Flertallet i sør kan avgjøre hvordan Nord-Norge utvikles

Del

De har kanskje levd hele livet sør for Sinsenkrysset, men tar likevel viktige avgjørelser for folk i Nord-Norge.

Portrettbilde av kvinne i samedrakt.
Aina Borch, partisekretær i Nordkalottfolket, sitter i panelet når Lytring debatterer Sápmis fremtid, tirsdag 20. mai i Bodø. Foto: Tanja Nordbye

Til høsten er det Sametingsvalg. Blant annet gjennom å bestemme hvor naturen skal vernes, påvirker Sametinget næringsutvikling og dermed bosetting i nord. Men representerer avgjørelsene folket som faktisk bor her?

Ikke ifølge partisekretær i Nordkalottfolket, Aina Borch, som sitter i panelet når Lytring debatterer Sápmis fremtid, tirsdag 20. mai i Bodø.

– Det samiske valgmanntallet er i vekst. Det er svært positivt at manntallet øker og at flere tar eierskap til sin samiske identitet, men Sør-Norge er nå den største valgkretsen til Sametinget, sier Borch.

– Hvorfor folk i sør melder seg inn, kan bare den enkelte svare på, men det får konsekvenser for oss som bor i Nord-Norge.

– Frykter vi blir sittende som gisler

Borch frykter en romantisering av Nord-Norge generelt og Finnmark spesielt, der ideen om en billedskjønn og folketom villmark får råde.

– Det er lett å sitte i sør og ta vare på villmarka, når du ikke kjenner på befolkningsnedgang og fraflytting, sier hun.

– Jeg frykter at vi blir sittende som gisler i Nord-Norge, mens flertallet i sør stopper utviklingen av en landsdel det står temmelig dårlig til med.

Valgforsker: – Samepolitikken er i endring

Jonas Stein er valgforsker ved UiT – Norges arktiske universitet. Han bekrefter at samepolitikken er i endring.

– Veksten i manntallet er åpenbart reell. Sør-Norge er nå den største samiske valgkretsen, større enn Ávjovárri valgkrets, som består av kommunene Kautokeino, Karasjok og Porsanger, sier Stein.

– Sametinget er en aktør med betydelig innflytelse, men det er snakk om territorielle saker. Avgjørelsene har ingen betydning i Oslo, Kragerø og Bergen. De har betydning i områder med samisk kultur, historie og næringsutøvelse, altså i Finnmark spesielt, men også Nord-Norge generelt.  

I tillegg til Aina Borch og Jonas Stein, skal Astri Dankertsen, forsker ved Nord universitet, være med på diskusjonen. Det samme skal kunstner Karoline Garvang. Debattleder er Anki Gerhardsen, ansvarlig redaktør for Lytring. Debatten strømmes direkte og kan sees i opptak på lytring.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Portrettbilde av kvinne i samedrakt.
Aina Borch, partisekretær i Nordkalottfolket, sitter i panelet når Lytring debatterer Sápmis fremtid, tirsdag 20. mai i Bodø.
Foto: Tanja Nordbye
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye