EU skjerper blikket på mangfold i forskning
Statistikere og forskere aner en bevegelse mot større mangfold i europeisk statistikk. «She figures» har rapportert om kjønnsbalansen i forskning i over 20 år, og nå er interseksjonalitet på vei inn for alvor. Men det er noen klassiske fallgruver, advarer forsker.

Av: Simon Gramvik, Kifinfo
– Interseksjonalitet er nå et veldig hett tema blant beslutningstakere, sier Jörg Müller, forsker ved Universitetet i Catalonia.
Han har skrevet politikknotatet som følger She Figures 2024 – EUs viktigste rapport om kjønn og likestilling i forskning og innovasjon. Rapporten, som utgis hvert tredje år, samler tall fra hele EU og en del andre land, inkludert Norge.
– Kom det fram noe overraskende denne gangen?
– Vel, egentlig ikke, sier Müller.
– Kvinner gjør noe framgang tidlig og midt i karrieren, men de fleste toppstillinger i akademia er fortsatt mannsdominerte i de fleste EU-land.
Mange i sektoren vil nikke gjenkjennende til statistikken – eller riste på hodet:
- 48 prosent av doktorandene i EU er kvinner, 52 prosent menn.
- Andelen kvinner er lavest blant doktorander i IKT (21 prosent) og ingeniørfag og teknologi (27 prosent). På professornivå ligger andelen på rundt 20 prosent innen disse fagene.
- Bare 34 prosent av forskerne i EU er kvinner, med lavest andel i næringslivet.
- Kun 30 prosent av toppstillinger i akademia og 26 prosent av institusjonsledere er kvinner.
- Bare 9 prosent av patentsøknader er signert av kvinner.
- Kun 2 prosent av vitenskapelige publikasjoner har et kjønnsperspektiv.
– Noe må da være nytt?
– Det har kommet en She Figures Index, det er nytt fra i år, sier Müller.
– Den gjør det enklere å sammenligne hvordan ulike land ligger an samlet sett, innen kjønnsbalanse i forskning og innovasjon.
Interseksjonalitet og inkludering er også nytt, og i tillegg har rapporten for første gang med statistikk for kjønn og lønn («gender pay gap»). Den viser at kvinnelige forskere i EU i snitt tjente 20 prosent mindre enn mannlige.
Hvordan ligger Norge an?
Frøydis Sæbø Steine i Statistisk sentralbyrå (SSB) har hatt ansvar for å samle og sende inn norske tall til rapporten. Hun forteller at Norge skårer høyt på flere indikatorer.
– Vi ligger på sjetteplass i Europa når det gjelder andel kvinnelige rektorer i universitets- og høyskolesektoren, sier hun.
Tallene viser at 40 prosent av rektorene er kvinner. Norge er også et av få land med høyere innvilgelsesrate for kvinner enn menn i forskningsfinansiering.
– I de nyeste tallene vi har, er det 29 prosent for kvinner og 24 prosent for menn. Det er ganske positivt, sier Steine.
I 2022 var det rundt 1900 kvinner som søkte forskningsfinansiering, og rundt 2900 menn, ifølge forskeren.
– Det er altså færre kvinner som søker, men vi har ingen forklaring på hvorfor kvinnene har høyere innvilgelsesrate. Kanskje det kan ha sammenheng med program, fagfelt og så videre.
– Positivt, men skjevt
– Hvis du spør hvor balansen er dårligst, så er det innenfor teknologi. Her er bare 18,4 prosent av professorene i Norge kvinner, sier Kaja Wendt, seniorrådgiver og gruppeleder for statistikk for forskning og utvikling i offentlig sektor i SSB.
Riktignok har kvinneandelen for professorer i teknologifagene økt med 6,5 prosentpoeng på ti år.
– Andelen øker litt og litt. Det er positivt, men fordelingen er fortsatt skjev, sier Wendt.
Hun og kolleger har tidligere beregnet hvor lang tid det vil ta å oppnå kjønnsbalanse i professorstillinger.
– Da vi regnet på dette i 2019, så det ut som det ville ta 100 år å oppnå balanse i teknologi. Men litt avhengig av utregningsmetode tyder nyere tall tyder på at det går noe raskere enn vi trodde, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noOm Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.

Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Ikke rasisme, bare laber interesse3.7.2025 10:58:49 CEST | Pressemelding
For første gang har ansattes opplevelser med mangfold ved Universitetet i Bergen blitt kartlagt. Flere er overrasket over at de aldri får spørsmål om hvordan de opplever UiB som arbeidsplass.
– En drøm er at alle, uansett bakgrunn, kan se seg selv som kjemiker13.6.2025 11:19:54 CEST | Pressemelding
Nye prosjekter ved UiT skal hindre frafall og øke karakterene blant kvinnelige studenter. – Vi vil vise at alle har en plass i realfag, sier prosjektleder.
– Skeive i akademia mangler reell inkludering6.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Mange etterlyser mer kontinuerlig og reell støtte utover symbolhandlinger som de årlige Pride-markeringene, sa Elisabeth L. Engebretsen på Skeivt symposium.
Studiestart: Skal bli velkomstuke fremfor fyllefest5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Universitetet i Bergen tar nye grep for en mer inkluderende studiestart. De vil legge mer vekt på fellesskap og tilhørighet for studentene, og mindre på fyll og fest.
EU utlyser likestillingspris3.6.2025 10:58:27 CEST | Pressemelding
Prisene har blitt delt ut tre ganger før, men så langt uten vinnere fra Norge. Blir det for første gang en norsk vinner i år?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom