Kifinfo

EU skjerper blikket på mangfold i forskning

Del

Statistikere og forskere aner en bevegelse mot større mangfold i europeisk statistikk. «She figures» har rapportert om kjønnsbalansen i forskning i over 20 år, og nå er interseksjonalitet på vei inn for alvor. Men det er noen klassiske fallgruver, advarer forsker.

Illustrasjon av en mangfoldig gruppe studenter utenfor et universitet
I over 20 år har Europa sammenlignet kvinner og menns karriere i forskning. Årets rapport er for første gang utvidet med mer enn kjønn. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.)

Av: Simon Gramvik, Kifinfo

– Interseksjonalitet er nå et veldig hett tema blant beslutningstakere, sier Jörg Müller, forsker ved Universitetet i Catalonia.

Han har skrevet politikknotatet som følger She Figures 2024 – EUs viktigste rapport om kjønn og likestilling i forskning og innovasjon. Rapporten, som utgis hvert tredje år, samler tall fra hele EU og en del andre land, inkludert Norge.

– Kom det fram noe overraskende denne gangen?

– Vel, egentlig ikke, sier Müller.

– Kvinner gjør noe framgang tidlig og midt i karrieren, men de fleste toppstillinger i akademia er fortsatt mannsdominerte i de fleste EU-land.

Mange i sektoren vil nikke gjenkjennende til statistikken – eller riste på hodet:

  • 48 prosent av doktorandene i EU er kvinner, 52 prosent menn.
  • Andelen kvinner er lavest blant doktorander i IKT (21 prosent) og ingeniørfag og teknologi (27 prosent). På professornivå ligger andelen på rundt 20 prosent innen disse fagene.
  • Bare 34 prosent av forskerne i EU er kvinner, med lavest andel i næringslivet.
  • Kun 30 prosent av toppstillinger i akademia og 26 prosent av institusjonsledere er kvinner.
  • Bare 9 prosent av patentsøknader er signert av kvinner.
  • Kun 2 prosent av vitenskapelige publikasjoner har et kjønnsperspektiv.

– Noe må da være nytt?

– Det har kommet en She Figures Index, det er nytt fra i år, sier Müller.

– Den gjør det enklere å sammenligne hvordan ulike land ligger an samlet sett, innen kjønnsbalanse i forskning og innovasjon.

Interseksjonalitet og inkludering er også nytt, og i tillegg har rapporten for første gang med statistikk for kjønn og lønn («gender pay gap»). Den viser at kvinnelige forskere i EU i snitt tjente 20 prosent mindre enn mannlige.

Hvordan ligger Norge an?

Frøydis Sæbø Steine i Statistisk sentralbyrå (SSB) har hatt ansvar for å samle og sende inn norske tall til rapporten. Hun forteller at Norge skårer høyt på flere indikatorer.

– Vi ligger på sjetteplass i Europa når det gjelder andel kvinnelige rektorer i universitets- og høyskolesektoren, sier hun.

Tallene viser at 40 prosent av rektorene er kvinner. Norge er også et av få land med høyere innvilgelsesrate for kvinner enn menn i forskningsfinansiering.

– I de nyeste tallene vi har, er det 29 prosent for kvinner og 24 prosent for menn. Det er ganske positivt, sier Steine.

I 2022 var det rundt 1900 kvinner som søkte forskningsfinansiering, og rundt 2900 menn, ifølge forskeren.

– Det er altså færre kvinner som søker, men vi har ingen forklaring på hvorfor kvinnene har høyere innvilgelsesrate. Kanskje det kan ha sammenheng med program, fagfelt og så videre.

– Positivt, men skjevt

– Hvis du spør hvor balansen er dårligst, så er det innenfor teknologi. Her er bare 18,4 prosent av professorene i Norge kvinner, sier Kaja Wendt, seniorrådgiver og gruppeleder for statistikk for forskning og utvikling i offentlig sektor i SSB.

Riktignok har kvinneandelen for professorer i teknologifagene økt med 6,5 prosentpoeng på ti år.

– Andelen øker litt og litt. Det er positivt, men fordelingen er fortsatt skjev, sier Wendt.

Hun og kolleger har tidligere beregnet hvor lang tid det vil ta å oppnå kjønnsbalanse i professorstillinger.

– Da vi regnet på dette i 2019, så det ut som det ville ta 100 år å oppnå balanse i teknologi. Men litt avhengig av utregningsmetode tyder nyere tall tyder på at det går noe raskere enn vi trodde, sier hun.

Les hele saken hos Kifinfo

Nøkkelord

Kontakter

Om Kifinfo

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye