Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.

Sudan står midt i en humanitær katastrofe. Port Sudan, som har fungert som et knutepunkt for hjelpearbeid, er nå under angrep. Natt til 8. mai ble byen rammet av droneangrep for femte dag på rad. Flere droner rettet seg mot flyplassen, drivstofflagre og luftforsvarsskolen. Luftvernet klarte å skyte ned de fleste, men konsekvensene er dramatiske.
Hele Port Sudan ble mørklagt tirsdag ettermiddag kl. 19.00, etter angrep på strømnett og drivstofflagre. Flyplassen er ute av drift, og internett er nede. Det er nå svært vanskelig å få nødhjelpen frem, og både sivile og hjelpearbeidere er i fare.
Ifølge France 24 forsøker nå store deler av sivilbefolkningen å forlate Port Sudan. Busstasjonene er overfylte, og transportkostnadene har skutt i været som følge av drivstoffmangel.
– Port Sudan står i brann. Vi er vitne til en av de mest dramatiske opptrappingene av vold siden konflikten startet for over to år siden. Ødeleggelsene er enorme, og angrepene viser ingen tegn til å stoppe. Overalt jeg ser er det flammer og sammenraste bygninger. Det finnes ikke noe trygt sted for folk i Port Sudan nå, sier Mohamed Kamal, landdirektør i Plan International Sudan.
Angrepene sprer seg
Droneangrepene sprer seg nå østover. Flyplassen i Kassala og drivstofflagre i Kosti, nær grensen til Sør-Sudan, er også rammet. Flere av områdene som er truffet, har tidligere vært regnet som sikkerhetssoner, inkludert områder med store flyktningleirer.
– Det finnes knapt noen sikre steder igjen. Barn og familier i leirer og tettbygde områder er direkte utsatt. Bombingen rammer nå også tidligere humanitære soner. Likevel gjør våre ansatte alt de kan for å nå frem med hjelp – selv under livsfarlige forhold, sier Kamal.
Kvinner og barn spesielt utsatt
Over 14 millioner mennesker er på flukt i Sudan, og 25 millioner trenger nødhjelp – halvparten av dem barn.
– Sudan står midt i verdens største humanitære krise. Når nødhjelpen svekkes, rammer det barna aller hardest. Liv, helse og fremtid står på spill og grunnleggende rettigheter som vann, mat og trygghet er under angrep, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Anette von OstenPR and Communications AdvisorPlan International Norge
Tel:95873950anette.vonosten@plan-norge.noOm oss
Plan International er en global barnerettighetsorganisasjon som jobber for at alle barn skal ha like muligheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom