Har påvist giftstoffet fra laksedrepende alger
Veterinærinstituttet har påvist giftstoffet fra algene som har tatt livet av laks på en rekke oppdrettsanlegg i Nordland og Troms de siste ukene. Analyser av vannprøver viser at dette algetoksinet er det samme som drepte millioner av laks i 2019.

Veterinærinstituttet har ved bruk av avansert analytisk kjemi påvist det fiskedrepende algetoksinet leadbeaterin-1 i to vannprøver fra områder rammet av fiskedød i Nord-Norge den siste tiden.
Toksinet ble ganske nylig identifisert som hovedårsaken til den dødelige effekten i «dødsalgen» Chrysochromuline leadbeateri. Toksinet ble indentifisert gjennom forskningsprosjektet ToxANoWa, finansiert av Norges Forskningsråd. ToxANoWa er tett samarbeid med Universitetet i Oslo, Danmarks Tekniske Universitet og National Research Council i Canada, og er ledet av Veterinærinstituttet. Dette arbeidet har muliggjort identifiseringen av toksinet også i de nye vannprøvene.
- At vi har identifisert giftstoffet og utviklet en metode for å påvise algegiften i vannprøver gir muligheter for utvikling av bedre metoder for overvåkning og tidlig oppdagelse. Med mer forskning blir det også mulig å utvikle raskere metodikk for påvisning av toksinet ute i anleggene, sier forsker Ingunn Anita Samdal ved Veterinærinstituttet.
Algen C. leadbeateri er funnet i området der fiskene dør, og har blitt påvist i en av vannprøvene fra Havforskningsinstituttet. Veterinærinstituttet samarbeider med selskapet Sea Eco i Harstad for å samle inn flere vannprøver, og ønsker å utvikle dette videre i samarbeid med næringen.
Prosjektet ToxANoWa identifiserte også algegiften som tok livet av millioner av laks i 2019.
Kontakter
Ingunn SommersetAvdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferdVeterinærinstituttet
Tel:+4792616360Tom HaavardstunKommunikasjonsrådgiver - Veterinærinstituttet
Tel:+4740008146tom.haavardstun@vetinst.noBilder


Om oss
Veterinærinstituttet er et biomedisinsk forskningsinstitutt og Norges ledende fagmiljø innen biosikkerhet for fisk og landdyr. Helt siden opprettelsen i 1891 har vi arbeidet for å avverge helsetrusler og se helse for fisk, dyr, mennesker og miljø i sammenheng - Én helse.
Kjerneaktivitetene omfatter forskning, diagnostikk, overvåking, risikovurdering, rådgiving og formidling. Veterinærinstituttet er nasjonalt og internasjonalt referanselaboratorium.
Veterinærinstituttet er et forvaltningsorgan med særskilt fullmakt under Landbruks- og matdepartementet. Hovedkontoret ligger i Ås, øvrige kontorer i Tromsø, Harstad, Brønnøysund, Trondheim, Bergen og Sandnes.
Følg pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Veterinærinstituttet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Veterinærinstituttet
Pass på hunden din – unngå bading i ferskvatn med algeoppblomstring4.7.2025 13:04:26 CEST | Pressemelding
Hundar bør ikkje bade i vatn der det er mistanke om oppblomstring av cyanobakteriar, også kjent som blågrønalgar. Desse kan produsere toksin som kan vere giftige for hundar og i verste fall dødelege.
Færre elgkalvar i Noreg - meld frå om sjuke eller døde dyr1.7.2025 10:47:25 CEST | Pressemelding
Forskarar vil finne årsaka til at det er færre elgkalvar i Noreg og kvifor fleire kalvar er små og sjuke. No ber dei om publikums hjelp for å få inn meir informasjon om døde og sjuke kalvar slik at desse kan undersøkjast nærmare.
Fortsatt lite smitte fra dyr, mat og vann til mennesker i Norge30.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Sykdommer som smitter fra dyr til mennesker har begrenset betydning for folke- og dyrehelsen i Norge. Smitte fra dyr, mat og vann til mennesker forekommer generelt i liten grad.
Slik skal pukkellaksen stoppes i Tanaelva18.6.2025 11:16:43 CEST | Pressemelding
I sommer ventes ny storinvasjon av fremmedarten pukkellaks som truer den atlantiske villaksen. For å redusere faren må fremmedarten stoppes i de store elvene som Tanaelva.
Forskningsprosjekt viser tidligere fugleinfluensasmitte hos en norsk sau21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
En sau som beitet blant døde og syke krykkjer under det store fugleinfluensautbruddet i Finnmark i 2023 har fått påvist antistoffer mot viruset. Dette tyder på at sau kan smittes under høyt smittepress.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom