Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

– Mange tenker at bål og grilling er en forutsetning for å spise godt ute, men det stemmer ikke. Du trenger ikke ild for å få en fantastisk matopplevelse i naturen. Mange av de beste rettene kan man lage på forhånd – og mat smaker generelt uansett bedre ute, sier han.
Har du tilgang på bålpanne på egen eiendom, og værforholdene tillater det, kan dere lage mye god mat ute – men alltid med slokkemidler i nærheten og i tråd med lokale regler. Disse oppskriftene er perfekt i bålpanne:
Matglede og trygghet hånd i hånd
Bredvold oppfordrer alle som skal ut i naturen i påsken til å legge inn litt matforberedelse før man legger ut på tur. Mat som holder seg godt uten kjøling og som ikke krever varmebehandling, er perfekt til turbruk – og grønnsaker, frukt og bær spiller hovedrollen i mange slike retter.
– Å spise ute er en del av påskekosen. Lag mat som er enkel å pakke med, lett å spise, og full av smak. Og husk – en god appelsin på fjellet slår det meste.
Rettene under er enkle å lage på forhånd og passer perfekt til tur. Maten forberedes hjemme, så du slipper å tenke på matlaging når du først har slått deg ned i sola – enten du er i skogen, på fjellet eller ved vannet.
Lag en deilig suppe og ha over på termos
Matmuffins med grønnsaker og ost eller grove mufffins
Gulrotvafler eller grove pannekaker pakket i matpapir
Appelsiner og grønnsaksstaver – perfekt som snacks etter skituren
Nøkkelord
Kontakter
Torjus Lunder BredvoldOpplysningskontoret for frukt og grønt- matfaglig rådgiver
Tel:48 21 74 54torjus@frukt.noBilder



Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Rekord på rekord for norske epler19.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Det har aldri vært høstet så mye norske epler – og aldri vært solgt så mye. Per 1.november var det omsatt over 1500 tonn mer norske epler enn på samme tidspunkt i fjor.
Tydelige sosiale forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn spiser18.11.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
En ny forbruksundersøkelse viser klare forskjeller i hvor mye frukt og grønt barn får i seg. Inntaket varierer etter foreldrenes inntekt og utdanning. Opplysningskontoret for frukt og grønt og Nasjonalforeningen for folkehelsen etterlyser tiltak som kan sikre like muligheter for god helse.
Nordmenn kaster 9 kilo frukt og grønt i året10.11.2025 07:37:41 CET | Pressemelding
Hver nordmann kaster rundt ni kilo frukt og grønt i året – tre fulle handleposer med spiselig mat. For en familie på fire blir det over 35 kilo rett i søpla. Opplysningskontoret for frukt og grønt forklarer hva som bør kastes – og hva som kan reddes.
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom