Betennelse og kognisjon i psykiske lidelser
Nye studier basert på betennelsesmarkører målt i blod, stamceller og hjernevev hos personer med schizofreni og bipolar lidelse finner at lavgradig betennelse henger sammen med svakere kognisjon.

Kognitive funksjoner som verbal innlæring, tempo og motorikk viser seg å være særlig påvirket av lavgradig betennelse både i kropp og i hjerne. Tidligere studier har vist at noen personer med schizofreni og bipolar lidelse presterer svakere på nettopp disse kognitive funksjonene. Selv om årsakene til kognitiv svikt ved psykiske lidelser er sammensatt, spekuleres det i at immunsystemet kan være involvert.
Populasjonsstudier har vist at hyppige infeksjoner under svangerskapet eller tidlig barndom kan påvirke hjernefunksjon og øker risikoen for å utvikle psykiske lidelser. UnderCOVID-19 pandemien så vi at mange ellers friske personer fikk langvarig kognitiv svikt etter infeksjon med viruset. Mange vil også kjenne seg igjen i at feber gjør at det blir vanskelig å konsentrere seg, man blir tregere og husker dårligere. Immunsystemet er ikke bare aktivt ved betennelse – det er aktivt hele tiden og sørger for å opprettholde balanse i mange viktige hjernefunksjoner. Rollen immunsystemet har for våre kognitive funksjoner, både i sykdom og i helse, er derfor et viktig tema i forskningen akkurat nå.
Studiene, som inngår i doktorgradsavhandlingen til Linn Sofie Sæther ved Psykologisk Institutt, har vært et stort tverrfaglig samarbeid ved Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo. Studiene er unike fordi de har vært blant de første i verden som har undersøkt et bredt spekter av betennelsesmarkører og kognitive funksjoner i et stort utvalg av personer med og uten psykiske lidelser, og fulgt de over tid.
Studiene har blant annet avdekket potensielle immun-relaterte mekanismer som er involvert, både i kroppen og i hjernen. Dette styrker kunnskapen om sammenhengen mellom kropp og sinn. Forskerne fant også at en gruppe personer med alvorlige psykiske lidelser, uavhengig av diagnose, hadde vedvarende kognitiv svikt og lavgradig betennelse over tid. Håpet er å kunne tilby skreddersydd behandling for denne gruppen i fremtiden.
Kontakter
Erik EngbladKommunikasjonsrådgiver
Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo
Følg pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Kjøp og salg av ulovlige rusmidler blant unge på Oslo vest12.5.2025 13:41:21 CEST | Pressemelding
Doktorgradsavhandling fra UiO undersøker kjøp og salg av narkotika blant ungdom og unge voksne fra Oslo vest. Gjennom intervjuer med 34 personer avdekker Eirik Jerven Berger hvorfor de unge begynner med narkotikahandel, selv om de kommer fra ressurssterke miljøer. Han ser også på hvordan privilegier påvirker deres valg og hvordan digital teknologi endrer måten rusmidler omsettes på.
Ny forskning på nordmenns onanivaner7.5.2025 14:44:03 CEST | Pressemelding
Ny forskning på nordmenns onanivaner viser hvordan kjønn, foreldreskap og seksuell orientering påvirker disse intime øyeblikkene av selvnytelse.
Innblikk i arbeidsmigranters hverdag, arbeidsliv og strategier i Norge24.4.2025 13:36:03 CEST | Pressemelding
I sin doktorgradsavhandling tar Inga Sæther for seg sesongmigrasjon fra EU til det norske landbruket, gjennom en etnografisk informert intervjustudie av polske sesongarbeidere på en norsk frukt- og bærgård.
Trygghet og utrygghet for enslige mindreårige asylsøkere i Norge3.4.2025 13:04:32 CEST | Pressemelding
En doktorgradsstudie fra Universitetet i Oslo og Nasjonal kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, ledet av Elin Sofia Andersson, undersøker hvordan enslige asylsøkende barn og ungdommer navigerer livet i Norge i løpet av de første fem årene etter ankomst.
Earth system tipping points are a threat to Europe – how to get prepared?11.3.2025 09:50:29 CET | Pressemelding
Global warming is bringing the world closer to crossing tipping points, setting a path to events that could permanently alter how the planet works, within years, decades or centuries.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom