Mental Helse

Ensomhet og sosialt press forsterkes på 17. mai

Del

17. mai nærmer seg og det merkes på Mental Helse Hjelpetelefonen 116 123 og sidetmedord.no. Flere samtaler handler om ensomhet, utenforskap og sosialt press. 

Mange kjenner på ensomhet, utenforskap og sosialt press på 17. mai. (illustrasjonsfoto)
Mange kjenner på ensomhet, utenforskap og sosialt press på 17. mai. (illustrasjonsfoto)

– Høytidsdager, som Nasjonaldagen, kan forsterke følelsen av å stå utenfor, fordi fokuset i samfunnet ligger på feiring, fellesskap og glede. For mange blir dette en kontrast til hvordan de faktisk har det, og da blir behovet for å dele følelsene sine ekstra stort, sier Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse. 

Ensomhet, utenforskap og sosialt press

I snitt får Mental Helses svartjenester 800 henvendelser daglig, men i høytidene øker pågangen. Tjenesten er døgnåpen og ansatte forventer flere telefoner og chatsamtaler enn normalt 17. mai. 

– Mange kontakter oss i løpet av dagen for å få et pusterom i feiringen, mens andre har ingen å være sammen med denne dagen og trenger noen å snakke med om følelser knyttet til ensomhet. En kort samtale på telefon eller chat kan være det noen trenger for å komme seg gjennom dagen, sier Berg-Heggelund. 

Mental Helses svartjenester får henvendelser fra mennesker i alle aldre og kjønn, og snittalderen er 21 år. 

 – Vi ser ofte at unge, og spesielt kvinner, er overrepresenterte når det gjelder samtaler om ensomhet og sosialt press. Samtidig får vi også mange samtaler fra eldre som føler seg ekstra alene, fortsetter Berg-Heggelund. 

Vær åpen om hvordan du har det  

Det er viktig å kjenne etter hva man faktisk trenger og orker.

– Du må ikke delta i alt eller gjøre det samme som alle andre. Noen ganger er det beste man kan gjøre å lage sin egen ramme for dagen, enten alene eller sammen med noen få. Det er også lurt å akseptere at det er helt greit å ha blandede følelser knyttet til en dag som dette, sier generalsekretæren.

Hun har flere råd til alle som gruer seg til 17. mai: 

– Snakk med noen på forhånd og del hvordan du har det. Det kan være en venn, et familiemedlem eller en hjelpetjeneste som oss. Det hjelper ofte å sette ord på det man føler. Lag en plan for dagen, selv om det bare er noe lite som gjør deg godt. Det kan også være lurt å begrense bruken av sosiale medier denne dagen, siden det ofte forsterker følelsen av å stå utenfor. Og husk at det ikke er noe galt i å føle det sånn, da det er mange som føler det på samme måte.

Bruk lokalmiljøet 

For mennesker som ikke har en etablert vennekrets eller familie å feire med, kan det være fint å se etter åpne arrangementer, lokale tilbud eller små samlinger hvor man kan møte andre i samme situasjon. 

– Flere av Mental Helses fylkes- og lokallag har arrangementer denne dagen som er gratis og åpent for alle. Vi oppfordrer også om å skrive et innlegg på forumet vårt og høre om det er andre i nærheten som også ønsker å gjøre noe sammen. Det skal lite til for å kjenne på fellesskap, og det er flere enn man tror som sitter med de samme følelsene, oppfordrer Berg-Heggelund. 

Små initiativ kan bety mye: 

– En invitasjon, en melding eller en prat kan gjøre en stor forskjell. Kanskje har du en ekstra plass rundt bordet på 17. mai? Vi trenger flere som våger å inkludere, og som ser andre. Det trenger ikke være stort eller formelt, bare å vise at man ser noen, og vil ha dem med, er en viktig motvekt til ensomheten mange kjenner på, avslutter Berg-Heggelund. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mange kjenner på ensomhet, utenforskap og sosialt press på 17. mai. (illustrasjonsfoto)
Mange kjenner på ensomhet, utenforskap og sosialt press på 17. mai. (illustrasjonsfoto)
Last ned bilde
Generalsekretær i Mental Helse Linda Berg-Heggelund
Generalsekretær i Mental Helse Linda Berg-Heggelund
Emilie Gjengedal Vatnøy Mental Helse
Last ned bilde
Mental Helse Hjelpetelefonen 116 123 og hjelpechatten sidetmedord.no venter økt pågang på 17. mai.
Mental Helse Hjelpetelefonen 116 123 og hjelpechatten sidetmedord.no venter økt pågang på 17. mai.
Emilie Gjengedal Vatnøy Mental Helse
Last ned bilde

Om Mental Helse

Mental Helse er en medlemsorganisasjon for mennesker med psykiske helseutfordringer, pårørende og andre interesserte. I 45 år har vi kjempet for økt åpenhet, forebygging av psykiske helseutfordringer og et bedre helsetilbud. Vi er en organisasjon for alle, uansett seksuell orientering, funksjonsevne, livssyn, etnisitet og kulturell bakgrunn.

Følg pressemeldinger fra Mental Helse

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mental Helse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mental Helse

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye