Fjellrev beskyttes mot dødelige sykdommer
Vaksine skal beskytte fjellrevene i avlsstasjonen på Sæterfjellet mot fire sykdommer som kan føre til alvorlig sykdom og død for den sterkt truete arten.

I sommer blir valper og avlspar i stasjonen vaksinert mot valpesyke, parvovirus (kan gi alvorlig oppkast og diare), leverbetennelse og parainfluensa som er en svært smittsom luftveisinfeksjon. Målet er å hjelpe valpene gjennom den kritiske fasen fra fødsel, og fram til at immunforsvaret deres er modent nok til å stå imot infeksjoner.
Første gang fjellrev vaksineres
Det er første gang fjellrev vaksineres i Norge og trolig også i verden.
– Vi er temmelig sikre på at vaksinen virker på fjellrev, siden den fungerer på hunder. Uansett starter vi med noen få rever, for å forsikre oss om at de tåler vaksinen godt, sier veterinær Marianne Waldum Furnes i Norsk institutt for naturforskning (NINA).
Avlsstasjonen for fjellrev på Sæterfjellet på Oppdal står sentralt i arbeidet med å bevare fjellreven i Norge. Sist sommer døde fire valper her av smittsom leverbetennelse, til tross for rask oppfølging fra veterinær.
Øker muligheten til å overleve
I etterkant av utbruddet ble det tatt blodprøver av flere fjellrever i stasjonen. Da ble det påvist smitte av parvovirus i to av hegnene.
– Det kan kanskje forklare hvorfor ett av avlsparene kun fikk to valper i kullet i fjor. Ved å vaksinere avlsparene og valpene gir vi dem bedre muligheter til å overleve, også hvis de skulle bli utsatt for smitte i løpet av hele den sårbare valpefasen, sier seniorforsker Craig Jackson i NINA. Han er leder for avlsprogrammet for fjellrev.
NINA publiserte tidligere i år en risikovurdering av helsetrusler hos fjellrev. Konklusjonen ble at de fire nevnte sykdommene utgjør en betydelig risiko for fjellrevene i avlsstasjonen. Siden fjellrev ikke er vaksinert før, har Waldum Furnes gjort et grundig arbeid for å finne vaksiner som egner seg.
Lav risiko for omgivelsene
– Når vi har ansvaret for dyr som holdes i hegn, plikter vi å gi dem best mulig forhold. Vi føler oss også trygge på at vaksinen utgjør en lav risiko for omgivelsene. Det har både Vitenskapskomiteen for mat og miljø og Bioteknologirådet uttalt. Vi vaksinerer jo også husdyr som beveger seg i naturen, sier Waldum Furnes.
Hegnene i avlsstasjonen er store, slik at fjellrevene raskt skal venne seg til tilværelsen etter at de blir satt ut i det fri syv-åtte måneder etter fødselen. Samtidig blir det da umulig å beskytte dem helt mot smitte fra dyrelivet rundt stasjonen, for eksempel rødrev. Vaksinen gjør at fjellrevene også vil ha en viss immunitet mot sykdommene etter at de er sluppet fri.
– Det vil være positivt for overlevelsen for fjellreven totalt sett, avslutter Jackson.
Nøkkelord
Kontakter
Marianne W. FurnesVeterinær Norsk institutt for naturforskning
Tel:+47 934 41 190marianne.furnes@nina.noCraig R. JacksonForskerNINA terrestrisk økologi
Tel:+47 467 89 030craig.jackson@nina.noLenker
Følg pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk institutt for naturforskning - NINA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk institutt for naturforskning - NINA
Effektiv metode avslører smitte fra pukkellaks10.7.2025 10:55:42 CEST | Pressemelding
Pukkellaksinvasjonen øker risikoen for smitte av infeksjoner til både villaks og oppdrettslaks. NINA har tatt i bruk en metode som raskt påviser infeksjoner ved å kjøre 9000 DNA-analyser samtidig.
Flytting redder rådyr fra slåmaskina10.7.2025 09:46:07 CEST | Pressemelding
Rådyrkalver har god sjanse til å overleve hvis de flyttes ut av enga før gresset skal slås. I et ferskt prosjekt kom 34 av 40 merkede kalver fra slåtten med livet i behold.
Hvordan påvirker havvind fuglelivet?9.7.2025 12:19:22 CEST | Pressemelding
Vindkraft til havs vil påvirke fuglelivet, og hvor turbinene bygges har også betydning. Det viser to nye rapporter fra NINA.
Ny bille oppdaget i Norge7.7.2025 09:15:55 CEST | Pressemelding
Den er bare noen millimeter lang og kryper fram fra sanda på fjære sjø. For første gang er et funn av billen Bledius subniger bekreftet på norsk jord.
Hvor mange sauer tar jerven?2.7.2025 12:42:00 CEST | Pressemelding
Et stort forskningsprosjekt i fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen skal finne ut hvor mange sauer som tas av jerv. De fem kommunene har slitt med store tap av beitedyr. Målet med prosjektet er å få kunnskap som reduserer tap og gir riktig erstatning til beitebrukerne.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom