Hva har helse og moderne arkitektur til felles?
Nasjonalmuseet åpner sesongen i Villa Stenersen med «Espen Gleditsch. Sanatorium Stenersen» og ser på hva omgivelsene betyr for livskvalitet og helse.

Idealene fra tidlig helsearkitektur rundt 1900 og modernistisk boligarkitektur er like aktuelle i dag, med store vinduer, åpne løsninger og lett tilgang til balkonger og hage. Men tenker vi på at slike bomiljøer også kan være helsebringende?
– Vi gleder oss til å presentere Villa Stenersen som del av en kunstnerisk helhet, med Espen Gleditsch’ fotografier, rammet inn av arkitektur i verdensklasse, interiør og natur. Alt på ett sted, sier Ingrid Røynesdal, direktør i Nasjonalmuseet.
– Nasjonalmuseet er et tverrfaglig museum for kunst, arkitektur og design. Det er derfor naturlig for oss å nærme oss arkitekturen på forskjellige måter, som i denne utstillingen der samtidskunsten retter blikket mot arkitekturen og arkitekturhistorien.

Helsearkitektur som forløper til moderne arkitektur
Utstillingen er laget for Villa Stenersen og inneholder 20 nye fotografier.
Gleditsch har undersøkt arkitekturen i ulike sanatorier omkring i Europa og Norge, og ser på sanatoriearkitektur som en forløper til den moderne arkitekturen. Gjennom fotografiene utforsker han rommet, og omgivelsene sanatoriearkitekturen befinner seg i.
Bakgrunnen for utstillingen er abstrakte ideer og historiske påvirkninger, og dette viser seg som konkrete opplevelser av lys, fuktighet, himmel, sol, vind og natur i bildene hans.

Bilder som puster
Lys og luft kjennetegner fotografiene som er tatt i tuberkulosesanatorier og miljøet rundt og i Villa Stenersen. Gleditsch ser på hva omgivelsene gjør med oss.
– For meg springer utstillingen ut fra noe håpefullt, om helsearkitekturen som svar på et problem. Her forsøkte man å strekke seg etter luften og lyset, helt konkret. Bildene er ment å puste – puste liv i tematikken, sier Espen Gleditsch.

Lys og luft i fredelige omgivelser
Sanatoriearkitekturen ble utviklet som et ledd i behandlingen av tuberkulose, som var en utbredt sykdom på 1800-tallet. Fram til oppdagelsen av antibiotika på 1940-tallet var lys og luft, hvile og ro i landlige omgivelser regnet som veien til helbred. Lyse flater, keramiske fliser og stålrør som var lette å rengjøre skulle få bukt med bakteriene.
Med store vinduer, åpne planløsninger, og den nære kontakten med naturen utenfor ligner sanatoriearkitekturen den modernistiske arkitekturen. I 1934, få år før han tegnet Villa Stenersen, ble Arne Korsmo rammet av alvorlig tuberkulose.

Billedkunstner Espen Gleditsch (f. 1983) bruker ofte fotografi som et utgangspunkt for å undersøke hvordan historien fortelles, endrer seg og fortolkes. Han har markert seg med en rekke utstillinger og prosjekter der han utforsker fotografiets rolle i formidlingen av kunst- og arkitekturhistorien.
Møt Espen Gleditsch i utstillingen
Det blir mulig å høre Espen Gleditsch fortelle om utstillingen i kunstnersamtaler og kunstneromvisninger.
Fakta om utstillingen
Espen Gleditsch. Sanatorium Stenersen
Villa Stenersen, Tuengen allé 10C, Oslo
10. mai-31. august 2025
Åpen: Torsdag kl. 14-19, lørdag og søndag kl. 11-17
Kuratert av Nasjonalmuseet:
Joakim Skajaa, kurator utstilling
Gudrun Eidsvik, kurator formidling
- Villa Stenersen blir for første gang del av en kunstnerisk helhet der kunst møter arkitektur, interiør og natur.
- Fotografier fra Paimio Sanatorium av arkitekt Alvar Aalto (Finland), Sanatorium Zonnestraal av arkitektene Jan Duiker, Bernard Bijvoet og Jan Gerko Wiebenga (Nederland), sanatoriene Queen Alexandra Sanatorium og Schatzalp Sanatorium (Sveits), Luster sanatorium (Norge) og Villa Stenersen.
Villa Stenersen er et hovedverk i norsk funksjonalisme, tegnet av Arne Korsmo (f. 1900- d.1968). Han tegnet Villa Stenersen til Annie og Rolf E. Stenersen, som flyttet inn i 1938. Huset ble nøye prosjektert for at det skulle bli plass til finansmannen og kunstsamleren Stenersens store kunstsamling, som fortsatt regnes som en av landets viktigste. Bygningen og eiendommen er fredet.
Nøkkelord
Kontakter
Birgitte LieKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 480 06 189birgitte.lie@nasjonalmuseet.noBilder












Dokumenter
Om oss
Nasjonalmuseet har ansvaret for å utvikle, forvalte, forske på, tilgjengeliggjøre og formidle Norges største samling av kunst, arkitektur og design.
Følg pressemeldinger fra Nasjonalmuseet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonalmuseet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonalmuseet
Velkommen til pressevisning: Stamina. Kari Nissen Brodtkorb og fire forgjengere5.5.2025 14:13:15 CEST | Presseinvitasjon
Nasjonalmuseet inviterer til pressevisning onsdag 14. mai kl. 11–13 i Nasjonalmuseets Galleri grafikk og tegning. Påmelding til hanne.marie.willoch@nasjonalmuseet.no innen mandag 12. mai kl. 12.
Velkommen til pressevisning: Espen Gleditsch. Sanatorium Stenersen29.4.2025 07:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Nasjonalmuseet inviterer til pressevisning tirsdag 6. mai kl. 11-13 i Villa Stenersen på Vinderen i Oslo. Påmelding til birgitte.lie@nasjonalmuseet.no innen mandag 5. mai kl. 12.
Nasjonalmuseet viser 80 verk av A K Dolven i og utenfor Lyshallen22.4.2025 13:16:03 CEST | Pressemelding
Utstillingen er den første om hele det varierte og stemningsfulle kunstnerskapet til en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere.
Velkommen til pressevisning: A K Dolven. amasone11.4.2025 12:51:54 CEST | Presseinvitasjon
Nasjonalmuseet inviterer til pressevisning onsdag 23. april kl. 11-13. Påmelding til rannveigfa@nasjonalmuseet.no innen tirsdag 22. april kl. 11.
Ny utstilling løfter norsk strikketradisjon18.3.2025 10:28:57 CET | Pressemelding
Få land i verden er så nært forbundet til strikking som Norge. I et eget rom i Nasjonalmuseets samlingspresentasjon kan publikum nå oppleve sjelden utstilte verk om norsk strikketradisjon, som blant annet moteriktige vesker fra 1800-tallet, rikt dekorerte nøstekroker og en legendarisk Dior-kjole designet av Unn Søiland Dale.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom