Sounds Like Gold

Tapt musikk blir levende igjen – Olav Kiellands hardingfeleverk utgis for første gang

Del

I dag lanseres innspillingen «Her vil eg kvile» med kammermusikk og komposisjoner for hardingfele av komponisten Olav Kielland. Komposisjonene for hardingfele ble gjenoppdaget i 2019. Kielland var en av Norges viktigste komponister, men hans musikk blir sjelden fremført. Blant verkene på innspillingen finnes syv verdenspremierer, fremført av kammermusikkensemblet Fragaria Vesca, fiolinist Tor Johan Bøen og pianist Eirik Haug Stømner. Basert på Tor Johan Bøens forsknings- og edisjonsarbeid blir nå Kiellands ukjente musikalske «villarkorn» tilgjengelig for et bredere publikum.

Albumcover: Rune Mortensen
Albumcover: Rune Mortensen

LYTT HER

Olav Kielland (1901–1985) var en norsk komponist og orkesterdirigent født i Trondheim. Han var sønn av billedkunstner og arkitekt Gabriel Kielland. Allerede i ung alder viste han interesse for musikk og fikk undervisning i klaver og musikkteori. Han studerte ved Trondhjems katedralskole og spilte både klaver og dirigerte skolens orkester. Senere studerte han arkitektur i Trondheim før han utdannet seg videre innen komposisjon, teori og direksjon i Leipzig og Basel.

Kielland debuterte som dirigent i 1923 og utviklet seg raskt til en fremragende orkesterdirigent. Han arbeidet ved Stora Teatern i Gøteborg fra 1925–1931 og samarbeidet med flere fremtredende komponister. Han ble særlig kjent for sitt engasjement for norsk samtidsmusikk og fremførte verker av komponister som Eivind Groven, Fartein Valen, Harald Sæverud og Geirr Tveitt. Han var kunstnerisk leder for Oslo Filharmoniske Orkester (1933–1945), Trondheim Symfoniorkester (1946–1948), Bergen Filharmoniske Orkester (1948–1952) og Reykjavik Symfoniorkester (1952–1955).

Som komponist hentet Kielland inspirasjon fra ulike kilder, inkludert litteratur, filosofi og billedkunst. Hans tidlige verk ble skrevet i et senromantisk tonespråk, men han utviklet etter hvert et modernistisk tonespråk med dissonerende polyfoni. Rundt 1930 begynte han å studere norsk folkemusikk, og gradvis ble hans komposisjoner preget av disse studiene. 

I 1941 flyttet Kielland til Bø i Telemark for å studere de tradisjonelle hardingfeleslåttene og finne arbeidsro. Han kjøpte gården Raudmyr i Øvre Bø i 1943, hvor han bodde resten av livet. Her kom han i kontakt med folkesangere, soge-fortellere og spelemenn, og hans musikk ble sterkt påvirket av folkemusikktradisjonen. Han arbeidet for å overføre hardingfelas polyfone muligheter til symfonisk musikk og skapte et unikt tonespråk som til tider befinner seg i skjæringspunktet mellom folkemusikk og europeisk modernisme.

Hans musikk har i stor grad blitt glemt og han etterlot seg flere uoppførte verk. Hans kunstneriske arbeid er en viktig del av norsk og europeisk musikkarv. Dette forteller mye om hvilke retninger norsk og europeisk musikk utviklet seg i fra 1930 og fremover. 

Kielland ble i 1945 anklaget for å ha sittet i Det midlertidige konsultative råd 1940–41, han var på den tiden kunstnerisk leder for Oslo Filharmoniske Orkester. Han ble frikjent i 1946. Likevel preget anklagene hans karriere og kan ha bidratt til at han senere ble marginalisert i det norske musikkmiljøet.

Olav Kiellands kammermusikk og 7 slåttar for fele.

Strykekvartett (Quartetto per due violini, viola e violoncello) op. 22
7 slåttar for fele op. 12 a-g

  • Raudmyr-hallingen (1953) 
  • Tjøstul Blesterbakken, gangar, 6/8 (1945). Tilegnet Rolf Løchen.
  • Eskvam-halling (1943) 
  • Tussane i Raudmyr, springar (1953). 
  • Vetlvonsbruri, gangar 2/4 – inspirert av Ola Setroms dikt med samme navn.
  • Halling (1953)
  • Krokbakkjen springar (1953)

Tvileikar op. 19-5 cacce per 4 strumenti ad libitum.
Musikk for fiolin og klaver

  • Air
  • Serenade i F-dur (Leipzig 1922).
  • Porbjörgs melodi og Ernas melodi

Melodia per strumenti a corda op. 15 b

Olav Kielland

Fragaria Vesca ble grunnlagt av Tor Johan Bøen i 2006, og er et fleksibelt kammermusikkensemble viet fremføring av musikk fra forskjellige stilarter og epoker på originalinstrumenter. Repertoaret strekker seg fra barokken og frem til det 20. århundre. Den grunnleggende motivasjonen for denne tilnærmingsmåten er at historisk informerte fremføringer på tidsriktige instrumenter er med på å sette musikken i dens naturlige sammenheng. Ensemblets prosjekter er ofte knyttet til nytt musikalsk forskningsarbeid, og har tidligere gjort innspillinger av Geirr Tveitt, Fartein Valen, David Monrad Johansen og Halfdan Cleves kammermusikk. 

Tor Johan Bøen (fiolin/hardangfele) har en temmelig unik posisjon i norsk musikkliv med sin kombinasjon av fiolinistisk skolering på høyt nivå og musikologisk autoritet innenfor bestemte deler av strykerepertoaret. Allerede som 13-åring vant han Ungdommens Fiolinmesterskap og som 17-åring fant han sin plass i Det Norske Kammerorkester. Etter å ha fullført hovedfagsstudiet ved Norges musikkhøgskole fulgte studieår i USA hvor han også tok sin doktorgrad i 2005. Bøen har gjort seg bemerket gjennom sin fremføring av musikk fra barokken til det 20. århundre på originalinstrumenter – ikke minst gjennom sitt ensemble Fragaria Vesca likesåvel som han benytter moderne fiolin når han spiller i Phoebus strykertrio eller sitter som konsertmester i forskjellige europeiske orkestre. Hans dyptpløyende forskningsarbeid over belgieren Eugène Ysaÿes musikk har resultert i innspillinger og omfattende radioprogrammer. De senere år har han viet mye av sin musikologiske og fiolinistiske virksomhet til et gjennomgripende studium av manuskripter og partiturer fra mellomgenerasjonen av norske komponister, noe som i de siste 15 årene har resultert i nytolkende CD-versjoner av Geirr Tveitt, Klaus Egge, Fartein Valen, David Monrad Johansens kammermusikk og Halfdan Cleve. Han har også laget en innspilling av Svein Haugetrås hardingfeleslåtter. 

Eirik Haug Stømner er en norsk pianist fra Halden. Han fullførte diplomstudiet på Norges Musikkhøgskole våren 2018, etter veiledning av professorene Einar Henning Smebye og Marianna Shirinyan. Stømner mottok Robert Levins pianistpris i 2019, og har siden etablert seg som en ettertraktet musiker på den norske konsertscenen. Han har gjestet blant annet Oslo Kammermusikkfestival, Festspillene i Bergen og Fjord Classics, og opptrådt som solist med flere profesjonelle orkestre i både inn- og utland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Olav Kielland
Olav Kielland
Last ned bilde
Albumcover: Rune Mortensen
Albumcover: Rune Mortensen
Last ned bilde

Lenker

Om Grappa Musikkforlag

Grappa Musikkforlag A/S ble etablert i 1983 og er et av Norges største uavhengige plateselskap. I år 2023 har Grappa 40 års jubileum. 

Grappa Musikkforlag har gitt ut over fire tusen album spredt på ulike labler. Foruten Grappa som favner viser og pop, så utgis klassisk musikk på Simax Classics, folkemusikk og verdensmusikk på Heilo, blues og country på Blue Mood og jazz på Hubro.

Grappa samarbeider med Egmont Kids Media Nordic AS om utgivelse av barnemusikk gjennom Barneselskapet. Grappa samarbeider med Norsk Jazzforum om innspilling og utgivelse av norsk jazz på Odin. Grappa har også et tett samarbeide med Rune Grammofon og Drabant Music.

Andre språk

Følg pressemeldinger fra Sounds Like Gold

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sounds Like Gold på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sounds Like Gold

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye