Bethel bedehus blir fredet
Huset har vært i aktiv bruk i 147 år. Fredag 9. mai blir bedehuset Bethel i Rogaland fredet.

– Bethel her på Judaberg er et felleskapshus som har blitt brukt i nesten 150 år. Sang, vekkelser, basarer med åresalg, juletrefester, kake og kaffe, barn, unge, voksne og gamle. Huset er i bruk, og huset blir godt tatt vare på. Riksantikvaren mener at bruk er det beste vern, og her ser vi beviset, sier riksantikvar Hanna Geiran.
Freding av bedehuset Bethel vil sørge for at et viktig kulturminne knyttet til denne delen av norsk historie blir tatt vare på. Bethel er stedet der folk møtes.
Lekmannskristendommen, bedehusbevegelsen og vekkelsestiden har satt viktige avtrykk i den nasjonale historien. Bethel står som et symbol på dette.
– Det er skikkelig stas at Riksantikvaren sier klart og tydelig at Bethel bedehus har nasjonal verdi. Det er lov å være stolt av det bedehusbevegelsen har vært og er. Husk: Bethel blir fredet, ikke avskiltet, sier Tor Øyvind Skeiseid, styreleder i Bethel.
Derfor blir Bethel fredet
Formålet med fredningen er å sikre og bevare bedehuset Bethel som et kulturhistorisk og arkitektonisk viktig eksempel på bedehus som ble oppført i Norge fra midten av 1800-tallet.
Bethel representerer et uvanlig stort bedehus, bygd i stein. De første bedehusene i Norge ble bygd i 1840-årene i nettopp Ryfylke i Rogaland.
Byggingen av bedehus har nær sammenheng med vekkelsespredikantene som reiste rundt i landet på 1800- og 1900-tallet. En av de viktigste predikantene på andre halvdel av 1800-tallet var Stavanger-presten Lars Oftedal, som i 1876 tok initiativ til å bygge Bethel.
Tanken til Oftedal var at Bethel, med sin sentrale plassering nær dampskipskaia på Judaberg, skulle fungere som et «regionbedehus» for folket i Ryfylke. To år etter, i 1878, stod bedehuset ferdig.
Bedehuset som et samlingsted for kristne, er et hus som rommer et sterkt sosialt engasjement. Slike fellesskap er viktige for oss mennesker.
Inspirert av kirkearkitektur
Bethel skiller seg i ganske stor grad fra de andre bedehusene som ble oppført i samme periode: Både størrelse og at det er bygd i stein, og fordi det er inspirert av de mange steinkirkene fra middelalderen som er i området.
Byggekomiteen understreket også det symbolske ved å bygge Bethel i et bestandig materiale: «Huset bygges af Sten og skal derved vidne for kommende Slægter om Guds-Ordet og Guds-Rigets Bestandighed».
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder





Lenker
Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmesteren på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Hegra festning blir fredet8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forsvarsanlegget har spilt en viktig rolle i norsk krigshistorie. Nå fredes Hegra festning av Riksantikvaren.
Skal løfte frem bygder og byer og næringer og industri29.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren har sendt forslag til bevaringsstrategier for kulturmiljøene for bygder og byer og næringer og industrier.
Se oversikten: 8 millioner til arkeologiske kulturminner14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren har fordelt 2025-potten til sikring av bergkunst og skjøtsel og formidling av andre arkeologiske kulturminner. NTNU Vitenskapsmuseet mottar mest.
Tildeler sju forskningskontrakter for kulturarv9.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren gir til sammen 2,2 millioner til forsking og utvikling. Prosjektene spenner fra hemmeligheter på havbunnen, overvåkning av våre eldste kulturminner og til reiseruter for romanifolket.
Setter i stand stavkirker for 7,2 millioner1.4.2025 07:07:05 CEST | Pressemelding
Riksantikvarens tilskudd til stavkirkene er fordelt for 2025. Se hvilke elleve prosjekter som fikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom