Forventer krav om oppdrett i lukkede anlegg
Torsdag legger regjeringen fram havbruksmeldingen i Bergen. Hele 20 miljø-, friluftsliv- og næringsorganisasjoner står samlet i kravet om lukkede og utslippsfrie anlegg for å løse problemene i lakseoppdrett.

Luseproblemer ute av kontroll, rømming av oppdrettsfisk, utslipp av miljøgifter, kloakk og uholdbar dyrevelferd for oppdrettslaks. En samlet norsk natur- og friluftsbevegelse forventer at regjeringen nå tar grep for å bringe oppdrettsnæringen over på en bærekraftig kurs.
– Alt lakseoppdrett må over i lukkede, utslippsfrie anlegg. Det vil gi null lus, null rømming og null forurensing, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse torsdag 10. april med fremlegging av havbruksmeldingen. Organisasjonene vil overrekke mer enn 16 000 underskrifter til fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss, med krav om at oppdrett må skje i lukkede anlegg. Pressekonferansen finner sted kl. 17.00 på Havnerommet i Skoltegrunnskaien 1 i Bergen. Representanter fra organisasjonene vil være tilgjengelige for pressen.
– Oppdrettsnæringen er i ferd med å utrydde våre ville laksefisker. Villaksen er rødlistet og sjøørreten og sjørøya er i ferd med å forsvinne mange steder. I havbruksmeldinga har regjeringen en sjanse til å presentere en ordning som vil sikre en framtidsrettet oppdrettsnæring med null utslipp. Vi forventer at den tar villfisk og kystmiljø på alvor og gjør kunnskapsbaserte grep for å redde villaksen, sier Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver.
Både Havbruksutvalget og Stortinget har foreslått en såkalt miljøfleksibilitetsordning for å få gjennomført en overgang til mer miljøvennlig teknologi, gjennom å gi vekst til dem som gjennomfører overgangen.
– Det er viktig at en miljøfleksordning kun omfatter nullutslippsteknologi, og at ordningen faktisk legger opp til en rask overgang til lukkede merder. Fjord og kyst bygges ned av store oppdrettsanlegg som forurenser miljøet. Både villfisk og kystmiljø trues av fiskeoppdrett i åpne anlegg langs hele kysten fra Agder til Finnmark, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, leder i Natur og Ungdom.
Oppdrettsindustriens påvirkning på villaks og miljøet er betydelig og svært godt dokumentert av forskningen. Organisasjonene mener at tiden er overmoden for kraftfulle tiltak. I tillegg til kravet om lukkede og utslippsfrie oppdrettsanlegg, forventer organisasjonene betydelige endringer i trafikklyssystemet* som regulerer vekst i oppdrett. Organisasjonene mener systemet har betydelige svakheter, blant annet ved å tillate alt for høy dødelighet på villaks og sjøørret, og ikke regulere utslipp av avfallsstoffer til miljøet.
Organisasjonene som står bak oppropet om lukkede merder er: Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Norske Lakseelver, Reddvillaksen, Framtiden i våre hender, Framtidshavet, Norges Miljøvernforbund, SalmonCamera, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norsk Friluftsliv, Sabima, Den norske turistforening, Norges Bondelag, Bonde- og småbrukarlaget, Norges Kystfiskarlag, Økologisk Norge, BirdLife Norge, Norske Samers Riksforbund, Tanavassdraget Fiskeforvaltning og WWF Verdens naturfond.
Les mer om oppropet på www.lukkmerdene.no* I 2017 ble det etablert en ordning der kysten er delt inn i 13 produksjonsområder, og oppdrettsproduksjonen styres etter et trafikklyssystem basert på dødelighet fra lakselus på villaks. Ved rødt lys må oppdretterne redusere produksjonen, mens gult lys gir ingen endring. Er det grønt, kan produksjon økes i området. En svakhet ved trafikklyssystemet er at det kun tar hensyn til lus og ikke andre miljøbelastninger ved lakseoppdrett.
For mer informasjon
Truls Gulowsen
Leder i Naturvernforbundet
901 07 904 / tg@naturvernforbundet.no
Torfinn Evensen
Generalsekretær i Norske Lakseelver
450 21 637 / torfinn@lakseelver.no
Sigrid Hoddevik Losnegård
Leder i Natur og Ungdom
405 29 471 / sigridl@nu.no
Øyvind Fjeldseth
Rådgiver i Norges Jeger- og Fiskerforbund
971 93 287 / oyvind.fjeldseth@njff.no
Kjell Olav Guttorm
Leder i Tanavassdragets fiskeforvaltning
415 40 720 / kjell.olav.guttorm@gmail.com
Ruben Oddekalv
Leder i Norges Miljøvernforbund
416 74 922 / ruben@nmf.no
Bjarte Erstad
Styreleder i Framtidshavet
909 27 999 / bjarte@framtidshavet.no
Martin Eggen
Naturvernrådgiver i BirdLife Norge
905 65 108 / martin@birdlife.no
Jens Olav Flekke
Styreleder i Redd Villaksen
404 60 330 / jof@dmf.no
Nøkkelord
Kontakter
Truls GulowsenLederNaturvernforbundet
Tel:90107904tg@naturvernforbundet.noFølg pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet
Fiskens farefulle vårtur15.4.2025 12:30:08 CEST | Kronikk
På våren kommer trekkfuglene tilbake fra varmere strøk, og vi kan se og høre et mylder av forskjellige fugler. Men visste du at på våren gjennomfører også mange fisk en lang og farlig reise?
Et skritt i riktig retning11.4.2025 08:08:03 CEST | Pressemelding
Flere av organisasjonene bak kampanjen for nullutslipp i oppdrett, mener det er mye bra i regjeringens forslag om en omlegging til lusekvoter. Tidsaspektet blir avgjørende.
Manglende marsjordre på klima10.4.2025 12:26:18 CEST | Pressemelding
Regjeringens klimamelding mangler marsjordren som trengs for at Norge og verden skal lykkes i klimaomstillingen, mener Naturvernforbundet.
Regjeringens klimamål mangler forpliktelse på hjemmebane7.4.2025 14:00:00 CEST | Kronikk
Regjeringen har droppet et forpliktende, nasjonalt delmål for hvor mye utslipp som faktisk skal kuttes i Norge. Det er et alvorlig feilgrep.
Skuffet over regjeringens klimamål3.4.2025 22:01:11 CEST | Pressemelding
Naturvernforbundet er ikke imponert over regjeringens nye klimamål og mener regjeringen har lagt ambisjonsnivået for lavt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom