Oslo-oppgjøret: Krever solid reallønnsvekst
– Konkurransen om høyt utdannede er stor og lønnsgapet til privat sektor gjør at Oslo kommune må bruke lønnsoppgjøret for å beholde kloke hoder, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo Julius Okkenhaug.

Fredag klokken ni startet lønnsoppgjøret i Oslo kommune.
– Kommunes viktigste oppgave er å levere trygge og gode tjenester til innbyggerne, og det krever at kommunen har ansatte med høy utdanning, sier Okkenhaug.
Oslo trenger dyktige lektorer slik at alle elever har en god skole og får like muligheter i livet. Oslo må sikre gode tilbud med psykologer til de som strever med psykisk sykdom og avhengighet. Og Oslo trenger ingeniørene som sørger for at vi har rent vann i springen. For å nevne noen eksempler.
– Spesielt i trange og usikre tider som nå, må man investere i kompetanse. Det koster, men kompetansemangel koster ofte mer.
Høyere lønn er viktigste grunn til å bytte jobb
– Kommunen må være konkurransedyktig på lønn for å hindre at dyktige ansatte ikke forsvinner til bedre betalte jobber i det private.
Mange av Akademikernes medlemmer kan tjene 200 000 - 300 000 kroner mer i privat sektor enn i det offentlige. Samtidig er høyere lønn den viktigste årsaken til at én av fire offentlige ansatte med mastergrad eller mer vurderer å skifte jobb det neste året, viser Akademikerpanelet, en undersøkelse Respons Analyse gjør på oppdrag fra Akademikerne.
– Å miste ansatte er dyrt. Ikke bare mister man verdifull kompetanse, men ifølge kommunens egne tall koster en nyansettelse mer enn en halv million kroner. Det er mer lønnsomt å investere i de dyktige arbeidstakerne man allerede har.
Akademikerne kommunes krav i årets lønnsoppgjør er:
- Solid reallønnsvekst.
- At hele rammen settes av til lokale, kollektive forhandlinger på arbeidsplassene.
Nøkkelord
Kontakter
Christine Rian JohannessenKommunikasjonssjefAkademikerne
Tel:97 74 75 07christine.rian.johannessen@akademikerne.noFor høyt utdannede
Akademikerne er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon for folk med mastergrad eller mer. Vi ble stiftet i 1997 og har i dag 13 foreninger med tilsammen nærmere 280 000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra Akademikerne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akademikerne
Forventer solid reallønnsvekst24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
– Kampen om høyt utdannede er stor, og våre medlemmer kan tjene 200 000 - 300 000 kroner mer i privat sektor enn i det offentlige. Kommunene må bruke lønnsoppgjøret til å bli mer konkurransedyktige for å beholde og rekruttere kompetente folk, sier leder for Akademikerne kommune Tonje Leborg.
Krever reallønnsvekst24.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
– Lønnsgapet til privat sektor er for stort. Vi må ha et oppgjør som bidrar til at staten oppleves som en attraktiv arbeidsplass for våre medlemmer, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat.
Akademikerne vokser raskest16.4.2025 08:15:52 CEST | Pressemelding
Akademikerne feirer ny medlemsrekord på nærmere 280 000 medlemmer – en medlemsvekst på fem prosent det siste året. - Jeg er stolt av å lede arbeidstakerorganisasjonen som vokser raskest, sier leder Lise Lyngsnes Randeberg.
– Ap mister troverdighet i kampen mot midlertidige ansettelser4.4.2025 13:23:00 CEST | Pressemelding
Leger og andre grupper med lange spesialiseringer kan gå årevis uten fast stilling fordi de defineres som «praksisarbeidere». – Vi er utrolig skuffet over at Arbeiderpartiet ikke gjør noe med dette, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne.
Krever reallønnsvekst for sykehusansatte4.4.2025 11:08:30 CEST | Pressemelding
– Vi har forventninger om reallønnsvekst for våre medlemmer, og frie, reelle forhandlinger lokalt, sier Hanne Indregard Lind, leder for Akademikerne helse.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom