CARE i Myanmar: – Vi må gjenoppbygge tryggheten
En måned etter jordskjelvet viser en ny analyse fra CARE at kvinner utgjør flertallet av de som er hardest rammet.

En måned etter at det kraftige jordskjelvet med en styrke på 7,7 rammet Myanmar, fortsetter de humanitære behovene å stige.
En analyse gjennomført av CARE og lokale partnere i Myanmar viser at kvinner utgjør flertallet av de som er rammet. I Mandalay, som er et av områdene som ble hardest rammet, utgjør kvinner 61 prosent av jordskjelvofrene. Mange frykter en økning i kjønnsbasert vold i kjølvannet av skjelvet.
– Det vi hører, er svært bekymringsverdig. I Mandalay hadde nesten 60 prosent av de vi snakket med, hørt om eller sett vold eller trakassering av kvinner og jenter. Likevel var det kun en fjerdedel som visste hvor de kunne søke hjelp, forteller Arif Noor, landdirektør i CARE Myanmar.
Mangler beskyttelse
I de 28 jordskjelvrammede områdene som ble undersøkt, var det flere enn 6.500 boliger og 4.300 latriner som ble ødelagt. Nå lever mange familier under åpen himmel, eller i tilfluktsrom og skur. Mange slike midlertidige husrom mangler vegger, og det er vanskelig å ta vare på den personlige hygienen.
– Når man ikke har en dør å lukke bak seg, er kvinner ekstra utsatt for overgrep, og spesielt for kvinner blir dette med hygiene utfordrende feks i forbindelse med menstruasjon, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Mange barn er adskilt fra familiene sine, og har derfor ingen voksne som passer på dem. Et flertall av disse er jenter. I Mandalay oppga 70 prosent av de spurte at de ikke følte seg trygge i flyktningleirene.
– Bygningene og skurene vi har søkt tilflukt i, beskytter ikke mot vind og regn. Vi sover under åpen himmel, uten en seng, vi har ikke elektrisitet, og vi frykter nye jordskjelv. Om nattet er det utrygt å gå på toalettet, og noen ganger må vi gå i timevis for å finne vann. Det er også vanskelig å få vasket seg, forteller en kvinne CARE snakket med.
I tillegg nærmer regntiden seg. Den bringer med seg en fare for oversvømmelse, nye helseutfordringer og at folk kan bli tvunget til å flykte på nytt.
Skalerer opp responsen
CARE jobber nå med å øke sin humanitære respons. Sammen med lokale partnere er målet å gi nødhjelp til 100.000 mennesker i løpet av de neste ni til tolv månedene.
– Vi deler nå ut livreddende nødhjelp, inkludert mat, kontanter, helsehjelp og rent vann i lokalsamfunnene som er hardest rammet av jordskjelvet. Samtidig vet vi at behovet for hjelp blir langvarig. Det er nærmest hele samfunn som må bygges opp igjen, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Mange familier strever fortsatt med å få dekket sine grunnleggende behov, som et trygt sted å bo, myggnett, mat og tilgang til rent drikkevann.
– Når vi snakker om å bygge opp samfunnet igjen, handler det ikke bare om å bygge opp hjem. Vi må også gjenoppbygge tryggheten og gi beskyttelse til de mest sårbare, som i dette tilfellet er spesielt kvinner og jenter, sier Georgsen.
CARE jobber i tett samarbeid med organisasjoner i lokalt sivilsamfunn.
Fakta:
- Flere enn 3.800 mennesker er bekreftet omkommer og 4.800 er skadet etter jordskjelvet i Myanmar.
- Til sammen har mer enn 17.000 mennesker blitt rammet av jordskjelvet. Nesten 9 millioner av disse er kvinner og jenter.
- Mer enn halvparten av jentene og kvinnene som er rammet, lever i de hardest rammede områdene
- Allerede før jordskjelvet rammet var Myanmar preget av en humanitær krise. Responsplanen for den er en av verdens mest underfinansierte: I slutten av 2024 hadde kun 34 prosent av midlene FN mente var nødvendig for å bøte på krisen, blitt samlet inn.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noBilder


Om CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
Jordskjelvet i Myanmar: Etterlater kvinner i stor fare2.4.2025 15:56:14 CEST | Pressemelding
Når folk søker tilflukt på gata, øker risikoen for at jenter og kvinner utsettes for vold og overgrep betydelig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom