Sopra Steria

Norge dårligst i Europa på åpen innovasjon

Del

Bare 36 prosent av de som jobber med åpen innovasjon i Norge lykkes, mens snittet for andre land i Europa er 65 prosent. – Trenden går nedover i Norge. Det er kritisk at vi klarer å snu den. 

Tobias Studer Andersson, innovasjonsdirektør i Sopra Steria.
Tobias Studer Andersson, innovasjonsdirektør i Sopra Steria. Foto: Sopra Steria

Åpen innovasjon handler om å samarbeide med eksterne aktører i innovasjonsprosessene til bedriften, i stedet for å utvikle alt internt. Akkurat der har Norge en vei å gå. Ifølge en ny internasjonal rapport fra Sopra Steria og INSEAD Business School, ligger Norge langt bak i å lykkes med samarbeid mellom store etablerte virksomheter og startups – sammenlignet med andre europeiske land.

Les rapporten her!

Mens 75 prosent av store selskaper i Storbritannia og 74 prosent av store selskaper i Tyskland lykkes med åpen innovasjon, er det kun 36 prosent som lykkes med det samme i Norge. Det er en nedgang fra 50 prosent i 2021 og 44 prosent i 2023. Innovasjonsdirektør Tobias Studer Andersson i Sopra Steria mener det er på høy tid å ta grep.

– Åpen innovasjon og samarbeid mellom etablerte virksomheter og vekstbedrifter har aldri vært mer avgjørende enn akkurat nå, hvor teknologisk fart og usikkerhet i forretningsmarkedene er større enn på lenge. Derfor er det kritisk at norske virksomheter sliter med både å gjennomføre, samarbeide og skalere disse innovasjonsprosjektene for å bygge motstandsdyktighet og skape reel transformasjon, sier Studer Andersson.

Dårligst på KI-samarbeid

Norske selskaper har lang historie med åpen innovasjon. Likevel er det bare 27 prosent som har en dedikert ressurs i toppledelsen som sørger for å følge slike prosjekter. Det begrenser utvilsomt den strategiske muligheten slike prosjekter gir, mener Studer Andersson. Rapporten viser også at Norge er dårligst i Europa til å samarbeide med start ups i KI-prosjekter, og bare 41 prosent mener samarbeid med eksterne selskaper er viktige for å realisere sin KI-strategi. I Europa er snittet 70 prosent.

– En slik lav interesse for samarbeid med startups kunne blitt forklart med at norske virksomheter er glimrende gode med å realisere sine interne KI-innovasjonsprosjekter. Men dessverre er det ikke slik, sier Studer Andersson og legger til at Not Invented Here-mentaliteten vil risikere at Norge som land risikerer å bli løpt fra av andre nasjoner over tid.

Godt eksempel på åpen innovasjon

Men det gjelder ikke alle. Det finnes også gode eksempler på norske virksomheter som ser verdien av åpen innovasjon. Gjensidige er en av dem. De har gjennom flere år vært aktive i startupmiljøet og samarbeidet med flere spennende oppstartselskaper. Nylig signerte de en avtale med oppstartsselskapet Mitigrate. Ved hjelp av satellittbilder og kunstig intelligens har programvareselskapet etablert en teknologi som gjør det mulig å beregne risikoen for vannskader etter styrtregn og flom.

– For oss er det helt avgjørende å samarbeide med eksterne leverandører for å kunne utvikle oss med innovative løsninger. Vi ser et stort potensial i løsningen fra Mitigrate. Den hjelper oss med å gi informasjon om relevante tiltak kundene kan gjøre for å redusere risikoen for vannskader på egen eiendom. Vi klarer dermed å skape gode kundeopplevelser i vanskelige situasjoner, sier Geir Holmgren, konsernsjef i Gjensidige.

Geir%20Holmgren%2C%20CEO%20i%20Gjensidige
Geir Holmgren, CEO i Gjensidige Foto: Gjensidige

Åpen innovasjon gir konkurransefordel

Studer Anderssen mener Gjensidige er et eksempel på hvorfor det er viktig at norske selskaper åpner opp for samarbeid med eksterne for å dyrke innovasjon i selskapet.

– Presset for å innovere og effektivisere operasjoner er nådeløst. Å samarbeide med startups, universiteter, kunder, og til og med konkurrenter gjør det mulig for selskaper å akselerere innovasjonssykluser og takle utfordringer med nytenkning. Tidligere ble startupsamarbeid sett på som en kul ting, men nå er slike partnerskap blitt essensielle for å opprettholde en konkurransefordel, sier Studer Anderssen.

For å lykkes med åpen innovasjon, understreker han at det er avgjørende at virksomheter får det inn som en del av strategien.

– Skal norske virksomheter fortsette å være relevante, må åpen innovasjon inn i toppledelsen. Virksomhetene som setter startupsamarbeid på den strategiske agendaen og faktisk investerer ressurser for å bygge samarbeid, vil også ha større sjans for å lykkes med å gå fra pilot til faktisk å bruke løsningene, sier Studer Anderssen.

Åpen innovasjon  

Handler om kunnskapsdeling på tvers av organisasjoner og evnen til å samarbeid med eksterne miljøer. Åpen innovasjon bidrar til raskere innovasjonstakt og gir virksomheten tilgang til nye ideer og teknologier.  

Om undersøkelsen  

Open Innovation Report 2025 fra Sopra Steria bygger på undersøkelser gjennomført blant 1,643 offentlige og private bedrifter og startups i 12 europeiske land: Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania, Tyskland, Sverige, Norge, Danmark, Belgia, Nederland, Luxembourg, og Sveits. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Tobias Studer Andersson, innovasjonsdirektør i Sopra Steria.
Tobias Studer Andersson, innovasjonsdirektør i Sopra Steria.
Foto: Sopra Steria
Last ned bilde
Geir Holmgren, CEO i Gjensidige
Geir Holmgren, CEO i Gjensidige
Foto: Gjensidige
Last ned bilde

Lenker

Om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, innovasjon og bærekraft. Selskapet har gjennom en årrekke vært rangert som en av Norges beste arbeidsplasser. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med deres omstilling.  

Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid. 

Sopra Steria har 51 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 5,8 milliarder i 2024. I Norge sørger 3300 medarbeidere for en årlig omsetning på over 5,9 milliarder kroner i 2024. Selskapet har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim, Bergen, Drammen, Hamar, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø.  

Sopra Steria ble kåret til Årets konsulentselskap i 2023 og 2024.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye