Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.

Frukt- og grøntstatistikk 2024 viser at salget av frosne grønnsaker har gått ned 16 % fra 2020 til 2024. Samtidig viser en landsrepresentativ undersøkelse fra Respons analyse gjennomført i februar i år, på oppdrag fra OFG, at 46 % anser ferske grønnsaker som sunnere enn frosne.
– Det er en vanlig misoppfattelse at ferske grønnsaker er sunnere enn frosne, forteller Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i OFG.
Forsøk gjennomført av Nofima viser at det er små eller ingen forskjeller i næringsinnhold mellom frosne og ferske grønnsaker. Varmebehandlingen har større innvirkning på næringsstoffene, enn selve fryseprosessen. Etter koking av ferske og frosne grønnsaker er det ubetydelige forskjeller i næringsinnholdet.
– Frosne grønnsaker høstes på sitt mest smakfulle og fryses raskt ned, noe som bevarer både smak, vitaminer og mineraler, sier Sagen.
Lettvint, økonomisk og norsk sesong året rundt
Du kan ta opp bare det du skal bruke, de er ferdig vasket, renset og delt opp i biter.
– Fryste grønnsaker gir deg fleksibilitet og kan for mange være et godt grep for å redusere matsvinnet og dermed også spare penger. Det kan være praktisk om du ikke bruker så mye om gangen, sier Sagen og påpeker;
– I tillegg er det norsk sesong av fryste grønnsaker som er høstet på sitt beste i fryseren året rundt, se etter Nyt Norge-merket.
5 tips til hvordan du kan bruke fryste grønnsaker
-
Damping: Damp de frosne grønnsakene i 3-4 minutter på rist. Behold lokket på.
-
Koking: Ha kun i vann slik at det akkurat dekker grønnsakene, og behold lokket på for å bevare mest mulig av næringsstoffene.
-
I smoothie: Fryst spinat, blomkål og brokkoli er perfekt å tilsette i smoothie, sammen med bær og frukt.
-
Suppe: Ferdig oppkuttet og klart til bruk. Her er oppskrift på enkel blomkålsuppe og brokkolisuppe.
-
I vaffelrøre: Fryst sellerirot eller pastinakk kan kokes, moses og tilsettes i vaffelrøre, veldig godt, og en genial måte å få inn litt mer grønnsaker i kostholdet.
– Varier tilberedningsmetodene for å få mest mulig ut av grønnsakene, både ferske og frosne. Noen næringsstoffer bevares best ved skånsom behandling, mens andre blir mer tilgjengelige for kroppen etter varmebehandling, avslutter ernæringsrådgiveren.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder



Lenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom