Feil om daglige utkoblinger på Senja
Arva har levert løsninger som har gitt Brødrene Karlsen tilgang til strøm tidligere enn normalt. Til tross for dette, er det dessverre bare krisebeskrivelsene som får oppmerksomhet. Her er faktaene som mangler.

Av administrerende direktør i Arva, Eirin Kjølstad og kommunikasjonsansvarlig, Stina Sønvisen
Brødrene Karlsen og andre sjømatbedrifter på Senja uttrykker bekymring for kraftpolitikken og ønsker å påvirke politikerne. Det er deres rett. Men det er viktig at fakta som presenteres er korrekte. I en rekke NRK-saker nylig påstås det at Brødrene Karlsen kobles ut daglig, til tross for at vi avkreftet dette overfor NRK.
Slett ikke daglig
Bedriften ble riktignok forespeilet korte daglige utkoblinger, men det har i realiteten vært vesentlig færre. Ifølge våre systemer har fabrikken vært utkoblet 14 ganger som følge av vilkårsavtalen siden oktober 2024. Vi oppga riktige tall til NRK, men i de påfølgende sakene fikk likevel fiskeribedriften gjenta overdrivelsen gang på gang, i alle kanaler. Se eksempel her: Strømmangel i nord: Fiskeribedriften må bruke aggregat for å drive ny, grønn fabrikk – NRK Troms og Finnmark
Også andre medier har plukket opp saken og gjentar fakta-feilen. For eksempel Folkebladet: Skulle være grønne — tvinges til å svi av diesel - folkebladet.no
Jobbet med løsninger
Arva har sørget for at Brødrene Karlsen fikk strøm til sin nye fiskefabrikk, selv om det ikke var kapasitet i nettet. Dette ble mulig gjennom Smart-Senja-prosjektet hvor vi installerte batterier for å stabilisere strømforsyninga. Prosjektet har et budsjett på 100 millioner kroner, hvorav Arva har bidratt med 74 millioner kroner. Flere andre tiltak, samt avtalen om tilknytning på vilkår, har gjort det mulig å gi plass for denne fabrikken i et nett som i utgangspunktet var helt fullt. Bedriften har altså kommet langt tidligere på nett på grunn av denne ordninga.
Men for å få det til, måtte altså bedriften gå med på å bli koblet ut i korte perioder ved spesielt anstrengte driftsforhold. Vi har samarbeidet godt med teknisk avdeling hos Brødrene Karlsen gjennom hele sesongen. Etter våre anbefalinger har bedriften kjøpt eget nødstrømsaggregat som kobles inn i de få timene i uka/måneden kraftnettet ikke tåler fabrikkens forbruk. Alternativ til denne avtalen var å vente til ny nettløsning er på plass, eller drifte den nye fabrikken på aggregat kontinuerlig. Og selv om det påstås i NRK at aggregatet går kontinuerlig i dag, så er det altså ikke riktig.
At bedriften er kommet seg på nett mange år tidligere, og for en mye billigere penge, takket være Arvas løsningsorienterte innsats, kommer ikke frem. Vi blir også litt overrasket over uttalelsen om at de ikke trodde de kom til å få så mange avbrudd, når de i realiteten har hatt færre avbrudd enn avtalen forespeiler.
Aggregat nødvendig
I tillegg problematiseres miljøaspektene ved bruken av dieselaggregat. Utstrakt bruk av diesel er selvsagt uheldig, noe vi som jobber for elektrifisering forstår veldig godt. Men dette er løsninga alle som ikke tåler strømbrudd er nødt til å ty til. Ingen nettselskaper kan garantere avbruddsfri strøm. 18. mars mistet hele Tromsø strømmen fordi et ras langt til fjells hadde tatt Statnetts linje. Og vi har vel alle ferskt i minne strømkollapsen i Spania, Portugal og deler av Frankrike den 28. april.
Siden det ikke er mulig å lage et strømnett med 100 prosent oppetid, er det viktig at de som er avhengig av avbruddsfri strøm har aggregat som kan brukes i nøden. Sykehus, sykehjem og mange kommuner har egne aggregater. Samtlige settefiskanlegg har også egne reservestrømløsninger. Det er nødvendig når det står om liv og store verdier. Slik egenberedskap anbefales av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Grunnen til at Brødrene Karlsen må bruke diesel til å holde fabrikken i gang i de korte periodene med strømbrudd, er at de valgte å inngå en vilkårsavtale med oss for å komme seg på nett, i stedet for å vente på ei permanent løsning.
Må forplikte seg
Arva har investert betydelige ressurser i å planlegge og søke konsesjon for ei fremtidsrettet nettløsning for området. Vanligvis søker vi ikke konsesjon uten bestillinger, dvs. kunder som er villige til å betale sin andel av kostnadene for utbygging av nettet (anleggsbidrag). Men i dette tilfellet har vi gjort det, på grunn av de klare behovsmeldingene fra næringslivet. Konsesjonen er gitt, men ligger til klagebehandling hos Energidepartementet.
Arva har altså vært tidlig ute, og er nå klar til å realisere ei ny linje så snart industrien er moden og forplikter seg til å dekke sin del av utgiftene. Les også: Arva venter på bestillinger fra Senja | Arva
Brødrene Karlsen omsatte for 1,5 milliarder kroner i 2023, ifølge Nettavisen. De investerte 200 millioner kroner i sitt nye og kraftkrevende fiskeanlegg i fjor, uten å budsjettere for strømmen som trengs. Mange andre bedrifter på Senja omsetter og investerer for store beløp. Men infrastruktur produksjonen deres er avhengig av, mener de koster for mye. Mange klager over høye anleggsbidrag i media, selv om sjømatbedriftene på Senja ikke har bestilt kapasitet. Det er dermed umulig å si hva prisen blir. Og nå appellerer de i stedet til politikerne om å komme opp med ei løsning.
Det koster å bygge nett
Det er svært kostbart å bygge nett. Et styrende prinsipp i dagens regelverk er at de som utløser nettinvesteringer skal betale sin andel av investeringene.
Andre fiskeribedrifter i vårt konsesjonsområde er innforstått med at anleggsbidrag i mangemillionersklassen er en del av pakken når fiskebruket skal ha kapasitet i størrelsesorden nordnorsk småby.
En bedrift som trenger 20 megawatt til sin produksjon må kanskje ut med 80 millioner kroner i anleggsbidrag. Det høres mye ut. Men milliardomsetning og investeringer i produksjonsutstyr i hundremillionersklassen setter det i perspektiv. Til sammenligning vil en privatkunde som trenger 20 kilowatt til huset sitt kunne få ei regning på 80.000 kroner for tilknytninga. Bedriften og privatkunden betaler altså like mye per kilowatt, men bedriften skal ha mye mer og derfor koster det mer.
Regelverket er laget for å anspore kraftkrevende virksomheter om å etablere seg i områder hvor nettinvesteringene ikke blir for høye. Det er ikke alltid i sentrale strøk, så det er ikke riktig å kalle dagens kraftpolitikk for distriktsfiendtlig.
Hvem skal betale?
Hvis kraftkrevende industri slapp å betale for tilknytning til nettet, vil alle vi andre nettkunder få regninga for utbygginga i form av høyere nettleie eller over skatteseddelen.
Er det riktig at vanlige husholdninger skal betale mer i nettleie eller skatt for at kraftkrevende industri med milliardomsetning og store overskudd skal få kostbart kraftnett gratis?
Kronikken ble først publisert i Nordlys 12. mai.
Nøkkelord
Kontakter
Stina SønvisenKommunikasjonsansvarligArva
Tel:90 02 60 28stina.sonvisen@arva.noBilder


Om Arva
Arva skal inspirere til effektiv energibruk og sikre stabil strømforsyning i dag og for morgendagen. Vi er landsdelens største nettselskap med mer enn en fjerdedel av Nord-Norges befolkning som våre kunder. Sammen skal vi realisere ei felles elektrisk fremtid.
Følg pressemeldinger fra Arva
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arva på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arva
Disse tiltakene får sponsorstøtte fra Arva i 20258.5.2025 09:40:18 CEST | Pressemelding
Arva tildeler 400.000 kroner i sponsormidler til ni frivillige organisasjoner i Troms og Nordland. Se hvem som får her!
Arva investerte 671 millioner kroner i 202411.4.2025 15:29:03 CEST | Pressemelding
Arva fortsetter å investere store beløp i kraftnettet i Nordland og Troms, ifølge års- og bærekraftsrapporten for 2024.
Er Arvas linjer virkelig bare «gammel mannskit»?1.4.2025 12:41:49 CEST | Kronikk
Det er de ikke. Noen nærmer seg utskifting, noen kan stå litt til med godt vedlikehold. Lav alder på ei linje er heller ingen garanti mot strømbrudd. Å «bruke opp» linjene er faktisk god økonomi for både samfunn og nettkunder.
Dette gjør Arva for å hindre strømbrudd22.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Å bygge et kraftnett som aldri rammes av strømbrudd er en utopi. Det ville bli alt for kostbart og skyhøy nettleie ville blitt konsekvensen. Arva gjør likevel en rekke tiltak og fornyelse i kraftnettet for å hindre strømbrudd.
Sjursnes har nå fått strømmen tilbake21.3.2025 15:19:52 CET | Pressemelding
Det har endelig lyktes Arva å gjenopprette strømforsyninga til kundene på Sjursnes etter snøskredet tirsdag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom