– Tariffoppgjøret må ta hensyn til tøff kommuneøkonomi

Del

– Kommuneøkonomien er i sin mest krevende periode på mange år. Det vil åpenbart prege årets tariffoppgjør. Samtidig må forhandlingene ta høyde for kommunesektorens rekrutteringsutfordringer, sier KS’ forhandlingsleder Tor Arne Gangsø.

Forhandlingslederne i KS-området: Forhandlingslederne i kommunesektoren ved forhandlingsstart 15. april: Trond Ellefsen, YS-K, Geir Røsvoll, Unio, Mette Nord, LO kommune, Tonje Leborg, Akademikerne,  Tor Arne Gangsø, KS.
Forhandlingslederne i KS-området: Forhandlingslederne i kommunesektoren ved forhandlingsstart 15. april: Trond Ellefsen, YS-K, Geir Røsvoll, Unio, Mette Nord, LO kommune, Tonje Leborg, Akademikerne, Tor Arne Gangsø, KS. KS

Den krevende kommuneøkonomien er et avgjørende hensyn i årets forhandlinger. Til tross for store ekstra bevilgninger fra regjering og Storting, rapporterer svært mange kommuner og fylkeskommuner i KS’ budsjettundersøkelse at de vil slite med å få årets budsjett til å gå opp.

– Vi står også i den mest usikre og utfordrende globale situasjonen i vår levetid. Da er det godt å ha den norske modellen, med et godt partssamarbeid. Jeg er overbevist om at partene i kommuneoppgjøret vil finne løsninger sammen som gjør at kommuner og fylkeskommuner kan fortsette å tilby innbyggerne gode velferdstjenester. Det er vårt felles mål, sier Gangsø. 

Mellomoppgjøret i kommunesektoren startet torsdag 24. april. KS og forhandlingssammenslutningene LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne overleverte sine innledende krav og tilbud.

I år er frontfagrammen anslått til en årslønnsvekst på 4,4 prosent.

Frontfaget

– KS legger til grunn at alle partene forstår den svært krevende økonomiske situasjonen i sektoren. For KS er det viktig at vårt oppgjør holder seg innenfor frontfagsrammen. Innenfor den disponible rammen vil KS i år prioritere sentrale lønnstillegg til alle ansatte som omfattes av forhandlingene.  Samtidig ønsker vi at forhandlingene tar hensyn til økende utfordringer med å beholde og rekruttere viktig kompetanse og personell i sektoren, sier Gangsø.

Han understreker at det er viktig i en tid med krevende kommuneøkonomi og rekrutteringsutfordringer at alle tariffområder er lojale til frontfagrammen.  

– Det er en åpenbar sammenheng mellom det som er gode løsninger for kommunene og fylkeskommunene som arbeidsgiver, og det som er gode løsninger for sektorens ansatte. Denne sammenhengen skal vi forsøke å finne de beste svarene på gjennom forhandlingene, sier Gangsø.

Arbeidstid

Arbeidstakerorganisasjonene har ikke ønsket å forhandle om arbeidstid og helgetillegg i mellomoppgjøret, selv om det ble åpnet for dette i fjorårets hovedoppgjør.

– KS vil gjenoppta dialogen med partene om arbeidstid og helgetillegg fram mot hovedoppgjøret neste år. Kommuner og fylkeskommuner sier veldig klart at de trenger større handlingsrom til å lage gode og fleksible arbeidstidsordninger, blant annet i helse og omsorg. Når det blir større knapphet på arbeidskraft i hele arbeidslivet framover, er det avgjørende å bruke ressursene best mulig, sier Gangsø. 

Kontakter

Fakta om tariffoppgjøret

  • Årets sentrale lønnsforhandlinger i KS-området starter 24. april med forhandlingsfrist midnatt 30. april.
  • Dersom partene ikke blir enige, starter mekling 6. mai.
  • I et mellomoppgjør er det ikke uravstemning om forhandlings- eller meklingsresultatet. Partenes valgte organer har fullmakt til å godkjenne resultatet.
  • KS er arbeidsgiverorganisasjon for alle kommuner og fylkeskommuner og forhandler sentrale tariffavtaler for alle, unntatt Oslo kommune.
  • De sentrale forhandlingene i KS-området omfatter over 400.000 ansatte, som utgjør 85 prosent av årsverkene i KS-området.
  • Forhandlingene får også betydning for de resterende 15 prosent ansatte som er ledere og akademikere, og som forhandler all lønn lokalt i den enkelte kommune/fylkeskommune.
  • Samlet lønnsmasse for kommunal sektor er over 300 milliarder kroner.
  • Overhenget til 2025 er beregnet til 2,3 prosent for ansatte som omfattes av de sentrale forhandlingene i KS-området. Lønnsglidningen er anslått til 0,2 prosent. Dette er en del av den økonomiske rammen for mellomoppgjøret og betyr at 2,5 prosentpoeng av rammen er «brukt» før forhandlingene starter. 
  • Partene i KS-området har gode tradisjoner for å jobbe seg fram til en forhandlingsløsning i mellomoppgjør. Kun to ganger de siste 25 årene har det ikke skjedd.

Følg pressemeldinger fra KS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra KS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye