Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.

Flere faktorer påvirker holdbarheten på maten
Å bruke fryseren er en veldig god måte å ta vare på maten din. Likevel er det ikke sånn at mat holder seg evig i fryseren, og flere faktorer kan påvirke holdbarheten og ikke minst smaken på maten. Matprat-kokken trekker frem tre hovedpunkter det er lurt å tenke på.
Fett og saltinnhold
– Saltinnhold og fett kan bidra til kortere holdbarhet på enkelte matvarer. Selv om maten er fryst, er det sånn at fett kan harskne. I tillegg kan salt fremskynde harskning, noe som er verdt å tenke på når du fryser ned blant annet spekemat og salt fisk. Disse holder ikke like lenge som magert kjøtt, sier Fjelleng Hansen.
Korrekt emballering
– Bruk fryseposer eller plastbelagt frysefolie når du fryser ned maten. Fjern mest mulig luft før nedfrysning slik at du unngår fryseskader og smaksforandringer. Har du mulighet til å vakuumere maten er det absolutt det beste. Husk alltid å merke pakkene med hva den inneholder og dato for når maten ble fryst ned, sier Fjelleng Hansen.
Men, hun minner samtidig på at du ikke får ekstra dager med holdbarhet når du tiner maten.
– Husk at dersom kjøttet går ut samme dag du frøs det ned, må du spise opp maten samme dag som du tiner den opp, sier Fjelleng Hansen.
Den beste måten å tine maten på
– Den beste måten å tine mat på er i kaldt vann, mens den fortsatt er i emballasjen. Vann overfører varme mer effektivt enn luft, noe som gjør at maten tiner raskere og mer skånsomt. Når maten er tint, bør den tilberedes så snart som mulig. Husk også at det som har vært fryst, ikke bør fryses ned igjen, sier Fjelleng Hansen.
Hvor mange måneder kan du oppbevare maten i fryseren?
For at maten skal holde seg smakfull og best mulig, er det greit med noen huskeregler for hvor lenge ulik mat bør oppbevares i fryseren. Denne oversikten gir deg en liten pekepinn på hvor lenge matvarer holder seg.
- Storfekjøtt: 10-12 mnd.
- Lammekjøtt: 10-12 mnd.
- Svinekjøtt (magert): 6 mnd.
- Svinekjøtt (med fett): 3 mnd.
- Kylling: 4 mnd.
- Reinsdyr og viltkjøtt: over 12 mnd
- Fet fisk: ca. 3mnd
- Mager fisk: 6 mnd
- Kjøttdeig/karbonadedeig: 4 mnd.
- Pølser: 3 mnd.
- Spekemat: 6 mnd.
- Egg: 6-8 mnd.
- Middagsrester: 3-6 mnd.
– Så er det ikke sånn at hvis maten ligger lenger enn anbefalt at den blir uspiselig, men heller at jo lenger den ligger jo mer forringes spisekvaliteten. Se, lukt og smak før du kaster noe som helst, avslutter Fjelleng Hansen.
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:93649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom