Dette er lurt å spise i eksamenstiden
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.

– Spis frukt, bær, grønnsaker og andre fiberrike matvarer, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Kombiner med mat som inneholder protein og sunt fett, og spis deg mett – det reduserer søtsug og gir jevn energi gjennom dagen.
Godteri, brus, kaker, kjeks, energibarer, energidrikker og andre produkter med mye tilsatt sukker og lite annen nyttig næring kan føre til raske blodsukkersvingninger.
– Det gir en kortvarig energiboost, men kan raskt etterfølges av slapphet og konsentrasjonsvansker – noe som er lite gunstig når du skal lese eller gå opp til eksamen.
Hva med koffein?
– Er du vant til kaffe eller annen koffeinholdig drikke, bør du holde deg til vanene dine, også i eksamensperioden – for å unngå hodepine og tretthet. For mye koffein, eller inntak du ikke er vant til, kan gi uro, søvnproblemer og skjelvinger. Hold deg til moderate mengder, dette er ikke tiden for å gå fra to kopper kaffe til fem kopper kaffe, råder Sagen.
5 gode råd for deg som skal ta eksamen
- Spis minst tre gode måltider som gir både fiber, fett og protein:
Start med en frokost som inneholder grove kornprodukter, frukt/grønt og proteinrike matvarer (f.eks. havregrøt med melk og bær, eller grovt brød med egg, nøtte- eller fiskepålegg, med grønnsaker som topping og en frukt på siden). Fortsett med godt sammensatte måltider gjennom dagen. - To om gangen til hvert måltid: Spis gjerne to håndfuller frukt, bær eller grønnsaker. Det gir fiber og gjør det enklere å nå anbefalingen om minst fem, helst åtte porsjoner daglig.
- Ta regelmessige pauser: Beveg deg og få frisk luft – 10 minutters pause kan gjøre mye for konsentrasjonen.
- Hold deg hydrert gjennom dagen
Sikre deg 1,5–2 liter vann daglig. Tilsett gjerne frukt eller bær i vannet for mer smak. Unngå sukkerholdig drikke. - Velg næringsrike mellommåltider fremfor godteri
Bytt ut godteri med næringsrike alternativer som frukt og nøtter, grønnsaksstaver med dipp, eller yoghurt med bær og granola. Hvis du skal kose deg med noe søtt – spis først et ordentlig måltid.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom