Kostfiber er proteinets følgesvenn for god tarmhelse
Nofima-forskere har undersøkt hvordan proteiner kan påvirke tarmfloraen. Det viser seg at ufordøyde proteiner kan påvirke tarmfloraen negativt, men kostfiber fra planter kan motvirke denne effekten.

Proteiner trender om dagen. Samtidig viser kostholdsundersøkelsen Norkost 4 (referanse) at de fleste nordmenn allerede får i seg nok protein. Helsegevinsten av å øke proteininntaket ytterligere er omstridt, og i debatten er langtidseffektene på tarmhelsen fraværende. Det er viktig å være klar over at fordøyeligheten av protein kan variere, og at ufordøyd protein vil nå tykktarmen og påvirke tarmmiljøet.
Proteiner og tarmhelse
I tykktarmen har vi billioner av bakterier, kalt tarmflora. Disse bakteriene lever i symbiose med kroppen vår og hjelper oss med å fordøye den delen av maten som ikke er tatt opp tidligere i fordøyelsessystemet. Ubalanse i tarmens økosystem har blitt koblet til utallige sykdommer, men årsakssammenhengene er ikke fullstendig avklart.
– I prosjektet GutFeedingNow har vi tatt utgangspunkt i kunnskap om at høyt proteininntak kan øke mengden ufordøyd protein som ender i tykktarmen, og dermed påvirker tarmfloraen og forbindelser som kan påvirke tarmhelsen, sier forsker Ida Rud i Nofima. De fleste studier på proteininntak domineres riktignok av proteiner fra animalske kilder.
Et nyttig samspill: Proteiner og kostfiber
– Kunnskapen om hvilke effekter planteproteiner har på tarmfloraen er begrenset, men vi vet at planteproteiner ofte fordøyes noe dårligere enn animalske proteiner. Vi ønsket derfor å undersøke hvilken effekt de ufordøyde planteproteinene har på tarmfloraen, forklarer Ida Rud.
Det er godt kjent at kostfiber fremmer de bakteriene og forbindelsene som er bra for tarmhelsen. I motsetning til animalske proteinkilder, inneholder proteinrike plantevekster som belgvekster og korn også kostfiber. Ufordøyd planteprotein får derfor følge av kostfiber på veien gjennom fordøyelsen.
– Våre studier viser at kostfibrene som følger med planteproteinene bidrar til at det dannes færre av de ugunstige bakteriene som kobles til proteinfermentering og betennelse. Det ser ut til at tarmbakteriene først går løs på fibrene, slik at proteinfermenteringen blir hemmet, sier Ida Rud.
Belgvekster og korn
Ved å spise proteinrike planter får man en nistepakke med både proteiner og kostfiber. Belgvekster og kornprodukter er gode kilder til begge deler, og i kombinasjon dekker de alle essensielle aminosyrer som finnes naturlig i animalske proteinkilder.
– I prosjektet har vi i samarbeid med industripartnerne testet ut om belgvekster egner seg i brød- Resultatene er gode, både rent baketeknisk og smaksmessig, sier Ida Rud.
Balansert og variert kosthold er viktig for helsen
– Resultatene fra prosjektet passer som hånd i hanske til de nye kostrådene, som anbefaler å øke inntaket av fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket, og erstatte noe av kjøttet med belgvekster, sier Aina Marie Lien, fagsjef sunnhet og ernæring i NorgesGruppen.
Hun tilføyer at de ved å delta i prosjektet har fått økt forståelse for hvordan balansen mellom proteiner og kostfiber i kosten kan påvirke tarmfloraen. Om proteinkilden kommer fra animalske eller vegetabilske kilder er muligens ikke så viktig, så lenge man passer på å få i seg nok fiber.
En nylig studie publisert i Nature Microbiology (referanse) og omtalt i Aftenposten (referanse), viste at variert planterik mat, altså fiberrik kost, har positiv effekt på tarmfloraen og helsemarkører. - Dette gjaldt for både veganere, vegetarianere og altetere som hadde et høyt og variert inntak av planterik mat, avslutter sier Ida Rud.
Fakta om forskningen
Denne forskningen er gjennomført i prosjektet GutFeedingNow (Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora), finansiert av forskningsmidlene for jordbruk og matindustri. Prosjektet ledes av Nofima og samarbeidspartnere er NMBU, Bakehuset, NorgesGruppen og Norgesmøllene.
Prosjektet avsluttes i 2025.
Referanser
Nature Microbiology: Gut microbiome signatures of vegan, vegetarian and omnivore diets and associated health outcomes across 21,561 individuals | Nature Microbiology
Aftenposten: Veganer vs. vegetarianer vs. alteter: Dette gjør kostholdet med tarmen.
Nøkkelord
Kontakter
Ida RudNofima
Tel:64 97 02 36Tel:909 65 451ida.rud@nofima.noWenche Aale HægermarkKommunikasjonsleder Mat
Tel:+47 93 20 34 00wenche.aale.hagermark@nofima.noNofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker22.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom