NBBL - Norske Boligbyggelag

Færre boliger for førstegangskjøperne

Del

Store forskjeller for førstegangskjøpere i norske byer, viser Førstehjemindeksen fra Norske Boligbyggelags Landsforbund. Men én negativ trend preger alle byene.

I alle store norske byer har det blitt færre boliger på markedet for dem som skal kjøpe sin første bolig.
I alle store norske byer har det blitt færre boliger på markedet for dem som skal kjøpe sin første bolig. Foto: Nadia Frantsen/NBBL

I Oslo har en typisk, singel førstegangskjøper råd til å kjøpe bare 3,9 prosent av boligene, mens i Stavanger er andelen hele 20,6 prosent. Tromsø følger etter Oslo med 7,7 prosent. I Trondheim er 12,7 prosent av boligene innen rekkevidde, i Bergen 14,6 prosent og i Kristiansand 16,3 prosent. 

– Dette viser at Norge består av mange forskjellige boligmarkeder. Mange steder har førstegangsetablerere fortsatt gode muligheter til å kjøpe en egnet bolig. Det er ikke slik at det å bo i en relativt stor by er ensbetydende med heftig prispress på boliger. Men de siste 15–20 årene har det blitt stadig færre boliger for førstegangskjøpere, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Én felles, negativ trend – men ett område utpeker seg 

Den nedadgående trenden gjelder i de fleste byer, men Midsem peker ut særlig ett geografisk område hvor boligmarkedet blir stadig trangere: 

–  I Oslo og alle omkringliggende kommuner vi måler, særlig i Akershus fylke, har det over tid blitt mye vanskeligere å kjøpe sin første bolig. Årsaken er trolig at boligbyggingen ikke har holdt tritt med tilflytting og etterspørselen på boligmarkedet. Dette kommer til å bli verre de neste årene i lys av dagens svært lave boligbygging. Det er på høy tid å sette inn målrettede tiltak, sier Midsem.  

Også byer som i dag har et velfungerende boligmarked for førstegangskjøperne, som Bergen og Stavanger, er boligbyggingen altfor lav i forhold til behovet, påpeker Midsem. Det vil kunne gjøre boligmarkedet mindre tilgjengelig på sikt.   

Nord-Norge kan følge etter 

Også i Nord-Norge er det pressområder som bekymrer. Førstehjemindeksen viser at tilgangen på boliger for unge kjøpere i Tromsø er 7,7 prosent. Også her har takten i boligbyggingen falt mye de siste årene.   

Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL, advarer om at lav boligbygging i byene kan ha store konsekvenser for arbeidsmarkedet, men også for dagens unge. 

– Førstehjemindeksen viser hvordan selv de som har finansiering, ofte med hjelp fra foreldre, likevel står overfor et marked der bare noen få prosent av boligene er oppnåelige enkelte steder. Når de som har tilgang på foreldrestøtte knapt kan velge mellom fire prosent av boligene i Oslo, sier det seg selv hvor tøft det er for dem som ikke har den muligheten, sier Fredriksen. 

Fra velstand til ulikhet 

Han mener Kommune-Norge må få fart på boligbyggingen for å dempe prisene. Og her må staten hjelpe til – og ikke innføre fordyrende krav. Hvis ikke kan noe snus helt opp-ned i Norge, frykter han:  

– I Norge har det å kjøpe sin første bolig vært en nøkkel til velstandsvekst. Nå risikerer vi at boligmarkedet enkelte steder blir en motor for økte forskjeller. 

Førstehjemindeksen 2025: Andel boliger innen rekkevidde for en typisk førstegangskjøper 
(Andel boliger i prosent. Boligbudsjett i millioner kroner.) 

Kommune 

Andel boliger 2024 

Andel boliger 2010 

Typisk boligbudsjett 2024 

Oslo 

3,9 % 

38,8 % 

3,36 mill. 

Stavanger 

20,6 % 

32,0 % 

3,06 mill. 

Tromsø 

7,7 % 

23,6 % 

2,52 mill. 

Trondheim 

12,7 % 

25,0 % 

2,75 mill. 

Bergen 

14,6 % 

32,4 % 

2,83 mill. 

Kristiansand 

16,3 % 

27,8 % 

2,42 mill. 

Nesodden 

1,5 % 

5,9 % 

2,88 mill. 

Bærum 

3,1 % 

24,4 % 

3,51 mill. 

Ås 

3,7 % 

10,0 % 

2,52 mill. 

Nordre Follo 

6,2 % 

29,9 % 

3,21 mill. 

https://www.nbbl.no/forstehjemindeksen har oversikt over tilgjengelige boliger for førstegangskjøperne i 51 kommuner, typisk budsjett, median boligpris og utviklingen over tid. Se også dataene fra Førstehjemindeksen i Excel-fila vedlagt.

Om Førstehjemindeksen: 

Samfunnsøkonomisk Analyse har på vegne av NBBL analysert i underkant av en million boligsalg i 51 kommuner i perioden 2003–2024 og beregnet kjøpekraften for typiske førstegangskjøpere, kalt Førstehjemindeksen. Førstehjemindeksen viser andelen boliger en typisk førstegangskjøper ville ha råd til i sin kommune, altså hvor tilgjengelig boligmarkedet er for dem som vil etablere seg. Kjøpekraften i boligmarkedet baserer seg på faktorer som inntekt, rente, boliglånsregler, praksis for rentepåslag og avdragsfrihet og utgifter til øvrig gjeld og kostnader. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL
Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL
Foto: Nadia Frantsen/NBBL Kan brukes ved kreditering til opphavskvinnen og NBBL.
Last ned bilde
Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL
Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL
Foto: Nadia Frantsen/NBBL Kan brukes ved kreditering til opphavskvinnen og NBBL.
Last ned bilde
I alle store norske byer har det blitt færre boliger for dem som skal kjøpe sin første bolig. Foto: Nadia Frantsen/NBBL
I alle store norske byer har det blitt færre boliger for dem som skal kjøpe sin første bolig. Foto: Nadia Frantsen/NBBL
Foto: Nadia Frantsen/NBBL Kan brukes ved kreditering til opphavskvinnen og NBBL.
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Norske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.

Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye