart med inneklemt fredag, så følger pinsehelg. Mange skal ut på veiene samtidig. Men hvordan kan du gjøre reisen mest mulig forutsigbar?
Mesta ønsker å fortsette driften av Norges mest trafikkerte vegtunneler27.5.2025 13:43:44 CEST | Pressemelding
Da fristen gikk ut for å gi tilbud på drift og vedlikehold av 31 tunneler i Oslo og omegn de neste fem årene, var Mesta AS eneste tilbyder.
Dette gjer Statens vegvesen for å unngå trafikkork på og ved Hardangerbrua27.5.2025 10:47:33 CEST | Pressemelding
Riksveg 13 Bu-Kyrkjenes i Hardanger, frå Hardangerbrua og sørvestover, er ein flaskehals kvar sommar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom