Nytt system for kompetanse- og karriereutvikling i skolen: Frykter at tilbudet forringes for lektorer og lærere
– Lektorlaget frykter at det nye systemet for kompetanse- og videreutvikling visker ut lektorenes og lærernes særskilte ansvar for det faglige og pedagogiske tilbudet, sier leder Helle Christin Nyhuus.

Regjeringen innfører et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling i barnehage, grunnskole, videregående opplæring og opplæring for voksne.
Forskjellen fra tidligere ordninger er at den nye ordningen inkluderer mange flere yrkesgrupper i skolen enn lærere.
Systemet skal fases inn i 2025 og 2026. Siste året med Kompetanse for kvalitet er skoleåret 2025/2026.
Midler smøres tynt ut
– Elevene og samfunnet trenger oppdaterte lektorer og lærere. Det er selvfølgelig positivt at flere yrkesgrupper i skolen skal få tilbud om videreutdanning, men Lektorlaget er skeptisk. Konkurransen om midlene blir tøffere, så lenge ikke ordningen også gir et økonomisk løft, sier Nyhuus.
Nyhuus mener at å strupe videreutdanningsordningen ikke er i tråd med Strategi for rekrutteringen til lærerutdanning og læreryrket 2024-2030.
– Gode etter- og videreutdanningstilbud er viktig i kampen om å rekruttere og beholde lærere i skolen. En ny ordning for videreutdanning hvor midlene blir spredt ut på flere, er et dårlig signal, sier hun.
Mindre permisjon med lønn
Den nye ordningen avløser videreutdanningsordningen Kompetanse for kvalitet. I den skal flere ansatte i skolen enn lærere få tilgang til å ta videreutdanning, men man får bare 25 prosent kompensasjon for å ta studier på halv tid. Tidligere har det vært 37,5 prosent kompensasjon. [DN1]
– Dette er også svært uheldig. Det betyr mer studietid i egen fritid, og kan føre til at færre velger å søke på ordningen, sier Nyhuus.
Flere vil få veiledning
Kunnskapsdepartementet har sammen med partene blitt enige om prinsipper og forpliktelser for veiledning av nyutdannede lærere i barnehage og skole.
Lektorlaget er fornøyd med at profesjonsfaglig veiledning for nyutdannede lærere videreføres og at tilskuddsordningen økes.
– Det er gledelig at vi har fått gjennomslag for at tilskuddsordningen for veiledning av nyutdannede nå vil omfatte også videregående skole. Det er også positivt at forpliktelsen av arbeidsgiver til å sørge for at nyutdannede får systematisk veiledning de to første yrkesårene etter avsluttet utdanning ligger fast. Dette har vi kjempet hardt for, sier Nyhuus.
Nøkkelord
Kontakter
Helle Christin NyhuusLeder
Tel:91691536hcn@norsklektorlag.noSiri StangKommunikasjonssjef
Tel:99 59 49 51siri.stang@norsklektorlag.noBilder

Om Norsk Lektorlag
Norsk Lektorlag er en fagforening for universitets - og høyskoleutdannede lektorer og andre akademikere med tilsvarende utdannelse. Våre medlemmer har mastergrad eller hovedfag. De fleste jobber med undervisning, kulturformidling, personalledelse eller veilednings- og informasjonsarbeid.

Følg pressemeldinger fra Norsk Lektorlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Lektorlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Lektorlag
Må gjøre lektoryrket mer attraktivt28.4.2025 12:16:27 CEST | Pressemelding
Søknadstallene for høyere utdanning er klare etter at søknadsfristen gikk ut 15. april. For syvende år på rad synker antall førstevalgssøkere til lektorutdanningene.
Rødt bommer med forslag om å fjerne masterkrav i lærerutdanningene27.2.2025 11:32:30 CET | Pressemelding
Programkomiteen til Rødt foreslår å fjerne masterkravet og karakterkrav i lærerutdanningene. – Forskning viser at kvalifiserte lektorer og lærere er den viktigste faktoren for å få til god undervisning, sier Helle Christin Nyhuus, leder i Lektorlaget.
Lektorlaget gratulerer Sigrun Aasland som ny forsknings- og høyere utdanningsminister4.2.2025 10:42:24 CET | Pressemelding
– Vi håper at Aasland tar tak i kvaliteten i lærerutdanningene. Søkertallene til lærerutdanningene har gått nedover de siste årene, og det er viktig å få stoppet denne utviklingen, sier leder i Lektorlaget, Nyhuus.
Etterlyser flere grep i fraværsreglene21.11.2024 12:57:02 CET | Pressemelding
Fraværsgrensen på 10 prosent består, med noen endringer. – Det er bra at vi beholder noe som har fungert. Lektorlaget imidlertid noen grep som kunne gjort reglene enda bedre, for eksempel å skille mellom elever under og over 18 år når det gjelder egenmeldinger, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
Regjeringen prioriterer ikke skolen7.10.2024 15:00:43 CEST | Pressemelding
I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det et fornyet kompetanseutviklingssystem, men ingen nye kompetansekrav for undervisning. - Dette styrker ikke rekrutteringen av kvalifiserte lærere, sier Lektorlagets leder Helle Christin Nyhuus.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom