Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak

Del

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %.

Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

Smør på brødskiven eller i baksten – ekte smak er viktigere enn noen gang for norske forbrukere.
Smør på brødskiven eller i baksten – ekte smak er viktigere enn noen gang for norske forbrukere. MELK

Ekte smak på kjøkkenet

– Vi ser at stadig flere lager mer mat hjemme, både i matlaging og baking, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i MELK.

– For mange handler det om å hente frem ekte smak og bruke råvarer som er minst mulig bearbeidet.

Smør har i tillegg fått en sterk plass i sosiale medier, hvor naturlig matlaging og tradisjonelle oppskrifter skaper engasjement. Mange trekker også frem den gode smaken av smør på brødskiven eller i hjemmelaget mat som en viktig del av matopplevelsen.

Økt oppmerksomhet rundt naturlige råvarer

Debatten om bruken av naturlige ingredienser har også fått ny fart den siste tiden. Blant annet har kokk og politiker Ole Ronny Koldal bidratt til økt oppmerksomhet, gjennom innlegg i media hvor han løfter frem betydningen av ekte råvarer i matlagingen. Kilde: Stavanger Aftenblad, 15. mars 2025: "Kokken som fikk smørdebatten til å frese".

Balanse og variasjon i kostholdet

Samtidig minner MELK om viktigheten av balanse og variasjon i kostholdet.

– Melk og meieriprodukter er en naturlig del av et sunt kosthold. Helsedirektoratet anbefaler tre porsjoner magre meieriprodukter daglig som en del av et variert kosthold, sier Ida Berg Hauge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye