FN-sambandet

Denne uka i FN: Norge høres i FNs barnekomité

Del

Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Denne uken skal Norge ha sin høring i FNs barnekomité. Denne skal se på om landets barnepolitikk- og praksis har blitt bedre, og hva som fortsatt må gjøres. Foto: Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen
Denne uken skal Norge ha sin høring i FNs barnekomité. Denne skal se på om landets barnepolitikk- og praksis har blitt bedre, og hva som fortsatt må gjøres. Foto: Unsplash/Vidar Nordli-Mathisen

Norge høres i FNs barnekomité

Denne uken skal Norge opp til eksamen i barnepolitikk- og praksis. De skal møte FNs barnekomité i Genève på mandag 12. og tirsdag 13. mai. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

Israel har foreslått å opprette en håndfull hjelpesentre utelukkende sør på Gazastripen. FN advarer om at dette vil skape et «umulig valg mellom fordrivelse og død». — Det er farlig å be sivile om å gå inn i militære soner for å hente rasjoner ... nødhjelp bør aldri brukes som et forhandlingskort, understreker UNICEFs talsperson. Foto: UNRWA/Hussein Owda

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I mai har Hellas presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering om stabiliseringsoppdraget til Den afrikanske union i Somalia (AUSSOM).

Tirsdag: Rådet skal holde en orientering om den humanitære situasjonen og beskyttelsen av hjelpearbeidere i Gaza.

Onsdag: Sikkerhetsrådet skal holde en orientering etterfulgt av konsultasjoner om Jemen.

Torsdag: Rådet vil få sin halvårlige orientering av aktor Karim Asad Ahmad Khan ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) om domstolens Libya-relaterte aktiviteter.

Ellers denne uken kan Sikkerhetsrådet fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar. Dette ble sendt ut i august i fjor. Rådet vil sannsynligvis fortsette å følge utviklingen mellom India og Pakistan. Landene ble enige om en våpenhvile 10. mai, etter at forholdet mellom dem ble kraftig forverret som følge av terrorangrepet i byen Pahalgam i indiskadministrerte Kashmir 22. april. Sikkerhetsrådet følger også nøye med på utviklingen i Sudan, med tanke på den forverrede sikkerhetsmessige og humanitære situasjonen, særlig de pågående angrepene på kritisk infrastruktur i Port Sudan og overgrepene i El Fasher.

Gaza: FN-organisasjoner avviser Israels plan om å bruke nødhjelp som «lokkemat»

Israels plan om å ta kontroll over nødhjelpen i Gaza vil sette sivile liv i fare og føre til masseflukt, samtidig som hjelpen blir brukt som «lokkemat», sier FN-ansatte i humanitære organisasjoner fredag. Les saken på UN News.

Gaza: Sjokkerende dobbeltangrep mot tilfluktsrom på skoler dreper 30

Onsdag kom det frem dystre detaljer om israelske flyangrep mot en FN-drevet skole i Gaza som huser 2 000 mennesker på flukt, og som angivelig skal ha drept 30 palestinere som hadde søkt tilflukt der. Les saken på UN News.

Stopp det pågående folkemordet eller se det gjøre slutt på et liv i Gaza: FN-eksperter understreker at verdens land står overfor et avgjørende valg

De eskalerende voldshandlingene i Gaza utgjør et presserende moralsk veiskille, og statene må handle nå for å få slutt på volden eller være vitne til utslettelsen av den palestinske befolkningen i Gaza – et utfall med irreversible konsekvenser for vår felles menneskelighet og multilaterale orden, advarer FN-eksperter som krever umiddelbar internasjonal handling. Les saken på OHCHRs sider og fellesuttalelsen fra utenriksministrene fra Island, Irland, Luxembourg, Norge, Slovenia og Spania på regjeringens sider.

Sudan: FN ber om bedre beskyttelse mens droneangrepene fortsetter i Port Sudan

FN har gjentatt sin oppfordring om å få slutt på den brutale konflikten i Sudan etter en økning i antall droneangrep, blant annet i Port Sudan – det viktige knutepunktet og livslinjen for humanitær bistand. Les saken på UN News.

Sudan: Uttalelse fra utviklingsminister Åsmund Aukrust om masseflukt fra Zamzam for internt fordrevne

— Jeg er dypt rystet over de nylige brutale angrepene fra RSF på Zamzam-, Abu Shouk- og al-Salam-leirene for internt fordrevne, samt på byen Al Fasher i Nord-Darfur, sier utviklingsministeren. Både de som måtte flykte fra leirene og de som fortsatt er fanget i dem, har et akutt behov for beskyttelse og humanitær bistand, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust. Les saken på regjeringens sider.

India og Pakistan: Guterres ønsker våpenhvilen velkommen

Etter at det ble kunngjort at krigshandlingene mellom India og Pakistan skal ta slutt, sa FNs generalsekretær António Guterres at organisasjonen er klar til å støtte arbeidet med å fremme fred og stabilitet i regionen. Les saken på UN News.

Ukraina: April var den dødeligste måneden for sivile siden september

Med minst 209 sivile drepte og 1 146 skadde ble april den dødeligste måneden for Ukrainas sivile, og den måneden med det høyeste antallet sivile ofre siden september 2024, opplyser FNs observatørkorps for menneskerettigheter i Ukraina (HRMMU). Les saken på FNs sider.

Økt støtte til ukrainere på flukt fra Russlands angrepskrig

Norge gir nå 580 millioner kroner til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sitt arbeid for flyktninger, internt fordrevne og andre krigsrammede mennesker i Ukraina og Moldova. Les saken på regjeringens sider.

Ukraina: Norge støtter opprettelse av spesialtribunal

Norge støtter at det opprettes en spesialdomstol for å straffeforfølge de ansvarlige i Russland for selve angrepet på Ukraina. Les saken på regjeringens sider.

Sør-Sudan: Angrepet på Leger Uten Grensers sykehus kan utgjøre en krigsforbrytelse, sier FN-kommisjon

FNs kommisjon for menneskerettigheter i Sør-Sudan fordømmer på det sterkeste den overlagte luftbombingen av Leger Uten Grensers (Médecins Sans Frontières) sykehus i Old Fangak i delstaten Jonglei – en grusom forbrytelse som kan utgjøre et alvorlig brudd på internasjonal humanitær rett og en krigsforbrytelse. Les saken på OHCHRs sider og uttalelsen fra utenriksminister Espen Barth Eide på regjeringens sider.

Sør-Sudan: FNs sikkerhetsråd forlenger oppdraget på grunn av økende ustabilitet

Sikkerhetsrådet har forlenget mandatet til FN-misjonen i Sør-Sudan (UNMISS) med ytterligere ett år, mens verdens yngste land balanserer på randen av en ny konflikt. Les saken på UN News.

Nord-Korea «kjører på» med sitt kjernefysiske våpen- og ballistiske missilprogram  

FNs assisterende generalsekretær Khaled Khiari har advart om at Nord-Korea trapper opp sitt atom- og rakettprogram i strid med folkeretten, samtidig som landet går inn i det siste året av sin militære plan. Les saken på UN News.

FN under press

På mandag 5. mai kom FNs visegeneralsekretær Guy Ryder til Norge. Han ble invitert av FN-sambandet for å snakke om FN i krise, sammen med utenriksminister Espen Barth Eide og leder for feltoperasjoner i Flyktninghjelpen Magnhild Vasset til en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo. Foto: FN-sambandet

FN-topp kaller eget sikkerhetsråd «dysfunksjonelt»

FNs visegeneralsekretær for politikk mener Sikkerhetsrådet er grunnen til at det blir mer ord og ikke handling fra organisasjonen. Les saken på NRKs sider og hør på podkast med Guy Ryder om hvorfor FN ikke greier å stanse kriger på NRK Radios sider.

UNAIDS lanserer en dristig omstilling for å opprettholde fremgangen og få slutt på aids innen 2030

I takt med at den globale hiv-innsatsen står overfor økende risiko, går UNAIDS over til en «slankere og skarpere» modell med fokus på innvirkning på landnivå. Les saken på UNAIDS sine sider.

UNFPA ber USA om å revurdere stans av fremtidig finansiering

USAs beslutning om å stanse fremtidig finansiering til FNs organisasjon for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, UNFPA, vil føre til kutt i viktige helsetjenester for kvinner og jenter over hele verden, advarte organisasjonen på fredag. Les saken på UN News.

Mike Waltz på vei til FN med både tvil og forventninger.  Les saken på PassBlues sider.

Norge vil flytte FN-jobber fra dyre New York til billige Nairobi. Les saken på Panorama nyheter.

Uttalelse fra Indonesia og Norge: Til forsvar for multilateralt samarbeid. Les saken på regjeringens sider.

Uttalelse fra Kenya og Norge: Til forsvar for multilateralt samarbeid. Les saken på regjeringens sider.

Utvikling

På tirsdag 6. mai ble UNDPs «Human Development Report 2025» lansert. Den viser at verden går i helt feil retning og altfor sakte mot utvikling. Rapporten stiller også et viktig spørsmål: Kan kunstig intelligens snu denne trenden? Foto: Unsplash/Rodrigo Gonzalez

Verdens utvikling går saktere enn på 35 år – kan KI snu trenden?

UNDPs ferske «Human Development Report 2025» viser historisk lav framgang i menneskelig utvikling. Samtidig setter mange sitt håp til kunstig intelligens som en vei ut av krisen. Les saken på fn.no og sjekk ut den siste statistikken fra indeksen for menneskelig utvikling på våre sider.

Menneskerettigheter

FNs menneskerettighetskomité har sagt seg enig i at de 269 medlemmene av maya-urfolkene K'iche', Ixil og Kaqchikel ble brutalt fordrevet fra sine tradisjonelle landområder og tvunget til å søke tilflukt i hovedstaden Guatemala City, i strid med Den internasjonale konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. De ble tvangsforflyttet i forbindelse med en intern væpnet konflikt på 1980-tallet. Mayaledere henvendte seg til komiteen i 2021 og hevdet at deres rettigheter i henhold til FN-konvensjonen var krenket. Men, selv om de hadde inngått et forlik med myndighetene og blitt enige om flere kompensasjonstiltak i henhold til det nasjonale kompensasjonsprogrammet fra 2011 – som blant annet forutsatte gjenbosetting og bygging av alternative boliger – ble det aldri iverksatt. Foto: Unsplash/Robin Canfield

Guatemala: FNs rettighetsorgan slår fast at landet har sviktet fordrevne mayafolk

FNs menneskerettighetskomité har slått fast at Guatemala ikke har fulgt opp løftene om å gjenbosette og kompensere mayafolket som fortsatt er tvangsforflyttet. Les saken på UN News.

Syria: FN-etterforskere tar på seg en «titanisk» oppgave med å finne savnede

Nå som Syria er på vei ut av over ti år med brutal konflikt, begynner et nytt kapittel i jakten på de titusener som forsvant under mer enn 50 år med diktatur. Les saken på UN News.

Costa Rica: Livlinen for flyktninger er på «bristepunktet» midt i en finansieringskrise. Les saken på UN News.

NIM foreslår redaksjonell uavhengighet i Grunnloven. Les saken på NIMs sider.

Arbeidsliv

Digitalisering bidrar til å redusere dekningshullene og nå ut til de rette menneskene til rett tid med riktig støtte. Under covid-19-pandemien ble det bevist at digital teknologi har stor innvirkning på flere mål for universell sosial beskyttelse. Foto: ILO/Ion Buga

Den digitale transformasjonen er avgjørende for å nå målet om universell sosial beskyttelse

Denne artikkelen utforsker hvordan digital teknologi, inkludert KI, bidrar til å gjøre velferdssystemer mer inkluderende – samtidig som den belyser risikoene, styringsutfordringene og rettferdighetsaspektene de reiser. Med utgangspunkt i globale eksempler fra blant annet Brasil, Moldova og Sør-Korea gir den lærdom om hvordan man kan utnytte innovasjon uten å la noen bli hengende etter. Les saken på ILOs sider.

Ny handlingsplan skal styrke kampen mot useriøse aktører i arbeidslivet

Regjeringen forsterker arbeidet mot sosial dumping og kriminalitet i arbeidslivet, og vil legge fram en ny handlingsplan med særlig vekt på bransjer med høy risiko for utnytting av arbeidstakere. Les saken på regjeringens sider.

ILO skal holde sin 113. årlige internasjonale arbeidskonferanse fra 2. til 13. juni i Genève. Les saken på ILOs sider.

Arbeidslivsnytt – april 2025. Les saken på fn.no.

Matsikkerhet

WFP opplyser at de har til hensikt å bruke de tusenvis av tonnene med nødhjelpsforsyninger som har nådd lageret i Beni til å hjelpe rundt 140 000 mennesker som bor i Lubero-området, sør for byen Butembo. Volden eskalerte 2. mai i Lubero-området, og rundt 30 000 mennesker ble drevet på flukt, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats, OCHA. Foto: OCHA/Ivo Brandau

DR Kongo: Nødhjelpsoperasjon når Beni med matforsyninger til tusenvis av mennesker

En WFP-matkonvoi har levert livsviktige forsyninger til titusenvis av fordrevne mennesker som er rammet av den eskalerende volden øst i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo), ifølge humanitære team på bakken. Les saken på UN News.

Sør-Sudan: Livreddende humanitær forsyningsrute kuttet, og underernærte barn står i fare

Mer enn 60 000 underernærte barn i delstaten Upper Nile i Sør-Sudan står i fare for å bli enda mer underernærte ettersom behandlingsforsyningene er kritisk lave og etterforsyningsarbeidet hindres, advarer Verdens matvareprogram (WFP) og FNs barnefond (UNICEF). Les saken på WFPs sider.

Vest- og Sentral-Afrika: WFP advarer om økende sult – behovene når nye høyder. Les saken på WFPs sider.

Helse

FNs globale trafikksikkerhetsuke, som begynner i dag, ble første gang arrangert i 2007, og årets uke er viet temaet «Gjør det trygt å gå og sykle». — Gange og sykling bør være det mest vanlige, og derfor også det tryggeste transportmiddelet, sier Dr. Etienne Krug, som leder gruppen kjent som FNs trafikksikkerhetssamarbeid og leder Verdens helseorganisasjons arbeid med å ta tak i sosiale og økonomiske forhold som påvirker menneskers helse. Foto: iStock Photo/1179968430/Raylipscombe

«Vi må bli bedre» på sikkerhet for fotgjengere og syklister over hele verden

FNs globale trafikksikkerhetsuke begynner i dag, på mandag den 12. mai. De nevner byinitiativer som verdens lengste gang- og sykkeltunnel i Bergen, et sykkelveinett utvidet fra 70 kilometer til over 400 kilometer i Fortaleza i Brasil, og et prosjekt for å lage sykkelfelt i hver eneste gate i Paris som noen av verdens beste eksempler. Les saken på UN News.

Helseforskjeller forkorter livet med flere tiår

En fersk rapport publisert av Verdens helseorganisasjon (WHO) fremhever at de underliggende årsakene til dårlig helse ofte skyldes faktorer utenfor helsesektoren, som mangel på gode boliger, utdanning og jobbmuligheter. Les saken på WHOs sider.

Hansker erstatter ikke håndhygiene – en liten påminnelse fra WHO. Les saken på WHOs sider.

Utdanning

På fredag 9. mai undertegnet Akershus fylkeskommune en ny kollektiv skoleavtale med FN-sambandet for at flere av skolene i Akershus skal ta i bruk våre undervisningstilbud. Nå er alle de offentlige videregående skolene i fylket medlemmer hos oss i FN-sambandet. Møre og Romsdal, Trøndelag og Østfold har lignende avtaler. Foto: FN-sambandet

Ny kollektiv skoleavtale mellom Akershus fylkeskommune og FN-sambandet

Nå vil flere unge i Akershus få lære om FN, fred og sikkerhet, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling! På fredag 9. mai signerte Akershus fylkeskommune og FN-sambandet en ny kollektiv avtale som skal sikre at flere av skolene i Akershus kan ta i bruk våre undervisningstilbud. Nå er alle de offentlige videregående skolene i fylket medlemmer hos oss i FN-sambandet. Les saken på FN-sambandets Facebook-side.

Klima og miljø

Beslutningen om å forhandle frem en tilleggsprotokoll til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen har vært under behandling i flere tiår. — I dag viser imidlertid både vitenskapelig konsensus og den juridiske utviklingen på alle nivåer tydelig at en slik protokoll er nødvendig og gjennomførbar, sier FN-eksperter. Foto: WMO/Aleksandar Gospić

Europarådet må anerkjenne retten til et sunt miljø, mener FN-eksperter

FN-eksperter oppfordrer ministrene i Europarådet til å vise handlekraft ved å starte forhandlinger om en bindende tilleggsprotokoll til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen som endelig anerkjenner retten til et rent, sunt og bærekraftig miljø. Les saken på OHCHRs sider.

FN advarer om at kobbermangel kan bremse det globale energi- og teknologiskiftet

En truende global kobbermangel kan forsinke verdens overgang til ren energi og digital teknologi, med mindre smartere handels- og investeringsstrategier blir tatt i bruk, advarer FNs organ for handel og utvikling, UNCTAD. Les saken på UN News.

Norge presenterte nytt klimamål under internasjonalt klimaministermøte. Les saken på regjeringens sider.

FN-sambandet mener

— Mange vil jo si at verden står i mange ulike kriser, og disse krisene er globale: klimakrisen, pågående konflikter, humanitære kriser, og, blant annet, en migrasjonskrise, forteller FN-sambandets leder Catharina Bu til Hilde Nagell, rådgiver i Tankesmien Agenda. Alt dette må man finne løsninger på, på tvers av land. Mange føler at FN ikke klarer å møte disse utfordringene, selv om det er mye FN får til som man kanskje ikke hører nok om, legger hun til. Foto: Tankesmien Agenda

Noen har snakket sammen-podkast: Det er 80 år siden verdenssamfunnet kom sammen i et felles initiativ for å sikre folkeretten og menneskerettighetene. Nå er FN i krise.

På andre dag av LO-Kongressen kom Catharina Bu, generalsekretær i FN-sambandet, til live-podkast med Hilde Nagell, rådgiver i Tankesmien Agenda. Hør på podkasten på Spotify.

Merk deg! Kommende arrangementer

12. mai: Bærekraftsmål 16-konferansen, arrangert av FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker (UN DESA), Den internasjonale organisasjonen for utviklingsrett (IDLO) og Italias FN-delegasjon i New York. Les mer om arrangementet.

12. mai: Små øystaters (SIDS) forum for sivilsamfunnsengasjement. Les mer om arrangementet.

12.–30. mai: Den 99. sesjonen til FNs barnekomité. Norges høring vil finne sted på mandag 12. og tirsdag 13. mai. Les mer om arrangementet.

13. mai: Norad sin konferanse om «Tall som teller – Hva skjer når rike land kutter i bistand?» Utviklingsminister Åsmund Aukrust deltar. Les mer om arrangementet.

13.–14. mai: FNs ministermøte om fredsbevaring 2025. FNs generalsekretær deltar. Les mer om arrangementet.

14. mai: Den norske lanseringen av UNDPs Human Development Report 2025 hos Norad.  Les mer om arrangementet.

15. mai: Landsmøtet til FN-sambandet. Statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik åpner landsmøtet og deltar i etterfølgende panelsamtale. Les mer om arrangementet.

15.–16. mai: FNs komité for utøvelsen av det palestinske folkets umistelige rettigheter sine første konsultasjoner med sivilsamfunnsorganisasjoner i forbindelse med markeringen av den palestinske Nakba ved FNs hovedkvarter i New York. Les mer om arrangementet.

17. mai: ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter, Mangfoldshuset Agder og FN-sambandet inviterer til fest på 17. mai i Kristiansand. Les mer om arrangementet.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye