Bodø2024 er over – kunstnerne forlater byen
Bodø2024 lovet et løft til kulturnæringene, men kunstnerne er i ferd med å forlate byen. – Om det ikke tas grep innen få måneder, vil effekten av kulturhovedstaden forsvinne, sier kunstner Marianne Bjørnmyr.

Tirsdag 22. april arrangerer Lytring igjen debatt i Stormen bibliotek og denne gangen er det Bodø2024 som skal diskuteres. For det kostet 310 millioner kroner å lage europeisk kulturhovedstad i fylkeshovedstaden og 200 av disse millionene var skattekroner. Var det verdt det?
– Å bruke 200 millioner i Bodø2024, kan gi 1,2 milliarder kroner tilbake i verdiskaping. Det viser foreløpige beregninger vi har gjort, sier Anatoli Bourmistrov, professor ved Nord universitet og prosjektleder for Monitor2024, som evaluerer kulturhovedstadssatsingen på oppdrag fra EU-kommisjonen.
Prosjektet skal beskrive og forklare både kortsiktige og langsiktige effekter av Bodø2024 og benytter en rekke ulike metoder for å måle mulige virkninger på befolkningsutvikling, økonomi og samfunn. For å samle inn data har forskerne blant annet etablert en folkejury bestående av innbyggere fra Bodø og Nordland, som deler sine opplevelser og meninger om Bodø2024 før, under og etter gjennomføringen.
– Alle kulturhovedstedene har hatt positiv effekt på lokalsamfunnene. Men det varierer hvilke effekter det er snakk om, hvor store de er og hvor lenge de varer. Spørsmålet er når Bodø har behov for en ny injisering av midler, for å videreføre effektene av Bodø2024, sier Bourmistrov.
For kunster Marianne Bjørnmyr er svaret på dette spørsmålet klinkende klart.
– Hvis ikke det tas grep innen få måneder, forsvinner energien som ble skapt av Bodø2024. Mange kunstnere har allerede flyttet fra byen, det finnes ingen arbeidsplasser for dem her, sier hun.
– I søknaden og seminarer var det mye snakk om langsiktige arbeidsplasser og ringvirkninger, men det finnes veldig lite å vise til i Bodø. Vi har ingen stipend, ingen atelier, ingen tilskuddsordninger, ingen kunstakademi, vi har egentlig ingenting.
I Stormen får Bjørnmyr diskutere saken med blant andre Henrik Dagfinrud, som er programsjef i Bodø 2024. Politisk kommentator i Avisa Nordland, Stein Sneve, er også til stede, sammen med Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø i Nordland fylkeskommune. Forsker Oliver Henk fra Nord universitet representerer det omtalte evalueringsprosjektet Monitor2024.
Debattleder er Stig Jakobsen fra Avisa Nordland. Debatten strømmes på lytring.no
Nøkkelord
Kontakter
Anki GerhardsenNord universitet
Tel:75517657Tel:917 30 317anki.k.gerhardsen@nord.nosite.nord.no/lytring/Bilder



Lenker
Følg pressemeldinger fra Nord universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nord universitet
Frister med unik europeisk læringsopplevelse10.4.2025 16:37:05 CEST | Pressemelding
Gjennom en europeisk universitetsallianse har Nord universitet vært med å utvikle helt nye internasjonale studieprogram.
Inngår samarbeid for å utdanne nye svindeljegere3.4.2025 12:33:51 CEST | Pressemelding
Svindeljegere og Nord universitet har inngått samarbeid for å slå tilbake mot svindel i digitale kanaler.
Banebrytende ny forskning om barn og unge24.3.2025 15:39:54 CET | Pressemelding
Nord universitet åpner tirsdag 25. mars 2025 et nytt forskningssenter. PrepChild skal på tvers av alle fag ha barns beste i fokus.
Melkesyrebakterier i laksefôr ga forbedret fiskehelse.24.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Innovativ forskning på melkesyrebakterier som fôringrediens får høythengende verifiseringstildeling fra Norges forskningsråd.
Vil betale folk for å bo i Nord-Norge20.3.2025 12:00:52 CET | Pressemelding
Kan borgerlønn være løsningen for å sikre bosetning i Nord-Norge? Dette spørsmålet skal diskuteres på Lytring i Bodø 25. mars.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom