Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.

- Vi tilpasser oss en mer uforutsigbar verden. Klimaendringene påvirker både landbruk og havbruk. Den geopolitiske situasjonen gjør trusselbildet mer sammensatt, og kan påvirke både handel av matvarer, planter og fôr, og matforsyning og drikkevann i beredskapssammenheng. I tillegg øker kompleksiteten og utviklingstakten i næringene vi fører tilsyn med. Det stiller store krav til spissere kompetanse også på vår side av bordet, sier Ingunn Midttun Godal, direktør i Mattilsynet.
- Når vi nå etablerer nasjonale tilsynsdivisjoner, vil medarbeidere og ledere jobbe mer konsentrert og effektivt om oppfølgingen av virksomheter innenfor tilsynsområdet, sammen med kolleger i hele landet.
Forventede effekter
Mattilsynet har som mål å oppnå flere effekter av omorganiseringen: økt likebehandling, tydeligere veiledning, mer strategisk dialog med interessenter, og en styrket evne til å håndtere hendelser. Målet er også å bli mer effektive og å utnytte kunnskap om og nærheten til brukerne i utvikling av regelverk og tjenester.
- Vi vil også jobbe for større åpenhet om hvilke krav som til enhver tid gjelder, hvor vi ser de største utfordringene og hva vi prioriterer å følge opp i vårt arbeid, sier Godal.
Fortsatt god kontakt i beredskap og hendelser
Mattilsynet er også en beredskapsaktør i samfunnet, med ansvar for utvalget for vannforsyningsberedskap og sentrale roller i totalforsvaret og kriseutvalget for atomberedskap. I tillegg møter tilsynet i alle fylkesberedskapsrådene. En god kontakt på lokalt og regionalt nivå, ikke minst for å sikre god håndtering av hendelser og beredskapssituasjoner, vil bli videreført i de nye nasjonale tilsynsdivisjonene.
Nye direktører for tilsynsdivisjonene:
- Tilsynsdivisjon slakteri og landdyr, ledet av Marit Kolle
- Tilsynsdivisjon planter, fôr og drikkevann, ledet av Are Tømmerberg Sletta
- Tilsynsdivisjon mat og grensekontroll, ledet av Toril Eide Kongsrud
- Tilsynsdivisjon akvakultur (opprettet 1. september 2024), ledet av Bård Skjelstad
Kontakter
Andre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
Mattilsynet følger opp Norturas og Coops tilbaketrekking av egg6.2.2025 16:13:17 CET | Pressemelding
Mattilsynet følger opp tilbaketrekkingen av et stort parti egg som inneholder for høyt nivå av vitamin D.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom