Svindeltrender du må passe deg for i sommer
Svindlerne blir stadig mer utspekulerte i sine forsøk på å lokke deg i fella. Anti-svindeleksperten advarer særlig mot tre svindeltrender nå.

- Sjansen for å bli svindlet reduseres kraftig hvis du er oppdatert på hvordan svindlerne prøver å lure oss, sier antisvindel-ekspert i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Johannes Myhre Vallesverd.
Han leder Norges ekspertgruppe mot digital svindel som er et samarbeid med blant annet Økokrim, Finans Norge og mobilsektoren.
-I disse dager er det spesielt tre svindeltrender som gjelder Det er spoofing av utenlandske numre, SMiShing og kontokapring i sosiale medier, sier Vallesverd.
Vis sunn skepsis
Vallesverds beste råd er å stoppe opp, tenke etter og spørre. Gjerne bruke sunn skepsis når noe virker for godt eller for spesielt til å være sant. Svindlerne ligger nemlig ikke på latsiden, heller ikke i disse dager når vi er i feriemodus.
– Mens vi er i feriemodus, risikerer vi at svindlere nyter godt av våre digitale ferievaner. I tillegg har vi mer penger å forbruke, sier han.
– Ha i bakhodet at når du utgir informasjon om deg selv eller andre i sosiale medier og på nett, så kan mottaker av informasjonen være noen andre enn den du tror. Er du usikker, så still et kontrollspørsmål som bare du og vennen din kan svare på.
Sommerens tre svindeltrender:
Spoofing av utenlandske nummer:
Spoofing er når svindleren urettmessig tyvlåner et telefonnummer for å øke sjansen for at mottaker besvarer samtalen. Norske mobilnetteiere har gjennom samarbeidet i ekspertgruppen gjort det nesten umulig å spoofe norske nummer. Svindleren ringer imidlertid nå med tyvlånte utenlandske telefonnummer. I motsetning til tidligere får du altså et lite hint om at du må være på vakt.
– Selvfølgelig kan det også være din onkel fra Danmark som ringer. Men i det siste har vi sett at svindlere utgir seg for å være fra amerikanske Federal Trade Commission og spoofer svenske nummer. Dette kan du være sikker på at er svindelforsøk, sier Vallesverd.
Han sier videre:
– Først og fremst ønsker svindlerne at du skal ta telefonen. Det er ikke farlig i seg selv, men målet til svindlerne er at du oppgir sensitiv informasjon som de kan misbruke, eller at du laster ned programmer som gjør at de kan fjernstyre din PC, opplyser Vallesverd.
SMiShing:
SMiShing er fishing (fisking) etter informasjon på tekstmelding (SMS). Svindleren sender deg en SMS med en lenke i håp om at du trykker på den og gir fra deg sensitiv informasjon.
- Kanskje utgir svindleren seg for å være fra en offentlig etat og ber deg om å trykke på en lenke, gjerne så raskt som mulig slik at du unngår å få bot eller noe annet du ikke vil ha. Det kan også være at svindleren oppgir et telefonnummer og ber deg om å ringe dem for å løse et problem. Målet til svindlerne er uansett at du skal oppgi informasjon som de igjen kan misbruke, for eksempel passord, bankinformasjon og lignende, sier Vallesverd.
Kontokapring i sosiale medier:
Hacking av brukerkontoer i sosiale medier er et problem, spesielt på Facebook og Instagram. Målet til svindleren kan være å få tilgang på informasjon som senere kan misbrukes. I andre tilfeller brukes din konto i svindelforsøk mot dine venner.
– Svindleren utgir seg for å være deg, og kan for eksempel late som om du har mistet bankkortet ditt og ber vennen din om hjelp til å betale en regning. Svindleren kan også bare prate med vennen din og skaffe seg masse informasjon som han senere ønsker å bruke til utpressing. I andre tilfeller har svindleren hacket kontoen din for å be deg om løsepenger hvis du skal få kontoen tilbake, eller at han finner sensitiv informasjon som han truer med å offentliggjøre, forklarer Vallesverd.
De fleste plattformer har tips til brukere om hvordan de må gå frem hvis kontoen deres blir hacket, for eksempel Facebook, TikTok, Instagram.
Nøkkelord
Kontakter
Victoria Marie NordahlSenior kommunikasjonsrådgiverNasjonal kommunikasjonsmyndighet
Tel:99153519vmn@nkom.noBilder


Lenker
Følg pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet
Opprettholder millionbot mot Telenor3.7.2025 12:06:10 CEST | Pressemelding
Nkom varslet i februar et gebyr på 50 millioner kroner til Telenor for flere lovbrudd knyttet til at nødnummertjenesten var nede flere ganger i fjor. Nå har Nkom fattet endelig vedtak i saken.
58 datasentre har registrert seg2.7.2025 14:48:21 CEST | Pressemelding
Ved fristens utløp 1. juli hadde 38 datasenteroperatører registrert til sammen 58 datasentre i Norge.
Mange vil ha frivillig åpning - men ikke alle30.6.2025 13:38:18 CEST | Pressemelding
Til tross for stort ønske om frivillig åpning av bredbåndsmarkedet fra mange aktører, er ikke alle bredbåndstilbydere enig i at tiden er moden for dette nå.
Full gigabit-dekning kan koste 12,4 milliarder kroner18.6.2025 08:17:55 CEST | Pressemelding
Regningen for å gi alle norske husstander superraskt nett kan bli på hele 12,4 milliarder kroner, ifølge nye tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).
Har avdekket nye alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark13.6.2025 12:22:10 CEST | Pressemelding
Nye målinger fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser manipulasjon av GPS-signaler i lavere høyder i Sør-Varanger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom