Dette er lurt å spise i eksamenstiden
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.

– Spis frukt, bær, grønnsaker og andre fiberrike matvarer, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Kombiner med mat som inneholder protein og sunt fett, og spis deg mett – det reduserer søtsug og gir jevn energi gjennom dagen.
Godteri, brus, kaker, kjeks, energibarer, energidrikker og andre produkter med mye tilsatt sukker og lite annen nyttig næring kan føre til raske blodsukkersvingninger.
– Det gir en kortvarig energiboost, men kan raskt etterfølges av slapphet og konsentrasjonsvansker – noe som er lite gunstig når du skal lese eller gå opp til eksamen.
Hva med koffein?
– Er du vant til kaffe eller annen koffeinholdig drikke, bør du holde deg til vanene dine, også i eksamensperioden – for å unngå hodepine og tretthet. For mye koffein, eller inntak du ikke er vant til, kan gi uro, søvnproblemer og skjelvinger. Hold deg til moderate mengder, dette er ikke tiden for å gå fra to kopper kaffe til fem kopper kaffe, råder Sagen.
5 gode råd for deg som skal ta eksamen
- Spis minst tre gode måltider som gir både fiber, fett og protein:
Start med en frokost som inneholder grove kornprodukter, frukt/grønt og proteinrike matvarer (f.eks. havregrøt med melk og bær, eller grovt brød med egg, nøtte- eller fiskepålegg, med grønnsaker som topping og en frukt på siden). Fortsett med godt sammensatte måltider gjennom dagen. - To om gangen til hvert måltid: Spis gjerne to håndfuller frukt, bær eller grønnsaker. Det gir fiber og gjør det enklere å nå anbefalingen om minst fem, helst åtte porsjoner daglig.
- Ta regelmessige pauser: Beveg deg og få frisk luft – 10 minutters pause kan gjøre mye for konsentrasjonen.
- Hold deg hydrert gjennom dagen
Sikre deg 1,5–2 liter vann daglig. Tilsett gjerne frukt eller bær i vannet for mer smak. Unngå sukkerholdig drikke. - Velg næringsrike mellommåltider fremfor godteri
Bytt ut godteri med næringsrike alternativer som frukt og nøtter, grønnsaksstaver med dipp, eller yoghurt med bær og granola. Hvis du skal kose deg med noe søtt – spis først et ordentlig måltid.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom