AF Gruppen

BetongHub mottar innovasjonsmidler fra Forskningsrådet

Del

BetongHUB mottar 16 millioner kroner fra Forskningsrådet til innovasjonsprosjekt for mer bærekraftig betong

Rimol Miljøpark
Rimol Miljøpark AF Gruppen

BetongHUB har fått tildelt 16 millioner kroner fra Forskningsrådet til et banebrytende innovasjonsprosjekt som skal utvikle en klimavennlig og bærekraftig betong. Prosjektet, som er et samarbeid mellom flere aktører i bygg- og anleggsbransjen, har som mål å øke bruken av resirkulerte materialer i betongproduksjon og redusere klimagassutslippene.

BetongHUB ble etablert som et senter for innovasjon der AF Gruppen og Betong Øst inviterer forskningsinstitusjoner og teknologipartnere til å delta i en storskala utviklingssenter.  Gjennom innovasjon, forskning og utfordring av dagens standarder skal BetongHUB legge til rette for nye, bærekraftige løsninger som setter en ny standard for miljøvennlig betongproduksjon. Prosjektet vil utforske muligheten for å bruke resirkulert betong, blant annet betong fra riveprosjekter, som tilslag i ny betong. Her er det ønskelig å bygge videre på den industrielle prosessen for tilslagsproduksjon basert på forurensede gravemasser som AF Gruppen og Betong Øst allerede har utviklet.

-    Alle sa at det ikke var mulig å lage betongtilslag av gravemasser, men vi har vist at det går. Nå er det å ta denne teknologien et skritt videre og applisere den på en ny avfallsstrøm, sier Magnus Stedenfeldt, avdelingsdirektør for miljøparker i AF Decom.

I tillegg skal bruken av alternative bindemidler med lavere klimaavtrykk testes ut, inkludert nye sementerstatninger som er under utvikling av partnerne Heidelberg Materials Sement Norge AS og Stena Recycling. En annen innovativ løsning som skal utforskes er biocrete, hvor biokull fra pyrolysert trevirkeavfall brukes som filler i betongen for å redusere fotavtrykket. 

-    Dette danner grunnlaget for noe som kan bli en helt ny markeds- og forretningsmodell og vi ser veldig frem til de neste årene i BetongHUB sier FoU- og miljøsjef Silje Gystad Ytterdal i Betong Øst.

Forskningsrådet har bevilget totalt 200 millioner kroner til 17 norske bedrifter for innovasjonsprosjekter i næringslivet (IP-N).

-    Vi er veldig glade for tildelingen og ser frem til å gå i gang med forsknings- og utviklingsarbeidet med våre dyktige partnere. Først skal vi etablere en betongfabrikk og et laboratorium på Rimol i Trondheim. Parallelt med det skal vi blant annet i gang med en spennende prøvestøping i forbindelse med utvidelse av lokalene til Mapei på Sagstua, sier Ida Nilsson, sjef for Miljø og bærekraft i AF Decom og prosjektleder for forskningsprosjektet.

----

Sirkulærøkonomi og redusert klimagassutslipp
På verdensbasis utgjør betong 5-7 % av de totale klimagassutslippene. Mer enn dobbelt så mye som luftfarten.  I Norge står bygg- og anleggssektoren for 15-20% av Norges klimagassutslipp, hvorav 63% stammer fra materialproduksjon. Et uttalt mål er å redusere utslippene med 55% innen 2030 i Norge, men hittil er det bare kuttet 9%. Det er derfor et stort behov for nytenkning og at omstillingsarbeidet intensiveres. Ved å bruke resirkulert betongavfall som tilslag og utvikle nye betongprodukter med lavere miljøpåvirkning, vil BetongHUB bidra til en mer sirkulær økonomi og reduserte klimagassutslipp. Prosjektet vil gjennomføre pilottesting av nye betongsammensetninger i reelle omgivelser for å dokumentere at betongen har tilfredsstillende egenskaper. Testing og utvikling vil foregå ved AF Gruppens gjenvinningsanlegg på Rimol i Trondheim, hvor det også skal bygges et laboratorium for prøving av nyutviklet betongtilslag og nye betongsammensetninger. Målet er at BetongHub i løpet av perioden skal utvikle en storskala industriell produksjon av betong basert på rivningsbetong som råvare.

Samarbeidspartnere og forskningsmiljø
BetongHUB involverer en rekke sentrale aktører i bygg- og anleggsbransjen som representerer hele verdikjeden i betongproduksjonen, inkludert AF Decom, Betong Øst, Heidelberg Materials Sement Norge AS, Stena Recycling, Mapei, NTNU, NGI og NORSUS. Betongklyngen, Koteng Eiendom og Norconsult er med i en referansegruppe. Prosjektet vil utnytte konsortiets omfattende ekspertise og erfaring for å utvikle og kommersialisere nye, bærekraftige betongprodukter.

Bidrag til FNs bærekraftsmål
Prosjektet vil bidra til flere av FNs bærekraftsmål, spesielt mål 9 (Industri, innovasjon og infrastruktur), 11 (Bærekraftige byer) og 12 (Ansvarlig forbruk og produksjon). Ved å utvikle bærekraftige betongprodukter basert på avfall, vil prosjektet forbedre ressursutnyttelsen og redusere klimagassutslippene.  Forskningsprosjektet har en fremdriftsplan som løper til våren 2029, men det er mål om å kommersialisere lovende betongprodukter løpende i perioden.

Kontakter

Bilder

Rimol Miljøpark
Rimol Miljøpark
AF Gruppen
Last ned bilde
Miljøsjef Silje Gystad Ytterdal i Betong Øst
Miljøsjef Silje Gystad Ytterdal i Betong Øst
Last ned bilde
Ida Nilsson
Ida Nilsson
Last ned bilde
Magnus Stedenfeldt
Magnus Stedenfeldt
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra AF Gruppen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra AF Gruppen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra AF Gruppen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye