Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.

– Vi ser nå et økende antall tilfeller av kaningulsott blant tamme kaniner i Norge. Sykdommen kan ramme både tamme og ville kaniner, gir alvorlige leverskader og kan føre til akutt død uten forvarsel. Vaksinasjon er det viktigste tiltaket kanineiere selv kan gjøre for å beskytte dyrene sine, sier Kjerstin Helene Kolvik Iversen, seksjonssjef for selskapsdyr og sportsdyr i Mattilsynet.
Foreløpig er det uklart hvor smitten stammer fra. Mattilsynet undersøker mulige sammenhenger mellom smittetilfellene.
Vaksine er det beste forsvaret
Kaningulsott har ofte et svært raskt sykdomsforløp, og i noen tilfeller dør kaninen uten å ha vist tydelige symptomer. Andre symptomer kan være feber, nedsatt matlyst, gulsott, pustevansker eller blodig/skummende sekret fra nesen. Enkelte kaniner ser ut til å være motstandsdyktige og overlever sykdommen. Det finnes ingen behandling mot kaningulsott, men vaksine kan gi god beskyttelse.
Mattilsynet anbefaler at kaniner som holdes utendørs, bor i større kaninhold eller deltar på utstillinger, konkurranser eller samlinger, blir vaksinert mot sykdommen. Vaksine kan gis av lokale veterinærer.
Tiltak for å begrense smitte
Sykdommen smitter svært lett, både gjennom direkte kontakt mellom kaniner og via fôr, utstyr, klær, sko og insekter.
Mattilsynet gir disse rådene for å begrense smitte:
- Del ikke utstyr med andre
- Vask og desinfiser utstyr grundig før bruk
- Isoler syke dyr
- Bytt klær og vask deg godt etter kontakt med kaniner utenfor eget dyrehold
- Hvis du må besøke veterinær, varsle på forhånd slik at hen kan ta nødvendige forholdsregler for å unngå smittespredning på klinikken
Varsle Mattilsynet ved mistanke
Kaningulsott er en liste 2-sykdom i Norge. Det betyr at både mistanke og påvisning skal meldes til Mattilsynet.
For å hindre videre smittespredning vil dyreholdet bli båndlagt. Dette betyr at kaniner ikke kan føres inn eller ut av dyreholdet. Syke kaniner bør avlives. Det er viktig å rengjøre og desinfisere området grundig, siden viruset kan overleve i flere måneder i miljøet. Nye kaniner bør holdes adskilt fra de andre en stund før de slippes inn i dyreholdet.
Her har vi samlet råd om kaningulsott til deg som har kaniner | Mattilsynet
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom