Statens husleieavtaler: Mange gjør feil og regelverket er uklart
Mange gjør feil og det er uklart hva statlige virksomheter har lov til når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Ni prosent av leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, inneholder avtaler som ligner på lån.

Riksrevisjonen har undersøkt 174 statlige leieforhold. Husleieavtalene har en samlet verdi på 45,2 milliarder kroner. Undersøkelsen viser at
- flere statlige virksomheter har inngått avtaler om leie av lokaler som ikke er i tråd med regelverket
- de ansvarlige departementene har ikke hatt tilstrekkelig styring og kontroll.
- Dette er kritikkverdig. NSM-saken er i en særstilling, men undersøkelsen viser at mange statlige virksomheter gjør feil når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Regelverket er utydelig og oppfølgingen fra departementene for dårlig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Kritikken retter seg mot alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet. Vi har ikke sett på Forsvarets lokaler som forvaltes av Forsvarsbygg.
Riksrevisjonens vurdering av de konkrete leieforholdene ligger i et vedlegg til rapporten.
Ni prosent ligner på lån
Statlige virksomheter kan leie lokaler og nødvendig kontorutstyr til vanlig drift, men det er forbudt i Grunnloven å ta opp lån uten særskilt samtykke fra Stortinget.
Ni prosent av leieforholdene (16 av 174) vi har undersøkt, inneholder husleieavtaler med flere elementer som ligner på lån. Avtalene sier ikke eksplisitt at staten har tatt opp lån, men inneholder betingelser om nedbetaling, betaling av avdrag eller begreper som byggelån og annuitet. Dette er vanlige begreper i låneavtaler.
– Det er grunn til å spørre om disse husleieavtalene egentlig er lån og dermed brudd på Grunnloven, men det er vanskelig for Riksrevisjonen å konkludere på grunn av ordlyden i avtalene og fordi regelverket er utydelig. Derfor begrenser vi oss til å si at avtalene ligner på lån. Dette illustrerer at regelverket må bli tydeligere, sier Schjøtt-Pedersen.
Dyr investeringsleie er utbredt
I utleiemarkedet er det vanlig å finansiere tillegg og tilpasninger av lokaler ved å øke husleien, såkalt investeringsleie. 23 prosent av leieforholdene (40 av 174) vi har undersøkt, inneholder dette.
Med slike avtaler spres kostnaden over tid, for eksempel mot at leietager betaler renter. Rentene gjør at investeringen totalt sett blir dyrere. Renter er en sentral del av lån, men regelverket har ingen begrensninger mot at staten finansierer lokalene sine gjennom investeringsleie.
- Dagens regelverk tillater investeringsleie, men over tid er det kostbart, til dels unødvendig kostbart for fellesskapet. Det er uheldig at Finansdepartementet ikke har regulert dette tydeligere. Departementet bør klargjøre hva som kan dekkes over husleien og ikke, sier Schjøtt-Pedersen.
Prinsipielt lik NSM-saken
Riksrevisjonen har kun funnet en annen sak som NSM-saken; Medietilsynets tilleggsavtale med Lykkeberg Næringseiendom AS om lån til møbler. Saken er allerede kjent i offentligheten.
Avtalen er på 1,25 millioner kroner og er beløpsmessig liten sammenlignet med NSM-saken, men prinsipielt er det samme type sak. Medietilsynet har tatt opp et lån og det har de ikke lov til.
- Det er kritikkverdig at Medietilsynet har inngått en låneavtale i strid med kravene i Grunnloven, sier Schjøtt-Pedersen.
Saken er nå ordnet opp i og lånet innfridd.
Departementene må sikre at reglene følges
Det er departementenes ansvar å sikre at statlige virksomheter følger regelverket når de inngår husleieavtaler, men oppfølgingen er for dårlig.
Ett eksempel er kravet om at virksomhetene skal benytte Statsbygg som rådgiver når de inngår husleieavtaler over 30 millioner kroner. Det sparer fellesskapet for store kostnader. Virksomheter som får bistand fra Statsbygg, har i snitt redusert sine årlige leiekostnader med 38 prosent. Likevel brukes Statsbygg i begrenset grad og departementenes oppfølging varierer.
- Det er kritikkverdig at departementene ikke følger opp statens husleieavtaler bedre. Stortinget stiller høye krav til at offentlige ressurser brukes effektivt, og husleie er en av de største postene i statlige virksomheters driftsbudsjetter. Jo større kostnadene er, jo viktigere er det at departementene har tilstrekkelig styring og kontroll, sier Schjøtt-Pedersen.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiKommunikasjonssjef
Tel:990 39 479sbw@riksrevisjonen.noOm oss
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Vanskelig å kontrollere habilitet i Statsbygg11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Statsbyggs rutiner og systemer gjør det vanskelig å etterprøve habiliteten til ansatte som har vært involvert i anskaffelser, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse. Det er kritikkverdig.
I dag: Pressekonferanse om statens husleieavtaler10.4.2025 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
NSM-saken viste at det er risiko for at statlige virksomheter gjør feil når de inngår store husleieavtaler. Derfor har Riksrevisjonen undersøkt 174 leieforhold med en samlet kontraktsverdi på 45,2 milliarder kroner. Vi spør; følges regelverket og har departementene tilstrekkelig styring og kontroll? Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.00!
Pressekonferanse: Statens husleieavtaler7.4.2025 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
NSM-saken viste at det er risiko for at statlige virksomheter gjør feil når de inngår store husleieavtaler. Derfor har Riksrevisjonen undersøkt 174 leieforhold med en samlet kontraktsverdi på 45,2 milliarder kroner. Vi spør; følges regelverket og har departementene tilstrekkelig styring og kontroll? Velkommen til pressekonferanse torsdag 10. april kl. 13.00!
Dårlig kapasitet i strømnettet får store konsekvenser18.3.2025 10:30:00 CET | Presseinvitasjon
Den dårlige kapasiteten i dagens strømnett er et stort hinder for næringsutvikling og bremser omstillingen til lavutslippssamfunnet. Det er kritikkverdig, mener Riksrevisjonen.
I dag kl. 10.30: Ny rapport fra Riksrevisjonen om dårlig kapasitet i strømnettet18.3.2025 07:00:00 CET | Presseinvitasjon
Hva gjør de ansvarlige myndighetene for å sikre at kapasiteten i strømnettet møter samfunnets behov? I dag kl. 10.30 inviterer Riksrevisjonen for første gang pressen til Stortinget for å følge overleveringen av vår nye rapport.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom