CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Mer enn en uke etter at jordskjelvet med en styrke på 7,7 rammet Myanmar, fortsetter dødstallene å stige. Over 3.300 liv har gått tapt, og flere enn 5.000 mennesker er skadet. Svært mange mangler nå tilgang til mat, rent vann, husly og helsetjenester.
– Lidelsene er enorme. Hjem, skoler og sykehus har kollapset. Ødelagte veier og bruer gjør det vanskelig å nå ut med nødhjelp. Mange familier sover fortsatt under åpen himmel – på gater, på fortau og i parker – fordi de er redde for å dra tilbake til hjemmene sine, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE jobber hardt for å sørge for vann, mat, helseklinikker og kontanter til den rammede befolkningen. I løpet av de kommende ukene vil CARE etablere et nytt feltkontor i Mandalay for å koordinere og skalere opp hjelpearbeidet på tvers av de hardest rammede områdene.
– Akkurat nå er det rent vann det er aller størst behov for. CAREs lokale partnere forteller om barn som blir syke, fordi vannet de drikker er skittent, forteller Georgsen.
Kvinner og barn er blant de som er hardest rammet. Når hjem har blitt ødelagt, og familier søker tilflukt i åpne områder, øker risikoen for kjønnsbasert vold. I tillegg er kvinner spesielt berørt når viktige tjenester bryter sammen, ettersom de ofte har det primære ansvaret for å samle vann og tilberede mat til familien.
– Da teamet vårt snakket med mødre i lokalsamfunnet, var bekymringene deres hjerteskjærende. De var først og fremst redde for barna sine. Hvordan skal de få nok mat til dem? Og hva skjer hvis barna blir syke, og det ikke finnes en klinikk i nærheten? Dette er den daglige frykten kvinner bærer på midt i denne krisen, sier Arif Noor, landdirektør i CARE Myanmar.
Da jordskjelvet rammet Myanmar, var landet allerede inne i en alvorlig humanitær krise.
– Behovene er overveldende. Fortsatt støtte fra det internasjonale samfunnet trengs for å hjelpe alle de som nå har mistet alt de eier, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nøkkelord
Kontakter
Irene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noOm CARE
CARE ble grunnlagt i 1945 og er nå en av verdens største hjelpeorganisasjoner, med prosjekter i 102 land. CARE Norge jobber med langsiktig utviklingsbistand og nødhjelp i 11 av disse landene, med jenter og kvinners rettigheter i fokus. CAREs bistand nådde mer enn 100 millioner mennesker i 2021.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
Nødhjelp deles ut mens dødstallene stiger i Myanmar4.4.2025 13:11:05 CEST | Pressemelding
De katastrofale følgene av jordskjelvet blir tydeligere for hver time som går, forteller CARE i Myanmar.
Jordskjelvet i Myanmar: Etterlater kvinner i stor fare2.4.2025 15:56:14 CEST | Pressemelding
Når folk søker tilflukt på gata, øker risikoen for at jenter og kvinner utsettes for vold og overgrep betydelig.
Jordskjelvet i Myanmar: Vanskelig hjelpearbeid31.3.2025 15:05:59 CEST | Pressemelding
Mangel på drivstoff og strøm hindrer hjelpearbeidet. – Gjør det vanskelig å få på plass god nok kommunikasjon til å sikre en effektiv hjelpeinnsats, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge
Jorskjelv i Myanmar: Hører folk rope under ruinene28.3.2025 15:54:29 CET | Pressemelding
CAREs ansatte forteller om hjerteskjærende scener og kaos i jordskjelvrammede Myanmar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom