Kartverket

Nye sjøkart gir sikker seilas på Svalbard

Del

En seilingskorridor i nye sjøkart gjør det mulig å seile rundt Nordaustlandet, og gir raskere og tryggere ferdsel rundt Svalbard-øya.

Et større blått fartøy i sjøen med snødekte fjell i bakgrunnen.
SVALBARDTOKT: Kartverkets fartøy MS «Hydrograf», MB «Lomvi» og MB «Havelle» skal tilbringe hele sommersesongen på sjømålingstokt på Svalbard. Foto: Einar Vallestad / Kartverket. Fri redaksjonell bruk mot kreditering.

Nordaustlandet er et område med dårlige eller ingen dybdedata.

– De nye elektroniske sjøkartene (ENC) og papirsjøkartene har en seilingskorridor med gode dybdedata. Denne gjør det mulig å planlegge en seilas rundt øya. Skip kan komme seg tryggere og raskere til og fra området – begge veier – når vær og isforhold plutselig endrer seg, sier Gudmund Jønsson, fungerende direktør for sjødivisjonen i Kartverket.

Et stort løft for sjøsikkerheten

Svalbard er et område hvor seilende må planlegge og ferdes med gode sikkerhetsmarginer når været skifter, tåka legger seg og vind, strøm og sjøis snur.

– Farvannene rundt Nordaustlandet og i Hinlopenstretet er blant de mest krevende og utilgjengelige områdene vi har – langt fra folk og med raske værskifter og utfordrende isforhold. At vi nå får oppdaterte og detaljerte dybdedata her, er et stort løft for sjøsikkerheten. Korrekte sjøkart er avgjørende for trygg navigasjon og for å redusere risikoen for ulykker i et område der hjelpen kan være langt unna. Kystverket er svært fornøyd med Kartverkets prioriteringer og det gode samarbeidet vi har hatt i arbeidet, sier Erik Blom, losdirektør i Kystverket.

Helt nye sjøkart og elektroniske kartceller

Kartverket har produsert nye offisielle elektroniske sjøkart (ENC) og papirsjøkart. I kartene er dekningen oppdatert blant annet i området rundt Nordaustlandet til Erik Eriksensstretet og ned til Olgastretet.

De elektroniske kartcellene med seilingskorridoren rundt Nordaustlandet er i målestokksklassen NO3 Coastal. I enkelte områder har ENC-ene fått bedre dybdedata og større målestokk, blant annet i Bjørnsundet og Freemansundet, mellom Barentsøya og Edgeøya.

Porteføljen med sjøkart på papir er forbedret med tre nye hovedseriekart på Svalbard:

  • sjøkart nr. 542 Nordaustlandet. Sjuøyane – Karl XII-øya
  • sjøkart nr. 543 Nordaustlandet. Karl XII-øya – Frostøyane
  • sjøkart nr. 545 Nordaustlandet. Frostøyane – Erik Eriksenstretet

Disse sjøkartene er i målestokk 1:100 000 og inngår i Kartverkets hovedkartserie for Svalbard.

Hovedkartserien er i første rekke navigasjonskart for indre kyststrøk, og er de viktigste og mest detaljerte kartene for navigasjon i disse farvannene.

Mye gjenstår å kartlegge

Øygruppa Svalbard har fremdeles store områder med dårlige dybdedata og «hvite områder» som ikke er kartlagt i det hele tatt. Målesesongen på Svalbard er kort på grunn av lys- og isforhold – og farvannet rundt øygruppa stort.

– Områdene Kartverket har prioritert å kartlegge i 2022, 2024 og videre i 2025, er basert på egne analyser og brukerinnspill fra Kystverket og andre, og understøtter Kystverkets referanseruter og områder som blir mye brukt av cruise og fiskeri, informerer Jønsson.

Skal sjømåle på Svalbard i sommer

Kartverket prioriterer å sjømåle farvann på Svalbard i sommer, og seiler ut på kartleggingstokt fra midten av juni til slutten av september.

Sommertoktet på Svalbard i 2024 ble utvidet til fjorten uker og Kartverket fikk kartlagt det meste av områdene som var prioritert.

Farvann Kartverket har prioritert å dybdekartlegge i 2025, gitt at vær- og isforhold tillater det, ligger i:

  • Ymerbukta
  • Borebukta
  • Bellsund
  • St. Jonsfjorden
  • Raudfjorden
  • Liefdefjorden
  • Hinlopenstretet
  • Vibebukta
Kart%20over%20Svalbard%20med%20enkelte%20prioriterte%20omr%E5der%20i%20farvann%20rundt%20%F8yene%2C%20markert%20i%20r%F8dt.
PRIORITERT: Områder på Svalbard som Kartverket har prioritert i 2022, 2024 og 2025 er merket med rødt i kartet. Kilde: Kartverket

Se sjøkartene

Du kan sjekke ut sjøkartet på norgeskart.no (velg bakgrunnskartet «elektronisk sjøkart» eller «sjøkart oppdatert»).  

Alle flybilder på norgeskart.no og norgeibilder.no er lisensierte produkt. Det er også de mest detaljerte kartene på norgeskart.no. Det er likevel fritt å bruke skjermbilde/skjermdump av både flybilder og kart fra de to nettsidene mot å kreditere kilden: ©norgeskart.no eller ©norgeibilder.no.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kart over Svalbard med enkelte prioriterte områder i farvann rundt øyene, markert i rødt.
Områder på Svalbard som Kartverket har prioritert i 2022, 2024 og 2025 er merket med rødt i kartet.
Kilde: Kartverket. Fri redaksjonell bruk mot kreditering.
Last ned bilde
Elektronisk sjøkart som viser seilingskorridoren rundt Nordaustlandet.
Utsnitt fra elektronisk sjøkart (ENC) viser seilingskorridoren rundt Nordaustlandet.
Kilde: Kartverket / norgeskart.no. Fri bruk mot kreditering.
Last ned bilde
En smilende mann i dressjakke mot en nøytral bakgrunn.
Gudmund Jønsson er fungerende direktør for sjødivisjonen i Kartverket.
Foto: Morten Brun / Kartverket. Fri redaksjonell bruk mot kreditering.
Last ned bilde
Kartverkets fartøy MS «Hydrograf» og MB «Havelle» ligger forankret i stille vann på Svalbard, med snødekte fjell i bakgrunnen.
SVALBARDTOKT: Kartverkets fartøy MS «Hydrograf», MB «Lomvi» og MB «Havelle» skal tilbringe hele sommersesongen på sjømålingstokt på Svalbard.
Foto: Ingeborg Andrea Sylte-Raanes / Kartverket. Fri redaksjonell bruk mot kreditering.
Last ned bilde
Et større blått fartøy i sjøen med snødekte fjell i bakgrunnen.
SVALBARDTOKT: Kartverkets fartøy MS «Hydrograf», MB «Lomvi» og MB «Havelle» skal tilbringe hele sommersesongen på sjømålingstokt på Svalbard.
Foto: Einar Vallestad / Kartverket. Fri redaksjonell bruk mot kreditering.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.

Følg pressemeldinger fra Kartverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kartverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye