Kartverket

Banebrytende kartlegging med USV i Nordsjøen

Del

For første gang i historien skal Mareano og Kartverket bruke ubemannet overflatefartøy (USV) til å kartlegge dyp over et større område – totalt 675 kvadratkilometer i Nordsjøen. I august legger Fugros største USV ut på tokt.

En stor, ubemannet rød båt, Blue Eclipse®, seiler inn mot ei havn.
USV: 18 meter lange Blue Eclipse®, den største USV-en i Fugros flåte, skal kartlegge over 675 km² i det utfordrende farvannet i Nordsjøen for Mareano-programmet. Foto: Fugro. Bildet kan brukes i redaksjonell omtale mot kreditering.

– Dette er banebrytende arbeid, ikke bare for kartleggingsprogrammet Mareano: Det er trolig første gang at vi i Norge kartlegger i dette omfanget med USV-teknologi, forteller sjefsingeniør Helge Welde i Kartverket, og legger til:

– I år markerer Mareano sitt 20 års-jubileum, men også at vi for første gang bruker ubemannet fartøy under dybdeinnsamling.

Fugro vant den åpne anbudskonkurransen, og deres nye USV Blue Eclipse® setter kursen mot Nordsjøen i august.

Velutstyrt, ny USV

Blue Eclipse® er 18 meter og den største USV-en i flåten til Fugro, utstyrt med avansert flerstråle-ekkolodd og bunnpenetrerende ekkolodd. USV-en skal samle inn omfattende datasett, inkludert dyp, vannkolonnedata, bunnreflektivitetsdata (backscatter) og profileringsdata under bunn, for å forstå havbunnen sin topografi og geologi.

– Å ta i bruk vår avanserte USV Blue Eclipse® i Mareano-programmet er et viktig skritt, og demonstrerer hvordan teknologi for ubemannede fartøy kan brukes i storskala kartleggingsprosjekter. Dette oppdraget lar oss levere de høyoppløselige og omfattende havbunnsdataene Mareano krever, samtidig som vi reduserer miljøpåvirkningen av undersøkelsene, sier Nick Simmons, direktør for Fugros USV-tjenester.

Områder i Nordsjøen som skal kartlegges

Fugros USV skal kartlegge til sammen 675 kvadratkilometer i Nordsjøen for Mareano. De prioriterte måleområdene er begrenset til områder fra 90 til 250 meters dyp innenfor tre utvalgte blokker utenfor territorialgrensen.

Kart%20over%20Nordsj%F8en%20som%20viser%20prioriterte%20m%E5leomr%E5der%20grunnere%20enn%20250%20meter%20innenfor%20tre%20utvalgte%20blokker%20utenfor%20territorialgrensen.
NORDSJØEN: Prioriterte måleområder i anbudet er områder grunnere enn 250 meter innenfor tre utvalgte blokker utenfor territorialgrensen. Kilde: Kartverket/Mareano. Fri bruk mot kreditering.

Nye miljøkrav til offentlige anskaffelser

Anbudsprosessen med USV som kartleggingsplattform vil hjelpe Mareano med å utvikle spesifikasjon og tildelingskriterier for klima- og miljøhensyn brukt i offentlige anskaffelser.

– Bruk av USV-er er én metode å redusere klima- og miljøavtrykk når vi kartlegger havbunnen. Årets anskaffelse vil gi oss et viktig læringsgrunnlag for framtidige anbudskonkurranser. Hvordan den USV-baserte datainnsamlingen går, vil kunne påvirke hvordan Mareano innretter anbud for kartlegging i framtida. Det er naturlig å anta at tradisjonelle målefartøy med mannskap vil være relevante også fremover, spesielt med tanke på at Mareano også har behov for å kartlegge utilgjengelige områder, som dyphavet i Norskehavet, forteller Helge Welde.

Om anbudsprosessen

Anbudet ble publisert i januar 2025 med frist 24. februar 2025. Seks tilbydere leverte anbud, hvor Fugro Norway AS vant.

Kontrakten ble publisert med en verdi på 6 000 000 NOK, med mulighet for en opsjon på inntil 10 000 000 NOK i tillegg. I kontrakten med Fugro er det løst ut en opsjon på 1 100 000 NOK for å utvide kartleggingsområdet mot Skagerrak.

Tilbudene er evaluert etter følgende kriterier:

  • pris (30 prosent)
  • kvalitet og evne (50 prosent)
  • kompetanseoverføring (20 prosent)

Fakta

Mareano-programmet samler kunnskap om havet

I 20 år har Mareano kartlagt dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimentene i norske havområder. I 2025 feirer kartleggingsprogrammet jubileum.

Kartleggingen utføres i et samarbeid mellom Kartverket, Havforskningsinstituttet og Norges geologiske undersøkelse (NGU).

De tre samarbeidspartnerne utgjør også utøvende gruppe i Mareano, og gjennomfører den daglige driften.

Det overordnede ansvaret ligger hos programgruppen som ledes av Miljødirektoratet.

Mareano-programmet ble etablert på grunn av mangel på kunnskap om landskap, miljø og ressurser på havbunnen.

mareano.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En stor, ubemannet rød båt, Blue Eclipse®, seiler inn mot ei havn.
USV: 18 meter lange Blue Eclipse®, den største USV-en i Fugros flåte, skal kartlegge over 675 km² i det utfordrende farvannet i Nordsjøen for Mareano-programmet.
Foto: Fugro. Bildet kan brukes i redaksjonell omtale mot kreditering.
Last ned bilde
To personer i et operasjonssenter med flere skjermer viser sanntidsdata for styring av en USV, Blue Eclipse®, fra Aberdeen.
OPERASJONSSENTER: USV-en Blue Eclipse® styres fra Fugros eksterne operasjonssenter i Aberdeen. USV-ens lange utholdenhet og dataoverføringsmuligheter i sanntid vil sikre effektiv drift og redusere potensielle forsinkelser i det utfordrende farvannet i Nordsjøen.
Foto: Fugro. Bildet kan brukes i redaksjonell omtale mot kreditering.
Last ned bilde
En stor, rød og svart ubemannet overflatefartøy (Blue Eclipse®) fra Fugro på vannet.
USV: 18 meter lange Blue Eclipse®, den største USV-en i Fugros flåte, skal kartlegge over 675 km² i det utfordrende farvannet i Nordsjøen for Mareano-programmet. Foto: Fugro
Foto: Fugro. Bildet kan brukes i redaksjonell omtale mot kreditering.
Last ned bilde
Kart over Nordsjøen som viser prioriterte måleområder grunnere enn 250 meter innenfor tre utvalgte blokker utenfor territorialgrensen.
NORDSJØEN: Prioriterte måleområder i anbudet er områder grunnere enn 250 meter innenfor tre utvalgte blokker utenfor territorialgrensen.
Kilde: Kartverket/Mareano. Fri bruk mot kreditering.
Last ned bilde
Person i grønn genser foran en vegg med trepaneler.
Sjefsingeniør Helge Welde i Kartverkets sjødivisjon.
Foto: Kartverket. Fri bruk mot kreditering.
Last ned bilde

Om oss

Kartverket blei etablert i 1773 og er den eldste tekniske etaten i Noreg som framleis er i drift. Oppgåvene våre har endra seg i takt med digitaliseringa av samfunnet. Vi er ei moderne og innovativ verksemd med blikk for framtida.

Følg pressemeldinger fra Kartverket

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kartverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kartverket

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye