Opplysningskontoret for frukt og grønt

Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!

Del

Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.

Damper du grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Damper du grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.

– Mange blir overrasket når de hører dette, men mikrobølgeovn er en av de mest skånsomme metodene for å tilberede grønnsaker og potet, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). 

Fordelen ved å dampe grønnsaker i mikroen er at svært lite vitaminer forsvinner under prosessen. I motsetning til koking og steking, varmer mikrobølger maten raskt fra innsiden, noe som er mer skånsomt. Dette bidrar til å bevare vannløselige vitaminer som vitamin C og B, siden oppvarmingstiden er kortere og mindre næring dermed forsvinner i kokevannet. 

Slik damper du grønnsaker i mikrobølgeovn: 

  • Rens og kutt grønnsakene i passe biter. 

  • Legg dem i en bolle som tåler mikro, tilsett 1–2 spiseskjeer vann og litt salt. 

  • Dekk til med plastfolie eller en asjett som lokk. 

  • Kjør på 600 watt i 2–4 minutter, avhengig av type og mengde grønnsaker. Sjekk med en gaffel om de er møre – juster tiden om nødvendig. 

Også frosne grønnsaker kan dampes på samme måte, men de vil trenge litt lengre tid. Mikrobølgeovnen er også glimrende til å bake poteter og søtpoteter. Prikk hull i poteten med en gaffel og varm på 600 watt i 5–10 minutter, avhengig av størrelsen. Ønsker du ekstra god smak, kan du gratinere poteten i ovnen etterpå for å få sprø skorpe – også kjent som "double baked potato". 

Hva med stråling? 

Mange lurer på om mikrobølgeovn er trygt å bruke. Svaret er ja. Mikrobølgeovner benytter ikke-ioniserende stråling, og når ovnen slås av, forsvinner også mikrobølgene umiddelbart. De varmer kun maten, og etterlater ingen stråling i maten. 

– Det viktigste å huske på er å ikke la maten stå for lenge på høy effekt, da kan den bli brent, og brent mat er ikke sunt, uansett tilberedningsmetode. Damping i mikrobølgeovn er altså både trygg, enkel og en smart måte å bevare næringen i grønnsakene på, påpeker Sagen. 

Ulemper? 

Hvor lenge du skal tilberede grønnsakene og potetene i mikroen avhenger av størrelse og vekt, det kan derfor være litt vanskelig å treffe riktig i starten på tiden.  

– Men øvelse gjør mester! Skal du tilberede grønnsaker til mange er det like greit å dampe vanlig på rist i en kjele med lokk på, avslutter Sagen. 

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye