Norsk Folkehjelp: Norge må mobilisere for støtte til grasrota som redder liv i Sudan

Del

På tirsdag – som markerer to år siden krigen brøt ut – deltar utviklingsminister Aukrust på toppmøte i London for å diskutere løsninger på verdens verste humanitære krise. – Over 26 millioner mennesker i Sudan står i fare for å sulte. Norge må bruke toppmøtet til å hindre at internasjonale bistandskutt kveler det eneste hjelpeapparatet de har, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps leder for utvikling og humanitært samarbeid.

Da krigen brøt ut i Sudan, hjalp folk naboene sine med det lille de hadde. Etter hvert ble det opprettet beredskapsgrupper og suppekjøkken i nabolag over hele Sudan – kalt Emergency Response Rooms. Disse driftes av vanlige folk som risikerer livene sine for å gi førstehjelp, dele ut mat og evakuere folk.
Da krigen brøt ut i Sudan, hjalp folk naboene sine med det lille de hadde. Etter hvert ble det opprettet beredskapsgrupper og suppekjøkken i nabolag over hele Sudan – kalt Emergency Response Rooms. Disse driftes av vanlige folk som risikerer livene sine for å gi førstehjelp, dele ut mat og evakuere folk. Emergency Response Rooms

– Internasjonale organisasjoner sliter med å levere nødhjelp til over 30 millioner mennesker som lider i Sudan. De har ikke tilgang. Siden krigen brøt ut for to år siden, er det grasrota som har holdt landet fra total kollaps.  

Nå står det lokale hjelpeapparatet i fare. En spørreundersøkelse gjennomført av Norsk Folkehjelp blant 85 organisasjoner i Sudan viser at 86 prosent er direkte rammet av amerikanske bistandskutt. 

– Det er tusenvis av sudanesiske frivillige som har stått for den første – og ofte eneste – nødhjelpen til mennesker som er på flukt over hele landet. I fjor var de nominert til Nobels fredspris. I år står de i fare for å bryte sammen, sier Ballestad. 

– Vi ber Aukrust om å bruke toppmøtet i London til å mobilisere for økt støtte til sivilsamfunnet som ikke bare redder liv – det er de som står på for å få Sudan tilbake på sporet mot fred og demokrati, sier Ballestad. 

Når verden svikter, reiser folket seg 

Dette er de samme menneskene som i 2019 kjempet for frihet og demokrati i Sudan. Nå risikerer de livet for å hjelpe andre gjennom grasrotinitiativ kalt Emergency Response Rooms  – dugnader med matutdeling, evakuering og førstehjelp, drevet av frivillige i hele landet. 

Norsk Folkehjelp har støttet dem siden 2021. Nå trenger de hjelp for å overleve og fortsette det livsviktige arbeidet. 

– Fredsprosesser har feilet fordi sivile er holdt utenfor. Norge må jobbe for en inkluderende fred der kvinner, unge og sivilsamfunn får plass ved bordet – og sørge for beskyttelse og støtte til de som redder liv, sier Ballestad. 

– Sivile i Sudan står i front. Det internasjonale samfunnet kan ikke snu seg bort nå. 

Kontakter

Om oss

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye