Randstad

AI er her, men altfor få er forberedt

Del

De fleste norske arbeidstakere føler seg ikke klare for kunstig intelligens. Likevel venter mange på at arbeidsgiveren skal ta initiativ. I en tid der teknologien utvikler seg raskt, holder det ikke å vente. Nå må vi ta ansvar selv.

Randstad Norway

Kunstig intelligens er ikke lenger noe som bare angår teknologiinteresserte og folk som alltid er først ute med det nyeste. Den er allerede en del av hverdagen vår, enten du jobber på kontor, i helsevesenet, i kundeservice eller i kreative yrker. Likevel viser Randstad Workmonitor 2025 at mange i norsk arbeidsliv ikke føler seg rustet for det som kommer.

Bare 30 prosent sier at de føler seg helt klare til å bruke kunstig intelligens i jobben. Resten er ikke der ennå. Samtidig sier én av tre at de ikke får det faglige påfyllet de trenger fra arbeidsgiveren.

Og hva gjør du hvis du kjenner deg igjen i begge deler? Hvis du både føler deg uforberedt og ikke får støtten du trenger?

Skal du vente til arbeidsgiveren tar initiativ?

Nei. For du har allerede muligheten til å ta tak i dette selv.

Du trenger ikke bli AI-ekspert, men du må forstå hva det betyr for deg

Ingen forventer at du skal kunne programmere en chatbot. Det handler mer om å skjønne hvordan AI kan endre måten du jobber på. Hvilke oppgaver kan bli automatisert? Hva blir viktigere å kunne fremover? Og hvilke nye muligheter kan dette gi?

Hvis du begynner å stille deg selv disse spørsmålene, ligger du allerede et steg foran mange andre.

Ikke vent på at arbeidsgiveren skal ta initiativ

Mange har opplevd at det ikke finnes kurs, tid eller støtte til utvikling. Det er frustrerende, men det betyr ikke at du skal stå stille. Fremtiden tilhører dem som tar egne initiativ, ikke dem som venter på invitasjon.

Her er tre enkle grep du kan ta:

  1. Finn ut litt selv
    Du finner mye gratis og tilgjengelig læring om AI, for eksempel på YouTube og andre åpne ressurser på nett. Det viktigste er å starte et sted, og det trenger verken å være tidkrevende eller teknisk komplisert.

  2. Still spørsmål på jobben
    Spør lederen din hvordan AI kan komme til å påvirke jobben din, og hva slags planer som finnes for å utvikle ny kompetanse. Hvis det ikke er noe på plass, kan du foreslå at dere begynner å snakke mer om det i teamet. Ofte skal det ikke mer til enn at én person viser interesse for at ballen begynner å rulle.

  3. Følg med på det som skjer i bransjen din
    Les artikler, lytt til podkaster og finn folk du stoler på som deler innsikt. Jo mer du vet, jo lettere blir det å møte endringer med nysgjerrighet i stedet for usikkerhet.

Fremtiden trenger folk som tør å være nysgjerrige

AI er allerede her. Akkurat som vi en gang måtte lære oss e-post og Teams, må vi nå forholde oss til nye verktøy som påvirker hvordan vi jobber. Det viktigste er ikke at du kan alt, men at du er åpen for å lære.

Det trenger ikke være stort eller vanskelig. Ta ett steg. Les én artikkel. Lær én ny ting. Spør én kollega. Det handler ikke om å bli teknologiekspert, men om å være trygg nok til å bli med når endringene kommer.

For det er faktisk ganske enkelt: Den som er nysgjerrig, er alltid bedre forberedt enn den som venter.

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

Randstad er den globale markedslederen innen HR-service. Randstad ble etablert i 1960 og har hovedkontor i Diemen i Nederland. Randstad N.V. er notert på NYSE Euronext. For mer informasjon, se www.randstad.com og www.randstad.no

I Norge har Randstad kontorer over hele landet, og tilbyr tjenester innen rekruttering, bemanning og HR-løsninger. Les mer på randstad.no.

Følg pressemeldinger fra Randstad

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Randstad

Hvordan vil arbeidsmarkedet i Norge se ut i 2025?7.1.2025 09:37:09 CET | Kronikk

Idet vi har startet 2025, står ledere overfor spennende muligheter til å tenke nytt om hvordan vi arbeider. National director i rekrutteringsbyrået Dfind, Beathe Knudstad-Lopez deler i denne kronikken sitt syn og råd til norske arbeidsgivere som ønsker å lykkes. Fra kunstig intelligens som en del av hverdagen til rettferdighet som en konkurransefordel, er det klart: Fremtiden tilhører de som klarer å kombinere teknologisk utvikling med menneskelige styrker.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye