– Oljepengene må ikke bli en omstillingsbrems
– Det er positivt at regjeringen prioriterer beredskap og viktig infrastruktur i forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Samtidig er vi bekymret for at den høye oljepengebruken kan fungere som en brems for den nødvendige omstillingen i samfunnet, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.

Nasjonal beredskap og infrastruktur på vei og jernbane var blant de tydeligste prioriteringene da regjeringen la frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett i dag.
– Det er positivt at regjeringen prioriterer beredskap og infrastruktur, sier Anne-Kari Bratten. Hun er imidlertid bekymret for at en stadig større andel av statsbudsjettet blir finansiert av avkastningen fra Oljefondet.
– Finanspolitikken må bidra til en stabil økonomisk utvikling, både på kort og lang sikt, og brukes til å jevne ut svingninger i økonomien. Den store oljepengeandelen i statsbudsjettet gjør oss sårbare for svingninger i den globale økonomien, sier Bratten.
– Dessuten er det en fare for at oljerikdommen brukes som en omstillingsbrems. De utfordringene vi står foran, som Perspektivmeldingen så godt belyser, handler mer om mangel på folk enn mangel på penger. Vi kan ikke oljesmøre oss bort fra omstillingsbehovet, sier hun.
I Spekters siste topplederundersøkelse sier åtte av ti toppledere at de har et udekket kompetansebehov i dag. For sykehusene er andelen ni av ti.
Infrastruktur er en del av beredskapen
Bratten er imidlertid fornøyd med at viktig infrastruktur i samfunnet styrkes med dette budsjettforslaget.
– Infrastrukturen på jernbanen har hatt store utfordringer i lang tid, og de vil trolig vokse etter hvert som konsekvensene av klimaendringene slår tydeligere inn. Derfor er det positivt at regjeringen styrker vedlikeholdet av vei og jernbane. Det er også viktig i beredskapssammenheng, sier Bratten.
Nylig publiserte Spekter og Jernbaneforbundet en rapport fra Oslo Economics som viser hva som kan skje dersom godsselskapene må innstille driften og dermed ikke kan frakte gods som i dag. Resultatet vil trolig være mer enn tusen ekstra lastebiler på norske veier hver eneste dag, og opptil 180 000 tonn i økte klimagassutslipp pr år.
For å unngå dette har Spekter krevd en bedre kompensasjonsordning for godsoperatørene. Nå foreslår regjeringen et engangsbeløp som skal bøte på noen av skadene. Denne ordningen må nå gjøres permanent, mener Bratten.
– De som driver med klimavennlig transport trenger forutsigbare rammebetingelser. Regjeringen tar et viktig skritt i riktig retning, men vi er ikke i mål før dette følges opp i kommende års statsbudsjett, sier Bratten.
Hun er samtidig bekymret for at kostnadsveksten i kollektivtrafikken ikke besvares i regjeringens kommuneproposisjon for neste år eller i revidert nasjonalbudsjett for 2025. Det kan føre til både økte billettpriser og kutt i rutetilbudet.
Bekymret for kultursektoren
Spekter organiserer sentrale aktører innen blant annet helse, samferdsel, kultur og det offentlige virkemiddelapparatet. Bratten er fornøyd med at Den Nationale Scene nå får ekstra midler til en sårt tiltrengt rehabilitering. Likevel frykter hun at kulturinstitusjonene kan bli skadelidende når budsjettfokuset ligger på helt andre områder. Det er i så fall kortsiktig tenkt, mener hun.
– I denne geopolitiske situasjonen er det viktig å sikre kulturinstitusjoner og andre aktører som bygger demokrati og fellesskap. Vitale, autonome kunstinstitusjoner og frie redaktørstyrte medier trenger forutsigbarhet for å levere på sine viktige samfunnsoppdrag, sier Bratten.
Viktig med forutsigbar økonomi for sykehusene
Fra 1. januar 2025 vil en endring av sykehusenes pensjonsordning gi økte kostnader til AFP. Bratten er fornøyd med at sykehusenes rammevilkår fortsatt skal være nøytrale for endrede pensjonskostnader.
– Vi har merket oss at regjeringen foreslår en egen forskrift for regnskapsføring av pensjonsforhold i helseforetak. Dette er positivt og helt nødvendig for å sikre en stabil sykehusdrift, sier Bratten.
Kontakter
Thomas HansenKommunikasjonssjef
Tel:907 57 471thomas.hansen@spekter.noBilder

Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Geir Bergkastet valgt inn i styret i Arbeidsgiverforeningen Spekter5.6.2025 18:12:43 CEST | Pressemelding
Geir Bergkastet, administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett, ble valgt inn i styret i Arbeidsgiverforeningen Spekter under generalforsamlingen i dag. Styret preges ellers av stor grad av kontinuitet.
Ingen godstogstreik i CargoNet3.6.2025 21:53:10 CEST | Pressemelding
- Spekter er fornøyd med at vi med meklerens hjelp kom til enighet med LO/ Norsk Lokomotivførerforbund, og dermed unngikk en streik som kunne ha rammet CargoNet og godstransporten på jernbanen, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Presseinvitasjon: Velkommen til Kulturtalen 202527.5.2025 14:27:52 CEST | Pressemelding
For tredje år på rad inviterer Arbeidsgiverforeningen Spekter og LO til Kulturtalen, der kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery trekker opp de lange linjene, visjonene og prioriteringene for kulturpolitikken.
Spekter er positive til avgrenset forsøk med arbeidsfradrag for unge27.5.2025 12:46:40 CEST | Pressemelding
– Det er viktig at flere unge går fra trygd til lønnet arbeid. Derfor er Spekter positive til et avgrenset forsøk med arbeidsfradrag for unge. Nå må ordningen få en god innramming slik at flere kan inkluderes i arbeidslivet, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
Enighet mellom Spekter og Norsk Sykepleierforbund i lønnsoppgjøret for sykehusene6.5.2025 17:34:28 CEST | Pressemelding
- Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med Norsk Sykepleierforbund i årets lønnsoppgjør for sykehusene. Løsningen er i tråd med normen fra frontfaget, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom