Dette er lurt å spise i eksamenstiden
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.

– Spis frukt, bær, grønnsaker og andre fiberrike matvarer, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Kombiner med mat som inneholder protein og sunt fett, og spis deg mett – det reduserer søtsug og gir jevn energi gjennom dagen.
Godteri, brus, kaker, kjeks, energibarer, energidrikker og andre produkter med mye tilsatt sukker og lite annen nyttig næring kan føre til raske blodsukkersvingninger.
– Det gir en kortvarig energiboost, men kan raskt etterfølges av slapphet og konsentrasjonsvansker – noe som er lite gunstig når du skal lese eller gå opp til eksamen.
Hva med koffein?
– Er du vant til kaffe eller annen koffeinholdig drikke, bør du holde deg til vanene dine, også i eksamensperioden – for å unngå hodepine og tretthet. For mye koffein, eller inntak du ikke er vant til, kan gi uro, søvnproblemer og skjelvinger. Hold deg til moderate mengder, dette er ikke tiden for å gå fra to kopper kaffe til fem kopper kaffe, råder Sagen.
5 gode råd for deg som skal ta eksamen
- Spis minst tre gode måltider som gir både fiber, fett og protein:
Start med en frokost som inneholder grove kornprodukter, frukt/grønt og proteinrike matvarer (f.eks. havregrøt med melk og bær, eller grovt brød med egg, nøtte- eller fiskepålegg, med grønnsaker som topping og en frukt på siden). Fortsett med godt sammensatte måltider gjennom dagen. - To om gangen til hvert måltid: Spis gjerne to håndfuller frukt, bær eller grønnsaker. Det gir fiber og gjør det enklere å nå anbefalingen om minst fem, helst åtte porsjoner daglig.
- Ta regelmessige pauser: Beveg deg og få frisk luft – 10 minutters pause kan gjøre mye for konsentrasjonen.
- Hold deg hydrert gjennom dagen
Sikre deg 1,5–2 liter vann daglig. Tilsett gjerne frukt eller bær i vannet for mer smak. Unngå sukkerholdig drikke. - Velg næringsrike mellommåltider fremfor godteri
Bytt ut godteri med næringsrike alternativer som frukt og nøtter, grønnsaksstaver med dipp, eller yoghurt med bær og granola. Hvis du skal kose deg med noe søtt – spis først et ordentlig måltid.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom