Uvanlig råd fra banken: – Det er helt greit å kjøpe seg noe fint
Konfirmasjonspengene er mer enn bare en gave. De kan være starten på en sunn økonomi for livet. Bankdirektøren anbefaler å snakke med ungdommen om både økonomisk ansvarlighet og å unne seg noe fint av og til.

Konfirmasjonssesongen er rett rundt hjørnet. Snart blir det fest, taler… og gaver! Øverst på ønskelisten til konfirmanten står det ofte pengegave.
– Ikke gi kontanter, eller enda verre - en gavesjekk, advarer Roger Lund Antonesen, konserndirektør for Personmarked i SpareBank 1 Sør-Norge.
– Konfirmanten vil helst ha pengene på konto eller via Vipps. Husk at unge ofte har god trening med å bruke digitalbanken og å betale for seg med bankkort og tæpping. De bruker omtrent aldri kontanter.
Summene kan bli store. Mange konfirmanter vil få større beløp mellom hendene enn de har hatt ansvar for noen gang før. Bankdirektøren påpeker at unge ofte trenger hjelp til å legge en god plan for konfirmasjonspengene.
– Snakk om følelsen av at pengene svir hull i bukselommene, og hva den kan gjøre med prioriteringene våre. Det er god læring å håndtere å ha mer penger mellom hendene enn man er vant til, forteller han.
Så kommer han med et råd du kanskje ikke har fått fra en bankrådgiver før: Det er helt greit å bruke en del av pengene på noe de virkelig ønsker seg.
– Jeg sier det fordi det kan være akkurat den opplevelsen som trigger sparemotivasjonen til det neste prosjektet. Mange unge i dag er veldig pliktoppfyllende og flinke. Det kan være et poeng å signalisere at det er lov å unne seg noe av og til også.
Sparepraten
Samtidig kan det passe godt å ta sparepraten. Lund Antonesen forklarer at konfirmasjonen er en fin anledning til å snakke om å sette til side noe av pengene til større ting litt lenger fremme. Ungdommen drømmer kanskje om å ta lappen og få sin egen bil. Eller de skal ut og studere, og går noen år med trang økonomi i møte.
– Vi vet at mange studenter angrer på at de ikke sparte mer i ungdomsårene, når de for eksempel oppdager at de trenger penger til depositum. Det er også en kjent utfordring at studielån og stipend ikke strekker helt til i hverdagen for studenter, sier han.
– Hvilken spareform bør ungdommen velge?
– Penger som skal stå i fem år eller mer, kan med fordel stå i en fondsløsning. BSU er også et godt alternativ for sparing til bolig, men vær obs på at passer best for dem som har litt inntekt og dermed drar nytte av skattefradraget.
– Hvis det ikke er så lenge til man skal bruke pengene, passer det ofte best med en sparekonto for unge med god sparerente.
Lund Antonesen anbefaler foreldre å besøke hjemmesiden til banken de bruker sammen med ungdommen, og sette seg inn i fordeler og ulemper med ulike spareformer.
– Ta kontakt med banken hvis dere trenger råd, oppfordrer han.
Nøkkelord
Kontakter
Craig Russell Lundervik BøthunKommunikasjonssjef VestlandSpareBank 1 Sør-Norge
Tel:+47 928 41 278craig.bothun@sr-bank.noMari LøvåsKommunikasjonssjef Rogaland og AgderSpareBank 1 Sør-Norge
Tel:+47 479 03 328mari.lovas@sr-bank.noBilder

Om SpareBank 1 Sør-Norge
SpareBank 1 Sør-Norge er en av landets største sparebanker, med medarbeidere og kontorer i hele landsdelen.
Våre røtter går tilbake til første halvdel av 1800-tallet, da de første bankene ble opprettet i Norge. Vi gir kraft til vekst og utvikling i lokalsamfunn og til kunder rundt oss, enten de er privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner.
SpareBank 1 Sør-Norge er et resultat av en rekke sammenslåinger. Konsernet ble dannet da SpareBank 1 SR-Bank og SpareBank 1 Sørøst-Norge slo seg sammen 1. oktober 2024.

Følg pressemeldinger fra SpareBank 1 Sør-Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SpareBank 1 Sør-Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SpareBank 1 Sør-Norge
Forstå Trumps tollsatser: Økonomiske begreper forklart av sjeføkonom Kyrre Knudsen hos SpareBank 1 Sør-Norge10.4.2025 13:44:13 CEST | Pressemelding
I lys av de siste hendelsene med Trumps tollsatser og urolige markeder, er mange bekymret for investeringer og sparepenger. Sjeføkonom i SpareBank 1 Sør-Norge, Kyrre Knudsen, forklarer noen av de viktigste begrepene vi må kjenne til for å være oppdatert på situasjonen.
Utgiftene til abonnementer og strømmetjenester doblet på fem år7.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
På fem år har nordmenn doblet sine utgifter til abonnementer og strømmetjenester, viser tall fra SpareBank 1 Sør-Norge. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen forklarer hvorfor, mens regiondirektør Elisabeth Gilje Pedersen har fem gode råd for å spare penger.
Nå kan det være lurt å tenke langsiktig: Fire gode sparetips i urolige tider25.3.2025 09:30:52 CET | Pressemelding
Det er lett å få panikk for fondsparingen sin når store politiske eller økonomiske nyheter skaper støy. Men historien viser at det sjeldent lønner seg å ta forhastede konklusjoner. Her er fire råd på veien.
Q4 2024: Sterk utlånsvekst og god underliggende drift12.2.2025 07:08:41 CET | Pressemelding
SpareBank 1 Sør-Norge ASA hever egenkapitalavkastningsmålet fra 13 til 14 prosent. Det skjer etter et resultat på 1.390 millioner kroner etter skatt i fjerde kvartal 2024.
Kraftig nedgang i søknader om avdragsfrihet i SpareBank 1 Sør-Norge11.2.2025 11:58:44 CET | Pressemelding
SpareBank 1 Sør-Norge opplever en betydelig reduksjon i søknader om avdragsfrihet, med en nedgang på 29 prosent i januar i år. Paradoksalt nok skjer dette samtidig som vi er på det mange mener er rentetoppen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom