1 av 3 sjekker aldri redningsvesten sin
Nordmenn blir stadig flinkere til å bruke redningsvest på sjøen, men få sjekker at vesten de bruker er i orden, viser en fersk undersøkelse. – En enkel sjekk av vesten kan være forskjellen på liv eller død, sier Erik Knudsen i Redningsselskapet.

Nordmenn er glad i båtlivet og sesongen har så vidt begynt. Og vi blir stadig flinkere til å bruke redningsvest. Faktisk svarer 3 av 4 spurte nordmenn at de alltid bruker redningsvest når de er på sjøen. Det er en økning på 6 prosent siden 2022, viser en nasjonal spørreundersøkelse Redningsselskapet nylig fikk utført av InFact.
Sjekker aldri vesten
Men der stopper også den positive utviklingen. Oppblåsbar vest og seilervest er de mest utbredte formene for vestbruk i Norge. I undersøkelsen svarer 38 prosent av vestbrukerne at de bruker oppblåsbar redningsvest, mens 7prosent ikke vet hvordan vest de bruker.
Oppblåsbare redningsvester bør sjekkes årlig før bruk, men hele 1 av 3 sjekker aldri vesten sin, viser undersøkelsen
– Konsekvensen av å ikke sjekke en oppblåsbar redningsvest før bruk kan være at utløsermekanismen som blåser opp vesten ikke løser seg ut ved fall i vann. Skulle vesten svikte kan liv stå i fare, sier Erik Knudsen som er regionleder i frivillighet og forebygging i Redningsselskapet.
Vet ikke hvordan vesten sjekkes
En viktig pekepinn på hvorfor ikke flere sjekker vesten sin ligger i at hele 40 prosent av de spurte svarer at de ikke vet at vesten bør sjekkes årlig, mens halvparten av de spurte ikke vet hvordan man gjør det. I Nord-Norge vet flest hvordan vesten må sjekkes, mens på Østlandet er folk dårligst.
– Selv om mange vet at man skal, og burde bruke redningsvest når de er ute med båten, så er det fortsatt mange som ikke vet eller glemmer at vedlikehold av vesten er en like viktig del av sikkerheten, sier Knudsen.
I år inviterer Redningsselskapet hele Norge til å bli med på Sjekk vesten-uken 5. - 11. mai for å skape bevissthet i befolkningen rundt viktigheten av å sjekke vesten.
Vet du ikke hvordan vesten skal sjekkes, kan du også få hjelp til å sikre at vesten fungerer før årets båtsesong. Mange av Redningsselskapets frivillige bistår båtfolket i denne viktige sjekken i havner langs hele kysten.
– Alle som bruker en oppblåsbar redningsvest er selv ansvarlig for at den fungerer som den skal. Vi ønsker å lære opp befolkningen, sånn at alle etter hvert klarer å sjekke sin egen redningsvest, sier Knudsen.
På samme måte som båten må gjøres klar for sesongen må også sikkerhetsutstyret få sin årlige sjekk.
– Det tar ikke lang tid. Sett av en dag til å gå igjennom sikkerhetsutstyret på båten før du begir deg ut på sesongens reise, sier Erik Knudsen i Redningsselskapet.
FAKTA: Vedlikehold på oppblåsbar redningsvest – steg for steg
Oppblåsbare redningsvester går ikke ut på dato, men de krever vedlikehold. Levetiden forlenges dersom du jevnlig sjekker at vesten er hel og uskadet, og minst én gang i året bør CO2-patronen kontrolleres ved å skru den ut og se til at det ikke er hull i den. Den kan også veies for å sjekke at vekten som står på patronen stemmer. Utløsermekanismen bør derimot skiftes ut hvert andre år ved normal bruk. Ved profesjonelt bruk skal dette gjøres årlig. Vester bør lagres hengende, luftig og tørt, og skjermet for direkte sollys over tid.
-
Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspartron-feltet på utløsermekanismen.
-
Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.
-
Sjekk CO 2 -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.
-
Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner. Sjekk at trekket er helt og uskadd. Kontroller også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.
-
Skru ut den vannaktiverte utløsermekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes annen hvert år. Det gjelder uansett om datoen ikke er utløpt.
-
Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv. Er det tegn til stor slitasje eller hull, må vesten kasseres.
-
Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten. Pakk vesten igjen, som vist i videoen.
Sånn sjekker du vesten selv.
https://nettbutikk.rs.no/sikkerhetstips/sjekk-vesten-2/
Her er oversikt over hvor Redningsselskapet tilbyr hjelp med vest-sjekk i mai:
http://rs.no/sjekkvesten
Kontakter
MedievaktRedningsselskapets medievakttelefonRedningsselskapet
Tel:+47 911 07 777redaksjonen@rs.noMarkus PlementasPresseansvarlig
Tel:+47 48174239markus.plementas@rs.noBilder

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er ofte de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Priv. til red. : STOR MARKERING: RS 125 «Det Norske Veritas» tilbake i beredskap på Ballstad30.4.2025 09:07:49 CEST | Presseinvitasjon
Redningsskøyta RS 125 «Det Norske Veritas» kommer nå tilbake i beredskap, etter ulykken utenfor Stamsund i januar i fjor. Det blir en stor markering i neste uke!
Redningsselskapets tips for en trygg båtpåske10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Påsken er høytid for fremdriftshavarier på sjøen. Lekkasjer, urent drivstoff og motorstopp som følge av manglende vedlikehold er en gjenganger i forbindelse med årets første båttur.
Ingen drukningsulykker i mars7.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemelding
For første gang har Redningsselskapet registrert en måned uten omkomne i drukningsulykker i Norge. Tallene for første kvartal viser også en betydelig nedgang: Fire personer har druknet så langt i år, sammenlignet med 21 i samme periode i fjor.
Nytt digitalt verktøy skal styrke beredskapen til sjøs – Norske Shell går inn som hovedsamarbeidspartner4.4.2025 15:00:51 CEST | Pressemelding
Redningsselskapet og Hovedredningssentralen (HRS) initierer nytt innovativt Samvirkeverktøy, en digital løsning som skal styrke koordineringen av redningsoperasjoner langs kysten. Nå går Norske Shell inn som hovedsamarbeidspartner og bidrar med økonomisk støtte til Redningsselskapet for å realisere prosjektet.
Totalombygget redningsskøyte døpt i Lillesand1.4.2025 16:16:24 CEST | Pressemelding
RS 127 «Anne-Lise» er klar for å trygge kysten på Sørlandet. – Denne ombyggingen er bærekraftig beredskap i praksis og gir redningsskøyta 20 nye år i tjeneste for det norske folk, for å redde liv og berge verdier. sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom