Framtidspanelet: «Vi tenker ikke på neste valg – vi tenker på neste generasjoner»
Hvordan kan Norge bruke rikdommen sin – til det beste for verden, oss selv og dem som kommer etter oss? Det har 56 tilfeldig utvalgte innbyggere diskutert gjennom vinteren og våren. I dag legger Framtidspanelet fram sine anbefalinger: Vi må tenke mer på kommende generasjoner, Norge må ta større globalt ansvar, og vi må oppgradere demokratiet vårt.

– Oljepengene bør bidra til å gjøre verden bedre, ikke bare Norge rikere. Vi kan bidra til å redusere fattigdom, utvikle mer grønn energi, færre konflikter og sterkere demokratier. Det gjør verden tryggere for oss alle. Samtidig må vi utvikle Norge videre, sier Jonas Krogh (31) fra Fredrikstad, medlem i Framtidspanelet.
Panelets anbefalinger ble overlevert på Stortinget 13. mai. Medlemmene representerer et tverrsnitt av befolkningen, og har brukt måneder på å lære, diskutere og komme fram til konkrete forslag for framtiden.
– Dette arbeidet står i kontrast til en tid preget av kortsiktighet, individualisme og nasjonalisme. Framtidspanelet viser at vanlige folk vil at Norge tar ansvar, og at de kan gi balanserte og gjennomførbare råd – når de får tid og kunnskap. Nå bør politikerne lytte godt og bidra i den videre samtalen, sier Jakob Øvensen Anderaa, styreleder i LNU på vegne av de syv oppdragsgiverne (Caritas Norge, Fremtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp, Langsikt, LNU, Redd Barna og WWF).
Fire utvalgte anbefalinger fra Framtidspanelet:
#2 Det bør settes av en spesifikk prosentandel av oljefondet til bærekraftige investeringer hvor vi godtar høyere risiko og lavere avkastning for å fremme sosial og økonomisk utvikling i utviklingsland.
#4 Oljefondet må raskt oppskalere investeringene i fornybar energi til minst 2 %.
#5 Folkepaneler bør brukes mer – og bli en fast del av Stortingets beslutningsprosesser.
#7 Det bør opprettes et uavhengig Framtidsombud som ivaretar kommende generasjoners interesser.
– Vi er ikke politikere, vi er ikke på valg. Men vi er innbyggere og medeiere i Norges rikdom. Derfor kan vi peke på hva som virkelig betyr noe på lang sikt, sier Tom Erik Hovde (53) fra Lillehammer.
–Norges rikdom handler ikke bare om oljefondet, men også om verdier, kunnskap og demokratiet. Vi må ikke bli late, vi må fortsette å fremme demokratiet uansett hvor. Derfor foreslår vi konkrete tiltak for mer deltakelse, bedre kildekritikk og et sterkere folkestyre, sier Asa Minakova (18) fra Bærum.
-Vi anbefaler og at Folkepanel brukes mer i Norge. Å være med på denne prosessen har lært meg at det nytter å diskutere med de som mener noe annet enn meg, og at vi kan komme frem til noe sammen. Personlig er jeg veldig overrasket over at jeg har skiftet mening om temaer jeg ikke trodde jeg ville skifte mening om, sier Bjørnar Hansen, (63) fra Brønnøy.
De nitten anbefalingene Framtidspanelet legger fram er sortert under fem hovedtemaer i rapporten:
-
Oljefondet – folkets fond, felles ansvar
Nye retningslinjer, sterkere etisk rammeverk og investeringer som gir varig nytte. -
Demokrati, tillit og kritisk tenkning
Framtidsombud, mer samfunnsforståelse i skolen og økt bruk av folkepaneler. -
Solidaritet og globalt ansvar
Investeringer i helse, utdanning og klima – og sterkere internasjonale partnerskap. -
Bærekraftig utvikling
Økt støtte til fornybar energi, grønn innovasjon og redusert forbruk. -
Et sterkere Norge
Satsing på infrastruktur, teknologi, beredskap og ansvarlig bruk av kunstig intelligens.
Kontakt
For spørsmål, intervjuer eller tilgang til deltakere:
Thomas Berman
Sekretariatsleder
Framtidspanelet
+47 907 87 982
thomas@framtidspanelet.no
Lenke til anbefalingsrapport: Framtidspanelet - en stemme fra folket
Om Framtidspanelet
Det nasjonale folkepanelet om Norges rikdom består av 56 vanlige og tilfeldig utvalgte personer fra hele Norge. De speiler befolkningen når det gjelder kjønn, alder, geografi, utdanningsnivå og og hva de stemte i forrige Stortingsvalg.
Gjennom vinteren og våren har panelet møttes åtte ganger for å utarbeide anbefalinger på spørsmålene:
Norge er et av verdens rikeste land. Hvordan kan vi bruke vår rikdom til beste for verden, oss selv og kommende generasjoner?
-
Hvilke hensyn og verdier skal styre våre valg?
-
Hvilke problemer i verden har Norge særlig gode grunner til å være med på å løse?
-
Hvordan bør da Oljefondet brukes nå og fremover?
Sekretariatet som organiserer prosessen består av norske SoCentral og danske We Do Democracy. De sørger for at prosessen følger OECD sine prinsipper for folkepanel, blant annet ved å sikre en armlengdes avstand mellom oppdragsgivere og panelet.
Kontakter
Thomas BermanSekretariatsleder Framtidspanelet
Tel:90787982thomas@framtidspanelet.nowww.framtidspanelet.noBilder







Følg pressemeldinger fra Framtidspanelet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtidspanelet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Framtidspanelet
Hvordan kan Norge bruke sin rikdom? Framtidspanelet legger frem sine råd på Stortinget 13.mai6.5.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Det siste halvåret har 56 personer fra hele Norge lært, samtalt og jobbet med hvordan Norge kan bruke sin rikdom til beste for verden, oss selv og kommende generasjoner. Nå legger medlemmene i det nasjonale folkepanelet Framtidspanelet fram sine råd. Presse er velkommen til å delta, og det blir åpnet for en-til-en-intervju etter framleggingen.
Respons i verdenstoppen: nå er 66 innbyggere trukket ut27.12.2024 08:31:54 CET | Pressemelding
I november fikk 40.000 innbyggere en sms med invitasjon om å delta i Framtidspanelet, et nytt nasjonalt folkepanel. Nesten 4000 svarte ja. Nå er de 66 medlemmene som skal representere landets innbyggere trukket ut. 14.januar starter de jobben med å besvare hvordan Norge kan bruke sin rikdom fremover.
Hva kan vi gjøre med Norges rikdom?13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Onsdag 13. november mottar 40 000 innbyggere over hele landet en SMS-invitasjon til å delta i et lotteri. Gevinsten er ikke penger, men hva vi skal bruke dem på.
Framtidspanelet - hva tenker folk om Norges rikdom?14.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
66 tilfeldig utvalgte nordmenn skal drøfte hvordan Norges rikdom kan brukes til det beste for dagens og kommende generasjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom