Norsk Lektorlag

Nytt system for kompetanse- og karriereutvikling i skolen: Frykter at tilbudet forringes for lektorer og lærere

Del

– Lektorlaget frykter at det nye systemet for kompetanse- og videreutvikling visker ut lektorenes og lærernes særskilte ansvar for det faglige og pedagogiske tilbudet, sier leder Helle Christin Nyhuus.

Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget. Foto: Lektorlaget

Regjeringen innfører et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling i barnehage, grunnskole, videregående opplæring og opplæring for voksne.

Forskjellen fra tidligere ordninger er at den nye ordningen inkluderer mange flere yrkesgrupper i skolen enn lærere.

Systemet skal fases inn i 2025 og 2026. Siste året med Kompetanse for kvalitet er skoleåret 2025/2026.

Midler smøres tynt ut
– Elevene og samfunnet trenger oppdaterte lektorer og lærere. Det er selvfølgelig positivt at flere yrkesgrupper i skolen skal få tilbud om videreutdanning, men Lektorlaget er skeptisk. Konkurransen om midlene blir tøffere, så lenge ikke ordningen også gir et økonomisk løft, sier Nyhuus.

Nyhuus mener at å strupe videreutdanningsordningen ikke er i tråd med Strategi for rekrutteringen til lærerutdanning og læreryrket 2024-2030.

– Gode etter- og videreutdanningstilbud er viktig i kampen om å rekruttere og beholde lærere i skolen. En ny ordning for videreutdanning hvor midlene blir spredt ut på flere, er et dårlig signal, sier hun.

Mindre permisjon med lønn
Den nye ordningen avløser videreutdanningsordningen Kompetanse for kvalitet. I den skal flere ansatte i skolen enn lærere få tilgang til å ta videreutdanning, men man får bare 25 prosent kompensasjon for å ta studier på halv tid. Tidligere har det vært 37,5 prosent kompensasjon. [DN1] 

– Dette er også svært uheldig. Det betyr mer studietid i egen fritid, og kan føre til at færre velger å søke på ordningen, sier Nyhuus.

Flere vil få veiledning
Kunnskapsdepartementet har sammen med partene blitt enige om prinsipper og forpliktelser for veiledning av nyutdannede lærere i barnehage og skole.

Lektorlaget er fornøyd med at profesjonsfaglig veiledning for nyutdannede lærere videreføres og at tilskuddsordningen økes.

– Det er gledelig at vi har fått gjennomslag for at tilskuddsordningen for veiledning av nyutdannede nå vil omfatte også videregående skole. Det er også positivt at forpliktelsen av arbeidsgiver til å sørge for at nyutdannede får systematisk veiledning de to første yrkesårene etter avsluttet utdanning ligger fast. Dette har vi kjempet hardt for, sier Nyhuus.

Her kan du lese hele strategien (lenke til regjeringen.no).

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
Foto: Lektorlaget
Last ned bilde

Om Norsk Lektorlag

Norsk Lektorlag er en fagforening for universitets - og høyskoleutdannede lektorer og andre akademikere med tilsvarende utdannelse. Våre medlemmer har mastergrad eller hovedfag. De fleste jobber med undervisning, kulturformidling, personalledelse eller veilednings- og informasjonsarbeid.

Følg pressemeldinger fra Norsk Lektorlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Lektorlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Lektorlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye