If: Bunadforsikring er trolig unødvendig
Innboforsikringen og reiseforsikringen dekker allerede mye av skaderisikoen for deg som bunadeier. Så sant du ikke er redd for å få pølseketsjup og softis på bunaden.

Forsikringsselskapet If mener det er lurt å sjekke hvordan bunaden er dekket på andre forsikringer enn bunadforsikring.
I norske hjem finnes det flere enn 2,5 millioner bunader verdt over 30 milliarder kroner, ifølge Norsk institutt for bunad og folkedrakt.
– Risikoen for rifter og søl, som gjerne trekkes frem ved bunadforsikring, er det faktisk ikke så mange tilfeller av. Det ser vi i våre skadestatistikker. Tyveri, brann og vannskader hjemme utgjør en mye høyere risiko, og der har folk flest allerede en god dekning gjennom innboforsikringen sin, sier Benedicte Veum, skadesjef for eiendomsskader i If.
– Det kan likevel være lurt å sjekke om det er en beløpsgrense oppad, noe som kan variere fra selskap til selskap og etter hva slags type innboforsikring du har, sier hun.
Egenandelen kan også være høyere enn ved en egen bunadforsikring, understreker hun.
Innboforsikring og reiseforsikring er viktige dekninger for bunaden og bunadsølvet, poengterer If.
Sjekk vilkårene
– Slikt som tyveri på reise og vannskader hjemme er dekket i disse forsikringene. Vær klar over beløpsgrenser oppad, for eksempel 40 000 kroner. Da bærer du risikoen for det overskytende beløpet selv. I en egen bunadsforsikring forsikrer du bunaden ut fra dagens verdi. Det samme gjelder hvis bunadsforsikring er lagt inn som en del av en utvidet innboforsikring. Det har vi valgt å gjøre hos oss i If, på Super Innboforsikring, sier Veum.
– Ved plutselige uhell, som at noen søler vin på deg og bunaden må renses, er det store forskjeller på reise- og innboforsikringer. Noen reiseforsikringer dekker ikke uhell, mens andre har en uhellsdekning opp til 40 000 kroner med en egenandel, sier hun.
– Det kan variere om du har dekning bare på forsikringsstedet, i Norden eller i hele verden, avhengig av hvilken forsikring du har. Det er det smart å sjekke dette før du tar med bunaden på reise. Reiseforsikringen gjelder ikke hjemme, på jobben eller på skolen, sier skadesjefen i If.
Ikke gå i utleiefellen
If tilbyr fortsatt en egen bunadsforsikring. Den dekker tap, uhell og tyveri på bunaden og tilbehøret. Skulle du for eksempel få en rift i bunaden i 17. mai-toget eller bli frastjålet bunadssølvet, er skadene eller tapet dekket.
– Men for å gjøre det litt enkelt for folk, har vi lagt inn bunadsforsikringen i vår utvidede innboforsikring, Super Innboforsikring, med samme egenandel på 500 kroner som ved en frittstående bunadsforsikring. Da er bunaden dekket om den blir stjålet i New York eller du søler med is på Rådhusplassen i København, sier Veum.
Vær klar over at skader som skyldes slitasje, gradvis forringelse, feil eller mangler ved bunaden eller tilbehøret ikke dekkes av forsikring, heller ikke skader som skyldes insekter, møll og mark.
– Leier du ut bunaden med tilbehør din til andre, er det visse hendelser som ikke vil være dekket av din egen forsikring ved utleie. Leietaker vil normalt heller ikke være dekket av sin forsikring ved skade, siden plagg og tilbehør ikke tilhører vedkommende. Derfor er det viktig å ha en klar, skriftlig avtale mellom partene om hvordan eventuelle skader skal erstattes. Dersom leietaker påtar seg forsikringsplikt for bunaden, vil en eventuell sak kunne meldes leietakers selskap, sier Veum.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund Clementzpressesjef Norge / Head of Press Norway
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder


Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Nordmenn er på stresstoppen i Norden5.5.2025 07:36:14 CEST | Pressemelding
86 prosent av nordmenn har opplevd negativt stress. Av disse har nesten halvparten lidd under langvarig stress. Det viser en ny nordisk helserapport fra If.
Undersøkelse: Småbedriftene er dårlig rustet mot cybertrusler24.4.2025 07:32:16 CEST | Pressemelding
32 prosent av norske småbedrifter ser på cyberangrep som en av de største truslene mot seg. Likevel har 37 prosent ikke styrket IT-sikkerheten de siste to år.
Hyttefolk kommer til innbrudd og vannskader i påsken10.4.2025 07:33:30 CEST | Pressemelding
Ødeleggelser fra frost og innbruddd er det første som møter mange på hytta i påsken, ifølge forsikringsselskapet If.
Forbudt tvillingkjøring kan gi millionregning3.4.2025 07:01:04 CEST | Pressemelding
Forbudet mot flere personer på samme elsparkesykkel brytes av mange, ifølge forsikringsselskapet If. Skjer en alvorlig ulykke kan du som fører kreves for millionbeløp.
Ny kartlegging av hvor godt kommuner er rustet for ekstremvær24.3.2025 08:03:17 CET | Pressemelding
Alle norske kommuner får nå nye spørsmål om hvor rustet de er til å takle ekstreme værhendelser og klimarisiko. Det er fjerde gang CICERO Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet If gjennomfører kartleggingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom