Flertallet i sør kan avgjøre hvordan Nord-Norge utvikles
De har kanskje levd hele livet sør for Sinsenkrysset, men tar likevel viktige avgjørelser for folk i Nord-Norge.

Til høsten er det Sametingsvalg. Blant annet gjennom å bestemme hvor naturen skal vernes, påvirker Sametinget næringsutvikling og dermed bosetting i nord. Men representerer avgjørelsene folket som faktisk bor her?
Ikke ifølge partisekretær i Nordkalottfolket, Aina Borch, som sitter i panelet når Lytring debatterer Sápmis fremtid, tirsdag 20. mai i Bodø.
– Det samiske valgmanntallet er i vekst. Det er svært positivt at manntallet øker og at flere tar eierskap til sin samiske identitet, men Sør-Norge er nå den største valgkretsen til Sametinget, sier Borch.
– Hvorfor folk i sør melder seg inn, kan bare den enkelte svare på, men det får konsekvenser for oss som bor i Nord-Norge.
– Frykter vi blir sittende som gisler
Borch frykter en romantisering av Nord-Norge generelt og Finnmark spesielt, der ideen om en billedskjønn og folketom villmark får råde.
– Det er lett å sitte i sør og ta vare på villmarka, når du ikke kjenner på befolkningsnedgang og fraflytting, sier hun.
– Jeg frykter at vi blir sittende som gisler i Nord-Norge, mens flertallet i sør stopper utviklingen av en landsdel det står temmelig dårlig til med.
Valgforsker: – Samepolitikken er i endring
Jonas Stein er valgforsker ved UiT – Norges arktiske universitet. Han bekrefter at samepolitikken er i endring.
– Veksten i manntallet er åpenbart reell. Sør-Norge er nå den største samiske valgkretsen, større enn Ávjovárri valgkrets, som består av kommunene Kautokeino, Karasjok og Porsanger, sier Stein.
– Sametinget er en aktør med betydelig innflytelse, men det er snakk om territorielle saker. Avgjørelsene har ingen betydning i Oslo, Kragerø og Bergen. De har betydning i områder med samisk kultur, historie og næringsutøvelse, altså i Finnmark spesielt, men også Nord-Norge generelt.
I tillegg til Aina Borch og Jonas Stein, skal Astri Dankertsen, forsker ved Nord universitet, være med på diskusjonen. Det samme skal kunstner Karoline Garvang. Debattleder er Anki Gerhardsen, ansvarlig redaktør for Lytring. Debatten strømmes direkte og kan sees i opptak på lytring.no
Nøkkelord
Kontakter
Anki GerhardsenNord universitet
Tel:75517657Tel:917 30 317anki.k.gerhardsen@nord.nosite.nord.no/lytring/Bilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Nord universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nord universitet
– Kommunene mangler verktøy for å beskytte naturen. Allemannsretten trumfer alt.6.5.2025 10:47:51 CEST | Pressemelding
Skremte dyr, ødelagt avling, avføring overalt og en sårbar natur som blir overbelastet av turister. Er det på tide å revurdere allemannsretten?
Boom i spesialpedagogikk: – Studentene velger med hjertet og hodet5.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Med hele 1239 søkere som har spesialpedagogiske studier ved Nord universitet som sitt førstevalg, opplever fagmiljøet nå rekordtall – og en anerkjennelse de har bygget opp over flere tiår.
Søkertallene ved Nord øker med hele 18 prosent28.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Ferske tall fra Samordna opptak gir rektor Hanne Solheim Hansen grunn til å smile. – Vi har 762 flere søkere i år enn i fjor.
Lærdom fra kriser i nordområdene: Beredskap og samhandling24.4.2025 09:35:56 CEST | Pressemelding
Øvelse Nord er 30 år i 2025. Jubileumsåret markeres over tre dager med fagforum, seminarer og en fullskala samvirkeøvelse.
Bodø2024 er over – kunstnerne forlater byen11.4.2025 13:18:28 CEST | Pressemelding
Bodø2024 lovet et løft til kulturnæringene, men kunstnerne er i ferd med å forlate byen. – Om det ikke tas grep innen få måneder, vil effekten av kulturhovedstaden forsvinne, sier kunstner Marianne Bjørnmyr.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom