NAFs 10 ladevettregler i påsken
Påsken står for døren og da blir det fort kø både på veiene og ladestasjonene. - Med godt ladevett går det fortere unna på ladestasjonen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

På hektiske utfartsdager blir det raskt kø på de mest populære ladestasjonene. I påsken gjelder det særlig onsdag for skjærtorsdag.
Det er forståelig at det frister å lade batteriet på bilen så fullt som mulig samtidig som du tar en skikkelig pause på nærmeste spisested, men antakelig står det flere i kø bak deg og ladestasjoner kan være et knapphetsgode noen steder.
- Følger du våre ladevettregler blir påsketuren bedre både for deg og dine medtrafikanter, sier Sødal.
Ladevettreglene
Lad trygt og smart hjemme og på hytta
Sørg for at du lader trygt og riktig både hjemme og på hytta. Det er lovpålagt å ha ladeboks der du lader fast. Det gjelder også om du lader jevnlig på hytta.
- Har du leid hytte i påskeferien, er det viktig å sjekke lademulighetene der, sier Nils Sødal. – Hvis det ikke er ladeboks må du sjekke med utleier før du lader på vanlig stikkontakt. Som hovedregel anbefaler vi ikke lading på stikkontakt unntatt i nødstilfelle, fortsetter han.
Varm opp før avreise
Langturen starter allerede med forberedelsene hjemme. Hvis du begrenser ladingen av batteriet til 80 prosent i hverdagen, er det lurt å fjerne denne sperren og lade til 100 prosent før påsketuren.
- Sett på forvarming av bilen til du skal dra på påsketuren. Ved å varme opp kupé og batteri med strøm fra strømnettet reduserer du forbruket til bilen betydelig, sier NAF-rådgiveren. – Det gjelder også i vårlig vær.
Planlegg turen godt
Sett deg inn i ladetilbudet langs ruta du skal kjøre. Husk at bilen bruker mer strøm i regn, snø og kuldegrader.
- Beregn ekstra ladestopp om vinteren gjør sitt inntog igjen eller det blir vått og ruskete vær, sier Nils Sødal.
Gjør klar app og ladebrikke før du kjører
Hvis det er lenge siden du har brukt hurtiglading, bør du sjekke appene og ladebrikken du liker å bruke. Logg inn og se til at kortinformasjonen er oppdatert i apper. Bruker du ladebrikke er det lurt å sjekke at den er koblet opp mot ladeoperatøren du ønsker å bruke den på.
- Med apper og brikke klargjort, opptar du ikke ladeplassen unødvendig, sier Sødal.
Lad når du stopper, ikke stopp for å lade
Du bruker ofte lengre tid på dopausen eller pølsepausen enn du tror. Bilen kan få overraskende mange mil på batteriet ved å koble til laderen når du uansett har stoppet.
- Nyere elbiler lader såpass raskt, at du får mye strøm på batteriet bare ved et vanlig stopp der familien må på do og handle litt snop og drikke, mener Nils Sødal.
Bruk lynlader hvis bilen takler det
Det kommer stadig flere lynladere på ladestasjonene. Disse kan levere inntil 350 kW, men du får ikke glede av dette hvis bilen din ikke takler å ta imot så mye strøm.
Hvis en lader kan levere 350 kilowatt, men bilen din bare kan ta imot 100 kilowatt, er det unødvendig å ta opp plassen på en lynlader.
Lad batteriet til 80 prosent
Batteriet på de aller fleste elbilene på markedet lader vesentlig saktere når det er nesten fullt. Det kan ta like lang tid å lade de siste prosentene som de første 80.
- Vi anbefaler at du maksimalt lader bilen til 80 prosent på hurtigladeren og heller legger inn et ladestopp til hvis du trenger mer strøm for å komme frem dit du skal, sier Nils Sødal.
Hjelp naboen
Ser du en som sliter med å starte ladingen? Hjelp dem. Et vennlig smil og et "kan jeg hjelpe deg" gjør at opplevelsen på ladestasjonen blir bedre for alle.
Rydd opp etter deg
Når du er ferdig med å lade, skal kabelen henges skikkelig på plass i ladestasjonen.
Er det noe som er ødelagt eller ikke virker skikkelig, ta deg bryet med å varsle eieren av ladestasjonen. Husk også at søppelbøtter er til for å brukes på ladestasjonene.
Husk - ro ned
Du kommer ikke fortere frem selv om du stresser. Lad egne batterier når du stopper for å lade. En uthvilt og mett sjåfør er en tryggere sjåfør.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver i NAF
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om oss
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Totalforbud mot å røre mobilen i bilen: - Fartsblindt, advarer NAF10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
NAF går imot forslaget om å totalforby å røre mobilen når du kjører bil. – Du kan ta imot en bolle fra sidemannen, men ikke flytte telefonen fra ladeplaten i bilen til setet. Et slikt forbud går på tvers av hva folk oppfatter som rimelig og rettferdig, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Sommerdekktest: - Dropp spesialdekk til el-SUVen7.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Såkalte elbildekk lover lengre rekkevidde, men det går på bekostning av sikkerheten. - Dropp spesialdekk og sats på gode og trygge sommerdekk. Det er ingen vits å ofre sikkerheten for en knapt merkbar økning i rekkevidden til elbilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF sier nei til app-forbud for å hindre råkjøring3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nå skal det bli forbudt med tjenester som varsler om trafikkontroll. Regjeringen vil ha et forbud mot både utstyr og apper som varsler om politiets kontroller. – App-forbud går for langt, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
E6-skredene: NAF krever svar fra Nygård1.4.2025 10:12:30 CEST | Pressemelding
Skredet i Gudbrandsdalen får NAF til å reagere kraftig. Etter to skred over E6 på kort tid, krever NAF at samferdselsministeren kommer på banen og rydder opp. – Vi må få trygghet for at veiene sikres bedre, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Dette bør du sjekke før du kjøper brukt elbil27.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
På bruktmarkedet er det nå et godt utvalg av tre år gamle biler som har gjort det bra i NAF og Motors store elbiltest. – Før du kjøper brukt elbil bør du sjekke hvordan bilen gjorde det i elbiltesten da den var ny, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom