Ikke alle vil ha fiberbredbånd
Selv om fiberdekningen i Norge er høy, velger fortsatt mange husstander å ikke koble seg til fibernettet. – Dette kan gi fremtidige utfordringer når samfunnet vårt krever mer bredbåndskapasitet enn det vi ser behovet for i dag.

Det sier Jon Olav Pedersen, seniorrådgiver for strategisk analyse i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
I regjeringens digitaliseringsstrategi er målet at alle husstander og virksomheter i hele landet skal ha tilgang til høyhastighetsbredbånd, med en nedlastingshastighet på minst 1 gigabit per sekund, innen utgangen av 2030. Målsettingen er teknologinøytral, men med dagens teknologi er fiberbredbånd nødvendig for å oppnå denne hastigheten.
– Det å satse på superraskt bredbånd gjør oss klare for morgendagens digitale utfordringer. Fiber gir oss både hastigheten og stabiliteten vi trenger for å møte nye teknologier og tjenester, sier Pedersen.
385.000 husstander uten fiber
Dekningsundersøkelsen for 2023 viser at den nasjonale fiberdekningen er på 87,2 prosent, og de aller fleste norske husstander har mulighet til fysisk tilkobling til fiberbredbånd. En undersøkelse gjennomført av Nkom i samarbeid med Ipsos i fjor, viser likevel at over 385 000 husstander aktivt velger å ikke koble seg til fibernettet.
– Til tross for den høye fiberdekningen i Norge, er det fortsatt mange som velger andre løsninger for å komme seg på nett. For de fleste handler det mer om å ha noe som fungerer, uavhengig teknologi, forteller Pedersen.
Han legger til:
– Det er viktig at alle husstander har tilgang til gigabithastighet, men det viktigste er at folk faktisk benytter seg av muligheten til å koble seg på. Manglende tilknytning kan bli en barriere for videre utbygging, og bidra til å gjøre utbyggingen til de mest kostbare husstandene enda dyrere.
Kjenner ikke til mulighetene
Tre av fire husstander svarer i undersøkelsen at de ikke klarer seg uten bredbånd i hverdagen, men at fiber ikke nødvendigvis er den foretrukne løsningen. Praktiske utfordringer, som graving på eiendommen, gjør at enkelte ikke ønsker å koble seg til fibernettet. I tillegg foretrekker mange fleksibiliteten som mobilt bredbånd gir, ved at det kan brukes hvor som helst.
– De fleste som bruker andre teknologier, er fornøyde med det de har. Flere av de som har valgt bort fiber, benytter i stedet andre alternativer som fast trådløst bredbånd eller mobilt bredbånd, sier Pedersen.
Undersøkelsen viser også at flere ikke kjenner til de mulighetene som finnes for påkobling til internett i området der de bor. Hele 62 prosent av husstandene i undersøkelsen vet ikke hvilken hastighet de har på sitt internett, og 25 prosent har ikke oversikt på hvilke fiberleverandører som finnes i deres område.
– Dette tyder på at mange ikke er klar over de tilgjengelige alternativene, og at bedre informasjon om pris, tilgjengelighet og leverandører kan være avgjørende for å få flere til å vurdere fiber, sier Pedersen.
Ytterligere informasjon og funn fra undersøkelsen finner du her.
Nye tall for bredbåndsdekningen legges frem i Nkoms årlige dekningsundersøkelse den 7. mai
Nøkkelord
Kontakter
Rita Lund ThuneKommunikasjonsdirektørNasjonal Kommunikasjonsmyndighet
Tel:+47 922 06 466rlt@nkom.noBilder


Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
God helg - nå er det mindre sjans for å bli svindlet11.4.2025 09:56:12 CEST | Pressemelding
Svindlere kan stå bak mer enn 500 telefonforsøk i sekundet mot norske mobilkunder, men innen tacoen serveres på fredag er sjansen for å bli svindlet over telefon betraktelig lavere.
Etterlyser utstyr som er avhengig av 2G-nett7.4.2025 13:51:29 CEST | Pressemelding
Nkom skal undersøke om det er sikkerhet- og beredskapssystemer som ikke vil virke etter at 2G-nettet slukkes. Nå bes offentlige og private virksomheter om å melde fra.
Nå må smartklokken din bli sikrere2.4.2025 12:04:21 CEST | Pressemelding
Utstyr som kan kobles på internett må følge nye sikkerhetskrav fra 1. august. Produsenter og importører bør allerede nå sette seg inn i de nye reglene.
Ny rapport kartlegger svakheter i digital infrastruktur27.3.2025 12:59:24 CET | Pressemelding
En ny analyse bestilt av regjeringen viser sårbarheter i infrastrukturen for mobil og internett i Buskerud og Innlandet. Det er viktig å få fakta på bordet slik at vi kan sikre og trygge mobildekning og internett for folk i Ål og Hallingdal, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Presseinvitasjon: Overlevering av ny risiko- og sårbarhetsanalyse for Buskerud og Innlandet24.3.2025 12:49:17 CET | Pressemelding
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har kartlagt sårbarhetene i den digitale infrastrukturen i Innlandet og Buskerud. Regionen ble hardt rammet av ekstremværet Hans i 2023, og det er nå avdekket flere sårbarheter i fibernettet som krever umiddelbare tiltak. Torsdag 27.mars inviteres media til å delta på overleveringen av rapporten til digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne O. Tung på rådhuset i Ål i Hallingdal.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom