Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

NVEs sikringsarbeider mot flom og skred i Longyearbyen er ferdigstilt

Del

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren på Svalbard markerer torsdag 24. april at et omfattende sikringsarbeid i Longyearbyen er fullført. Etter flere år med analyser, planlegging og gjennomføring av tiltak, er byen nå sikret mot snøskred, og flom- og sørpeskred i et klima i rask endring.

Langs fjellet Sukkertoppen er det satt opp 2000 meter med stive støtteforbygninger som hindrer snøras
Langs fjellet Sukkertoppen er det satt opp 2000 meter med stive støtteforbygninger som hindrer snøras Foto: Arni Jonsson / Orion

Viktige tiltak for å beskytte Longyearbyen
Etter de alvorlige snøskredene i 2015 og 2017 ble behovet for varige sikringstiltak i Longyearbyen tydelig. I samarbeid med Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren på Svalbard, har NVE gjennomført en rekke tiltak for å beskytte byen mot flom og skred.

– Selv om dette er en dag hvor vi markerer arbeidet som er gjort og det som ligger foran oss, går våre tanker fortsatt til de som ble rammet av det tragiske snøskredet i 2015, sier skred- og vassdragsdirektør i NVE, Brigt Samdal.

Langsiktig sikkerhet for Longyearbyen
Longyearbyen har nå noen av de mest avanserte sikringstiltakene mot naturfare i Norge.

– Vi ser allerede effekten av klimaendringer på Svalbard, og dette arbeidet er med på å gjøre Longyearbyen bedre rustet til å håndtere et klima i endring, sier Samdal.

Sysselmesteren på Svalbard har fulgt arbeidet med skredsikring tett hele veien og vil framheve og takke for jobben som NVE har gjort.

– Dette vil bidra til å beskytte befolkningen i Longyearbyen i generasjoner framover, sier sysselmester Lars Fause.

Samler opp snøen og reduserer risikoen for flom
For å beskytte Longyearbyen mot flom og skred har NVE blant annet gjennomført disse sikringstiltakene:

  • Langs fjellet Sukkertoppen er det satt opp 2000 meter med stive støtteforbygninger som hindrer snøras
  • En 400 meter lang og opptil seks meter høy skredvoll beskytter bebyggelsen mot snø- og jordskred
  • I Vannledningsdalen er det etablert 14 flomskrednett for å redusere risikoen for sørpeskred
  • Langs Longyearelva er det bygget permanente sikringstiltak for å kontrollere flomvann og erosjon


Sikringstiltakene er bygget for å vare i minst 50 år. Den totale kostnaden for sikringsprosjektene er om lag 350 millioner kroner.

Godt rustet for fremtiden
I tillegg til sikringstiltakene har det blitt igangsatt flere initiativer for å fremme bærekraftig utvikling i Longyearbyen.

– Samarbeid mellom lokale myndigheter, forskere og samfunnsaktører har vært avgjørende for å sikre en helhetlig tilnærming til utfordringene som klimaforandringene bringer, sier sektorleder for samfunnsutvikling i Longyearbyen lokalstyre, Anne Vera Skrivarhaug.

Med disse tiltakene står Longyearbyen nå bedre rustet til å møte utfordringene med flom og skred i et klima i endring. Tiltakene gir økt trygghet for både innbyggere og besøkende.

 

Markeringen på Svalbard kan følges direkte via denne lenken: https://vimeo.com/event/5041684. Arrangementet starter torsdag 24. april klokken 14.00.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding

Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye