Denne uka i FN: FNs befolkningskommisjon – hva er utsiktene?
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

FNs befolkningskommisjon – hva er utsiktene?
I dag åpner den 58. sesjonen av FNs befolkningskommisjon. Hvorfor er denne kommisjonen så viktig nå som (neon)pilene peker nedover for retten til å bestemme over egen kropp? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.
Fred og sikkerhet

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:
I april har Frankrike presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.
Mandag: Sikkerhetsrådet skal etter planen holde sin årlige orientering om FNs fredsbevarende operasjoner.
Tirsdag: Rådet vil holde en orientering om FNs midlertidige oppdrag i Kosovo (UNMIK).
Onsdag: Sikkerhetsrådet skal holdet et privat møte om Somalia.
Ellers denne uken kan Sikkerhetsrådet fortsette behandlingen av et resolusjonsutkast om Myanmar, og den uformelle ekspertgruppen for beskyttelse av sivile skal holde et møte om Sør-Sudan på mandag 7. april. På fredag 11. april skal den uformelle ekspertgruppen for klima, fred og sikkerhet holde et møte om «klima, fred og sikkerhet på Afrikas horn i forbindelse med FNs fredsoperasjoner».
Norge gir ekstra nødhjelpsmidler for å avhjelpe amerikansk bistandsfrys
Norge gir minst 300 millioner kroner til målrettet innsats for mennesker i krise og konflikt som er rammet av den pågående finansieringskrisen etter den amerikanske bistandsfrysen. Les saken på regjeringens sider.
Gaza: Mer enn én million barn har vært uten nødhjelp i over en måned, advarer UNICEF
Ingen nødhjelp har sluppet inn i Gaza siden 2. mars, den lengste perioden med blokkering av nødhjelp siden krigen startet, og som har ført til mangel på mat, rent vann, husly og medisiner. UNICEF sier at uten disse livsnødvendighetene vil underernæring, sykdommer og andre forhold som kan forebygges, sannsynligvis øke, noe som vil føre til en økning i antallet barnedødsfall. Les saken på UN News.
Gaza: FN fordømmer drap av 1 000 mennesker siden våpenhvilen brøt sammen
FNs generalsekretær António Guterres har uttrykt alvorlig bekymring over det høye antallet drepte som følge av de opptrappede kamphandlingene i Gaza. Les saken på UN News.
Gaza: FN krever svar etter drap på flere ansatte
FNs nødhjelpskoordinator Tom Fletcher har bedt om «ansvarliggjøring og svar» etter at israelske styrker drepte 8 palestinske helsearbeidere, 6 førstehjelpsarbeidere fra sivilforsvaret og en FN-ansatt i et angrep sør i Gaza. De identifiserte humanitære arbeiderne kommer fra palestinske Røde Halvmåne, det palestinske sivilforsvaret, og FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). En ambulansearbeider er fortsatt savnet. Les saken på UNRICs sider og uttalelsen fra utenriksminister Espen Barth Eide på regjeringens sider.
Gaza: Minst 322 barn skal ha blitt drept etter sammenbruddet i våpenhvilen
Sammenbruddet i våpenhvilen og gjenopptakelsen av intense bombeangrep og bakkeoperasjoner på Gazastripen skal ha ført til at minst 322 barn har blitt drept og 609 skadet – noe som utgjør et daglig gjennomsnitt på rundt 100 drepte eller lemlestede barn de siste ti dagene. Les saken på UNICEFs sider.
FN-eksperter: Land må ende Israels straffefrihet
Flere land må slutte seg til Haag-gruppen, en gruppe stater som koordinerer innsatsen for å sikre at Israel stilles til ansvar for brudd på folkeretten og opprettholder avgjørelser fra Den internasjonale domstolen (ICJ) og Den internasjonale straffedomstolen (ICC), sier en gruppe uavhengige menneskerettighetseksperter. Les saken på OHCHRs sider.
Ukraina: FNs rettighetssjef oppfordrer til etterforskning av russisk angrep som drepte ni barn
FNs høykommissær for menneskerettigheter oppfordret søndag til etterforskning av det russiske angrepet på den ukrainske byen Kryvyi Rih, som skal ha drept 18 mennesker, deriblant ni barn. Les saken på UN News.
Myanmar: Norge gir 30 millioner til den hardt rammede sivilbefolkningen
Myanmar ble 28. mars rammet av to kraftige jordskjelv. Flere tusen mennesker antas omkommet. Langt flere har mistet sine hjem og sliter nå med å skaffe mat, vann og medisiner. Les saken på regjeringens sider.
Myanmar: Militæraksjoner forverrer den alvorlige humanitære situasjonen etter det dødelige jordskjelvet
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Türk, understreket fredag at kunngjøringen om en pause i kamphandlingene – både fra militæret i Myanmar og den nasjonale samlingsregjeringen – må følges av umiddelbar og ubegrenset tilgang for rednings- og humanitærarbeidere til alle som er i nød. Les saken på OHCHRs sider.
Sudan: Lidelsene fortsetter i Khartoum
Befolkningen i Sudan er fanget i beleiringslignende forhold «uten flukt, uten håp, og ofte tvunget til å utsettes for ubeskrivelige overgrep», sa en høytstående tjenesteperson i FNs internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) fredag. Les saken på UN News.
DR Kongo: Vold driver tusenvis på flukt mens kolerautbruddet forverres
Den pågående volden i Nord- og Sør-Kivu i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo) fortsetter å drepe, skade og drive sivile på flukt, advarer FNs kontor for koordinering av humanitære innsats (OCHA). Les saken på UN News.
Vest-Afrika og Sahel: FN-utsending oppfordrer til internasjonal støtte
I en orientering til Sikkerhetsrådet torsdag tegnet FNs spesialrepresentant for Vest-Afrika og Sahel et blandet bilde av regionen, som står overfor en økende terrortrussel, men også politisk fremgang og lovende initiativer. Les saken på UN News.
Finland vil trekke seg fra den internasjonale konvensjonen mot antipersonellminer
— Det er beklagelig at Finland har annonsert at de vil trekke seg fra den internasjonale konvensjonen mot antipersonellminer, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.
Ungarn vil trekke seg fra Den internasjonale straffedomstolen
— Ungarns beslutning om å trekke seg fra ICC er svært uheldig. I den urolige geopolitiske tiden vi lever i, trenger vi mer enn noen gang forpliktende internasjonalt samarbeid og fortsatt respekt for internasjonal rettsorden, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.
Menneskerettigheter

— Rettferdighet for savnede personer er avgjørende, understreker FNs rettighetssjef
2024 hadde den høyeste økningen i antall savnede personer på minst to tiår, med 56 559 nye tilfeller registrert, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen. Les saken på UN News.
Enighet i FN om digital beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere
FNs menneskerettighetsråd har vedtatt en norskledet resolusjon om ny teknologi og menneskerettighetsforsvarere. — Ny teknologi skal fremme, ikke begrense menneskerettighetene. FNs medlemsland sender i dag et tydelig signal om at vi står sammen om å beskytte menneskerettighetene – også i den digitale sfæren, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.
FN lanserer viktig initiativ for å bekjempe antisemittisme
I en tid med økende bekymring for antisemittisme over hele verden kunngjorde FN fredag lanseringen av en omfattende handlingsplan for å bekjempe denne plagen – med sikte på å styrke overvåking og respons i hele FN-systemet. Les saken på UN News.
Sudan: Seksuell vold brukes som terrorvåpen mot kvinner og jenter
På bakgrunn av alarmerende rapporter om at seksuell vold brukes som et terrorvåpen i Sudan, advarer FNs organisasjon for reproduktiv helse, UNFPA, om at over 12 millioner kvinner og jenter – og i økende grad menn og gutter – anslås å være i faresonen. Les saken på UN News.
Menneskerettigheter, demokrati og rettsstat i Europa er avgjørende for Norges sikkerhet
På fredag la regjeringen fram en melding til Stortinget om Norges innsats for demokrati, rettsstat og menneskerettigheter i Europa. Les saken på regjeringens sider.
— Verden svikter mennesker med nedsatt funksjonsevne, advarer FNs nestleder
Verden «svikter» mennesker som lever med funksjonsnedsettelser, sa FNs nestleder Amina Mohammed på et stort toppmøte 2. april, der målet var å trappe opp den globale innsatsen for å sikre at de blir innlemmet i alle deler av samfunnet. Les saken på UN News.
Norge slutter seg til erklæring om inkludering av personer med nedsatt funksjonsevne
Under Global Disability Summit i Berlin holdt 2. april, sluttet Norge seg til den såkalte Amman-Berlin-erklæringen. Les saken på regjeringens sider.
— En effektiv og menneskelig narkotikapolitikk trengs, understreker FNs rettighetssjef. Les saken på OHCHRs sider.
Nicaragua: FN-eksperter publiserer banebrytende rapport som navngir 54 tjenestepersoner ansvarlige for systematisk undertrykkelse. Les saken på OHCHRs sider.
Pakistan: FN-eksperter ber landet slutte å tvangsflytte afghanere. Les saken på OHCHRs sider.
Turkmenistan: FN-ekspert oppfordrer til etterforsking av påståtte forgiftningsforsøk mot Gurbansoltan Achilova, trakasseringen må stanse. Les saken på OHCHRs sider.
Surinam: På tide å lytte til og handle i tråd med bekymringene til mennesker av afrikansk avstamning, sier FN-eksperter. Les saken på OHCHRs sider.
Arbeidsliv

«Trump-effekten»? Nicaragua melder seg ut av ILO
Regjeringen anklager FN-organisasjonen for «unødvendig innblanding og politisering». Les saken på fn.no.
Historisk angrep på USAs statsansatte: Fagforeninger kan miste all makt
Donald Trump forbyr kollektive forhandlinger i store deler av statsapparatet. Fagforeningene varsler motkamp. Les saken på FriFagbevegelses sider.
Bedre kvinnearbeidshelse kan gi milliardgevinst
Kvinners langtidsfravær anslås til å koste samfunnet 59 milliarder. Utvalget som har sett på kvinners arbeidshelse peker på de kvinnedominerte bransjer, og anbefaler en nasjonal arbeidsmiljøstrategi og helhetlig satsing på kvinners arbeidshelse. Les saken på regjeringens sider.
Arbeidslivsnytt – mars 2025. Les saken på fn.no.
Matsikkerhet

— Bedre skolemat trengs, sier UNESCO
En ny UNESCO-rapport understreker betydningen av skolemat for barns helse og læring. Selv om mange elever i dag har tilgang til mat i skolen, legges det ikke nok vekt på næringsverdien i råvarene som brukes. UNESCO tar til orde for bruk av sunnere og mer næringsrik mat, og for å inkludere «matopplæring»» i læreplaner. Les saken på UNESCOs sider.
Myanmar: WFP leverer hjelp til de hardest rammede områdene
Innen 48 timer etter det kraftige jordskjelvet som rammet det sentrale Myanmar fredag ettermiddag, startet FNs Verdens matvareprogram (WFP) nødhjelpsutdeling av mat til de rammede lokalsamfunnene. WFP har så langt nådd ut til over 24 000 overlevende etter jordskjelvet i fire områder, Mandalay, Naypyitaw, Sagaing og Shan, og trapper nå opp innsatsen for å hjelpe 850 000 berørte mennesker. Les saken på WFPs sider.
Helse

Verdens helsedag 2025: Kikkerten rettes mot kvinners fysiske og mentale helse
I dag, på mandag 7. april, markerer vi Verdens helsedag rundt om i verden. I år rettes søkelyset mot et kritisk globalt helsetema som vi snakker og kan altfor lite om: kvinners og jenters helse og tilgangen til kvalitetsomsorg og helsehjelp over hele verden. Les saken på UN News og mer om denne FN-dagen på fn.no.
Bistandskutt truer med å bremse fremgangen i kampen mot mødredødelighet
De store bistandskuttene vi nå ser – som er uten sidestykke – setter den globale fremgangen i kampen mot mødredødelighet i fare, advarer tre FN-organisasjoner i en ny rapport som etterlyser større investeringer i jordmødre og andre helsearbeidere. Les saken på UN News.
Hvordan UNICEF redder Afghanistans helsesystem fra kollaps
Afghanistan har i flere tiår vært preget av konflikt, økonomisk uro og ekstreme klimaforhold. Etter at store deler av helsesystemet mistet finansiering i 2021, sto millioner av mennesker i fare for å miste tilgangen til livsviktige helsetjenester. I et av verdens fattigste og mest utfordrende land, tar UNICEF grep for å forhindre en fullstendig kollaps av landets helse system. Les saken på UNRICs sider.
WHO publiserer sine aller første rapporter om soppinfeksjonstester- og behandling. Les saken på WHOs sider.
Klima og miljø

Myanmar: Dødeligste jordskjelv er «en krise på toppen av en krise»
Dødstallene fortsetter å stige i Myanmar etter jordskjelvet for ti dager siden. Nå haster det med å støtte ofrene og pårørende. FN advarer om at mulighetsvinduet for å redde ofrene i nød er i ferd med å lukkes. Allerede før jordskjelvet trengte over 6,5 millioner barn nødhjelp i Myanmar. Nå er det millioner flere som har et behov for nødhjelp. Les saken på UNRICs sider.
Øst-Afrika tar skritt mot tidlig varsling for alle
Tanzania har fulgt i fotsporene til nabolandene Burundi, Rwanda, Sør-Sudan og Uganda og lansert initiativet «Early Warnings for All (EW4All)» for å beskytte befolkningen mot farer som flom og ekstrem varme. Les saken på WMOs sider.
Endrer nødvergebestemmelsen i naturmangfoldloven
Fra 1. april kan dyreeiere forsvare beitedyr mot angrep fra rovvilt for å avverge angrep som er «nær forestående». Les saken på regjeringens sider.
Utvikling

KIs 4,8 billioner dollar-fremtid: FN advarer mot økende digitale forskjeller hvis hastegrep ikke tas
Kunstig intelligens (KI) er på vei til å bli et globalt marked på 4,8 billioner dollar innen 2033 – omtrent på størrelse med Tysklands økonomi – men hvis det ikke handles raskt, kan fordelene forbli i hendene på noen få privilegerte, advares det i en ny FN-rapport. Les saken på UN News.
FN under press

Trumps politikk skaper frykt i FN
Republikanere i Kongressen vil melde USA ut av FN, og Trump struper finansieringen. FN er havnet i en alvorlig krise. Les saken i Panorama nyheter.
Disse 12 multilaterale organisasjonene rammes hardt av USAs bistandskutt
Utdanning, arbeid med matsikkerhet og vaksiner til millioner av barn, er blant initiativene som rammes hardt når Trump-administrasjonen varsler kutt i støtten til multilaterale organisasjoner, ifølge fersk Devex-analyse. Les saken i Panorama nyheter.
Merk deg! Kommende arrangementer

7.–11. april: Den 58. sesjonen i FNs befolkningskommisjon. Les mer om arrangementet.
7.–11. april: Den 24. sesjonen til ekspertkomiteen for offentlig administrasjon. Les mer om arrangementet.
7.–17. april: Den 40. sesjonen i Komiteen for beskyttelse av rettighetene til alle migrantarbeidere og deres familiemedlemmer (CMW). Les mer om arrangementet.
7. april–2. mai: Den 82. sesjonen i Torturkomiteen mot tortur (CAT). Les mer om arrangementet.
9.–11. april: Det 28. internasjonale møtet for minerydding for nasjonale ledere og FN. eksperter (NDM-UN28). Les mer om arrangementet.
9.–11. april: Den 11. sesjonen i Afrikas regionale forum for bærekraftig utvikling. Les mer om arrangementet.
10. april: Den internasjonale domstolen (ICJ) sine offentlige høringer om anmodningen om midlertidige tiltak i saken om bruken av konvensjonen om forebygging og straff av folkemord i Sudan (Sudan mot De forente arabiske emirater). Les mer om arrangementet.
13. april: Lansering av den offisielle norske bistandsstatistikken for 2024. Les mer om arrangementet.
24. april: Internasjonal frokost, arrangert av FN-sambandet og Deichman Tøyen, om «100 dager med Trump: Hvordan går det med verden?». Les mer om arrangementet og meld deg på.
Fra FN-kalenderen:
- 7. april: Verdens helsedag
- 7. april: Minnedag over folkemordet i Rwanda
- 12. april: Internasjonal dag for mennesker i verdensrommet
- 14. april: Verdensdagen for Chagas sykdom
- 20. april: Kinesisk språkdag
- 21. april: Verdensdagen for kreativitet og innovasjon
- 22. april: Internasjonal Moder Jord-dag
- 23. april: Verdens bok- og opphavsrettdag
- 23. april: Engelsk språkdag
- 24. april: Spansk språkdag
- 24.–30. april: Verdens vaksinasjonsuke
- 25. april: Verdens malariadag
- 26. april: Verdens malariadag
- 27. april: Verdens malariadag
- 28. april: Verdensdagen for sikkerhet og helse på arbeidsplassen
- 30. april: Internasjonal jazzdag
Nøkkelord
Kontakter
Nina MartinKommunikasjonssjefFN-sambandet
Tel:40245410nina.martin@fn.noIselin Løvslett DanboltSenior kommunikasjonsrådgiverFN-sambandet
Tel:47484209iselin.danbolt@fn.noOm oss
FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.
Følg pressemeldinger fra FN-sambandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra FN-sambandet
Denne uka i FN: Hvordan bør FNs sikkerhetsråd være?31.3.2025 13:41:32 CEST | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Denne uka i FN: Dramatisk eskalering i Gaza24.3.2025 14:46:48 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Utenriksministeren åpner det nye «FN-huset» i Oslo12.3.2025 14:41:39 CET | Pressemelding
— FN og multilateralt samarbeid er historisk presset. Nettopp derfor trenger vi en felles møteplass der folk kan samles til debatt og samtale om FNs avgjørende rolle, sier lederne av UNDP (FNs utviklingsprogram) og FN-sambandet.
Utenriksministeren åpner det nye «FN-huset» i Oslo12.3.2025 14:38:26 CET | Pressemelding
— FN og multilateralt samarbeid er historisk presset. Nettopp derfor trenger vi en felles møteplass der folk kan samles til debatt og samtale om FNs avgjørende rolle, sier lederne av UNDP (FNs utviklingsprogram) og FN-sambandet.
Denne uka i FN: Verden trenger flere kvinnelige dommere10.3.2025 13:27:49 CET | Pressemelding
Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom