Nord universitet

Frister med unik europeisk læringsopplevelse

Del

Gjennom en europeisk universitetsallianse har Nord universitet vært med å utvikle helt nye internasjonale studieprogram.

Portrett av to smilende kvinner
Vivi Marie Lademoe Storsletten og Amsale Kassahun Temesgen har vært med å utvikle det faglige innholdet i en av de nye fellesgradene. De ser fram til å undervise studenter fra hele Europa fra høsten 2025. Øyfrid S. Knudsen/Nord universitet

Undervisningen skal foregå på flere europeiske universiteter, blant dem Nord universitet. Studentene får dermed muligheten til å studere i flere land og oppnå én felles anerkjent grad.  

– Med en slik grad vil man få en unik tverrfaglig tilnærming og en fantastisk europeisk læringsopplevelse, både faglig, kulturelt og sosialt, sier prorektor for utdanning ved Nord universitet, Levi Gårseth-Nesbakk.  

–  Studentene får også et stort internasjonalt nettverk som vil være nyttige for dem i resten av karrieren. 

Det er i universitetsalliansen SEA-EU at Nord har samarbeidet med sju andre universiteter om å lage sammenhengende studieprogram med undervisning på tvers av land og universiteter. De andre universitetene ligger i Polen, Spania, Portugal, Frankrike, Italia, Kroatia og Malta. 

Studentene vil være fra hele Europa, og følge hverandre gjennom studieløpet. De skal studere på minst to ulike universiteter i løpet av graden.  

– At Nord deltar i et slikt alliansesamarbeid og utvikler fellesgrader i Europa er helt i samsvar med regjeringens politikk for internasjonal studentmobilitet. Internasjonalt samarbeid er nødvendig for å sikre kvalitet i norsk høyere utdanning, sier rektor Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet.

Bærekraft, ledelse og maritime tema 

Nord universitet deltar i to program som nå er klare for oppstart høsten 2025 - en bachelorgrad i bærekraftig blå økonomi, og en mastergrad i bærekraftig ledelse av organisasjoner i endring. I tillegg jobbes det med å få ferdig et doktorgradsprogram. Alle programmene har havet og naturressurser som viktige elementer.

Sentrale tema i bachelorgraden er marin forsøpling, overfiske og klimaendringer, mens mastergraden skal gi verktøy og ferdigheter til fremtidige ledere som må navigere i en usikker geopolitisk virkelighet med et klima i endring.  

Gjennomtenkt og samskapt etter samfunnets behov 

Alle gradene er helhetlige studiemodeller sammensatt av vitenskapelig ansatte på alle de involverte universitetene.  

Vivi Marie Lademoe Storsletten og Amsale Kassahun Temesgen fra Handelshøgskolen Nord, har vært med på å bygge opp masterprogrammet STORM - Sustainability Transition for Organisations and Resilience Management. 

– Alt er samskapt - ingen emner har blitt tenkt ut eller planlagt fra kun ett sted eller universitet, forteller Vivi Marie Lademoe Storsletten. 

– Rammene for programmet er etablert i tett samarbeid med representanter fra næringslivet, frivillige organisasjoner og offentlig sektor i alle de involverte landene, sier hun.  

De ser fram til å møte de første studentene til høsten. 

– Vi ønsker oss studenter med alle typer bakgrunner, som har en drivkraft og ønsker å bidra til positiv endring, sier Amsale Kassahun Temesgen.  

Også ansatte veksler mellom universitetene

Undervisningen er både planlagt og skal foregå i et fellesskap mellom universitetene. Ansatte skal ikke kun undervise på sitt hjemmeuniversitet. Amsale Temsgen møter først sine studenter i Brest i Frankrike.

– Vi drar dit kurset foregår, forteller hun.

Studentene kommer til Nord universitet litt lengre ut i studieløpet. 

Anna Trubetskaya fra Fakultet for biovitenskap og akvakultur skal undervise på bachelorgraden SeaBluE (Sustainable Blue Economy), sammen med en stor gruppe ansatte fra alle de øvrige universitetene. Hun mener denne type samundervisning er verdifullt. 

– Vi kommer alle fra forskjellige kulturer, og samundervisning er en mulighet til å lære av hverandre og verdsette vårt mangfold, sier hun. 

Viktig for Nord universitets internasjonale posisjon 

– Det er fantastisk at vi nå er klare til å ta imot studenter til et felles studieprogram vi har utviklet sammen med våre partneruniversiteter. Dette vil knytte oss enda sterkere sammen de neste årene, sier rektor Hanne Solheim Hansen.  

Hun mener det er svært viktig for universitetet å tilhøre en europeisk universitetsallianse.  

– SEA-EU er et av de viktigste internasjonale nettverkene for Nord universitet som helhet, sier hun. – Det er en unik mulighet til å videreutvikle universitetet, og gjøre Nord til et mer synlig og anerkjent internasjonalt universitet. 

Fakta om felles studieprogram 

Universitetsalliansen SEA-EU planlegger totalt fire felles studieprogram: En bachelorgrad, to mastergrader og et doktorgradsprogram. Gradene er innenfor fagområdene ledelse, bærekraft og marine og maritime fag. Nord universitet bidrar inn i tre av disse programmene, hvor to nå er klare for oppstart: Mastergraden «STORM» og bachelorgraden «SeaBluE». 

De øvrige er University of Gdansk (Polen), University of Brest (Frankrike), University of Split (Kroatia), Parthenope University of Naples (Italia), University of Algarve (Portugal), University of Cádiz (Spania) og University of Malta 

Programmene er bygget opp og leveres i felleskap av de deltakende universitetene. Studentene får muligheten til å studere ved flere av universitetene mens de oppnår en enkelt, fullt anerkjent grad.  

Mastergrad: “Sustainability Transition for Organisations and Resilience Management (STORM)” 


2-årig studieprogram som gir 120 studiepoeng (ECTS) 

Masterprogrammet skal utdanne fremtidige ledere til å drive bærekraftig omstilling gjennom kritisk analyse og innovative ledelsesmetoder. Målgruppen er studenter med en fullført relevant bachelorgrad og interesse for bærekraft og ledelse.  

Studentene skal blant annet: 

  • få en helhetlig forståelse av naturen, spesifikt havmiljø, og lære om samspillet mellom menneske og natur.  
  • lære om ledelsesprosesser i en usikker verden i endring 
  • identifisere og analysere faktorer (politiske, økonomiske m.m.) som påvirker bærekraft på samfunns- og organisasjonsnivå 

Nøkkelkompetanse: 

  • implementere strategier for å redusere karbonavtrykk, optimalisere ressursbruk og minimere avfall 
  • utvikle bærekraftige produkter og tjenester, integrere rene teknologier og respondere på miljøendringer. 
  • trekke ut innsikt fra kriser for å utvikle og forbedre organisatorisk motstandskraft 

Involverte land/universitet: Norge (Nord), Polen (Gdansk), Frankrike (Brest), Spania (Cádiz), Kroatia (Split), Malta 
 

Bachelorgrad: “SeaBluE – Bachelor in Sustainable Blue Economy” 


3-årig studieprogram som gir 180 studiepoeng (ECTS) 

En tverrfaglig bachelorgrad som kombinerer økonomi og maritime fag. Temaer som marin forsøpling, overfiske og klimaendringer er sentrale. Studentene skal få en helhetlig forståelse av marine økosystemer og økonomisk vekst.  

Studentene skal blant annet: 

  • få grunnleggende forståelse for prinsippene innen marin vitenskap og bærekraftig blå økonomi 
  • analysere utfordringer og muligheter knyttet til havets økonomiske verdi 
  • utvikle innovative og bærekraftige løsninger som fremmer industrivekst og forbedrer havforvaltningen 


Studiet gir grunnlag for de som ønsker å bli ledere innen sektorer som havbevaring, bærekraftig fiskeri og maritim politikk. 

Les mer her: SeaBluE - SEA-EU 

Involverte land/universiteter: Norge (Nord), Polen (Gdansk), Kroatia (Split), Italia (Parthenope – Napoli), Portugal (Algarve) 

 
Mer om felles studieprogram på sea-eu.org/sea-eu-joint-programmes og nord.no/sea-eu.  

Om universitetsalliansen SEA-EU 

SEA-EU er en europeisk universitetsallianse for samarbeid innenfor utdanning og forskning over landegrensene i Europa. Motto for alliansen er «Living sustainably, by, from and with the sea». 

SEA-EU startet i 2019 med seks europeiske universiteter. I 2022 ble alliansen utvidet med tre nye universiteter, hvor Nord universitet var en av disse. 

Partnerne i alliansen er: 

  • Nord universitet 
  • University of Gdansk (Polen) 
  • Kiel University (Tyskland) 
  • University of Brest (Frankrike) 
  • University of Split (Kroatia)​ 
  • Parthenope University of Naples (Italia)​​​ 
  • University of Algarve (Portugal) 
  • University of Cádiz (Spania) 
  • University of Malta 


Fellesnevneren for alle universitetene i alliansen er at de er kystnære og har høy kompetanse innen det marine og maritime feltet. Nord universitets tilknytning til nordområdene er viktig for universitetets plass i alliansen.

Kontakter

Levi Gårseth-NesbakkProrektor for utdanningNord universitet

Er tilgjengelig for ytterligere kommentarer i saken.

Tel:75 51 76 95Tel:971 06 164

Bilder

Mann med hendene i kryss
Levi Gårseth-Nesbakk, prorektor for utdanning ved Nord universitet
Roger Grostad/Nord universitet
Last ned bilde
Kvinnelig rektor med kjede ved talerstol.
Hanne Solheim Hansen, rektor ved Nord universitet
Thomas Jergel/Camerat AS Nord universitet
Last ned bilde
Portrett av to smilende kvinner
Vivi Marie Lademoe Storsletten og Amsale Kassahun Temesgen har vært med å utvikle det faglige innholdet i en av de nye fellesgradene. De ser fram til å undervise studenter fra hele Europa fra høsten 2025.
Øyfrid S. Knudsen/Nord universitet
Last ned bilde
Student med ryggsekk står foran en rekke med skap
Det er gjennom den europeiske universitetsalliansen SEA-EU at det nå tilbys felles studieprogram. Studentene skal studere på minst to ulike europeiske universitet i løpet av graden, blant dem Nord universitet.
Illustrasjonsbilde fra SEA-EU-alliansen
Last ned bilde
Person sitter på en stein ved sjøen og ser ut mot et havneområde, med en blå flaske i hånden
Alle universitetene i SEA-EU-alliansen er kystnære og har høy kompetanse innen det marine og maritime feltet. Havets ressurser er derfor et sentralt tema i alle de nyutviklede studieprogrammene.
Illustrasjonsbilde fra SEA-EU-alliansen
Last ned bilde
I mai 2024 hadde Nord-rektor Hanne Solheim Hansen besøk av sine rektorkollegaer fra de andre SEA-EU-universitene da Nord universitet var vertskap for SEA-EU-alliansens «Governing week».
I mai 2024 hadde Nord-rektor Hanne Solheim Hansen besøk av sine rektorkollegaer fra de andre SEA-EU-universitene da Nord universitet var vertskap for SEA-EU-alliansens «Governing week».
Øyfrid S. Knudsen/Nord universitet
Last ned bilde
Gruppebilde av mennesker foran bygning skiltet med "Universidad de Cádiz"
Ansatte fra ulike unoversiteter som skal undervise i bachelorgraden SeaBluE var nylig samlet i Cádiz for å planlegge undervisningen sammen.
Alfred Micallef, University of Malta
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra Nord universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nord universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nord universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye