Minstestraffen bør fjernes
Juristforbundet mener at minstestraffen på tre år i voldtektssaker nå bør fjernes. Samtidig er det viktig å understreke at straffene for voldtekt ikke nødvendigvis skal bli mildere av den grunn.
Er nytt lovforslag om den såkalte samtykkeparagrafen er rett rundt hjørnet. I den forbindelse er det også ventet at det vil komme endringer i minstestraffen i sedelighetssakene som i dag er på tre år.
Minstestraffen har gitt oss en konsentrasjon i straffeutmålingen, der de grovere sakene kanskje ikke straffes strengt nok, mens de mindre grove kanskje straffes for hardt. Ved å fjerne minstestraffen, mener vi det kan bli lettere for domstolene å avsi en rettferdig dom i de mindre alvorlige sakene. Samtidig er det da viktig at de grovere sakene fortsatt dømmes strengt.
I mars måned kom en fersk kvalitetsundersøkelsen for voldtektssaker fra Riksadvokatembetet. Den viser at det har blitt færre tiltaler og samtidig flere frifinnelser. I fjor ble det bare avsagt 87 fellende dommer for voldtekt. Det er under halvparten av antall domfellelser for få år tilbake. I mer enn hver tredje sak var domstolene, i motsetning til påtalemyndigheten, ikke overbevist om straffskyld.
Dette gir grunnlag for bekymring for hvordan det arbeides med feltet. Om det skyldes kvalitet eller kapasitet vet vi ikke. Trolig er det en kombinasjon.
I debatten rundt straffeutmålingene i voldtektssaker, har enkelte ment at tiltalte, som egentlig skulle vært dømt, muligens blir frifunnet, fordi domstolene opplever minstestraffen for streng. Vi stoler på at domstolene følger norsk lov og dømmer der etter, og vi mener kvalitetsundersøkelsen til riksadvokaten viser at domstolene tar beviskravet og bevisvurderingen på stort alvor.
Om minstestraffen blir fjernet vil det gi domstolene bedre mulighet til å fastsette mer passende straffer basert på alvorligheten av forholdene i den enkelte sak. En samtykkelov og samtidig en fjerning av minstestraffen, er uansett på sin plass og vil bidra til klarere rammer - både for straffeprosessens aktører og for samfunnet for øvrig.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin ØverbøKommunikasjonsrådgiver og mediekontakt
Tel:97640125io@juristforbundet.noJuristforbundet er landet største forbund for mer enn 23.000 jurister, dommere, advokater og juridiske studenter. Vi arbeider for at medlemmene skal få best mulige lønns- og arbeidsvilkår. Vi støtter deres faglige utvikling og etiske bevissthet – og gir dem tilgang til nettverk og økonomiske fordeler.
Juristforbundet arbeider for at rettssikkerhet og likhet for loven skal styrkes og gjelde alle innbyggere. Alle enkeltpersoner og virksomheter skal ha tilgang til rettshjelp og juridisk veiledning. Vi synliggjør betydningen av juridisk kompetanse i alle deler av samfunnet.
Følg pressemeldinger fra Juristforbundet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Juristforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Juristforbundet
Foreslå din kandidat til Rettssikkerhetsprisen4.3.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Noen gjør mer for rettssikkerheten enn andre. Noen kjemper hardere for at loven skal være lik for alle, at alle skal ha samme mulighet til å få de rettighetene loven gir dem. Juristforbundet ønsker å høre hvilken person, organisasjon eller institusjon du mener bør få Rettssikkerhetsprisen 2025.
Rettssikkerhetsprisen for innsats mot ID-tyveri10.9.2024 08:11:41 CEST | Pressemelding
Rettssikkerhetsprisen 2024 er tildelt professor Marte Eidsand Kjørven for innsatsen med å kartlegge hvordan domstolene har praktisert jussen i saker om ID-tyveri. Hun har også belyst hvordan finansinstitusjonene, som høster gevinstene av digitaliseringen, har lykkes i å skyve alt ansvar for sine løsninger over på forbrukerne.
Dommerforeningen: Forslaget om nye tingretter bør ikke vedtas15.5.2024 11:26:14 CEST | Pressemelding
Regjeringens forslag om å opprette fem nye tingretter – fremsatt som en budsjettsak uten høring – bør ikke vedtas. Til det er forslaget for dårlig utredet, mener Dommerforeningen.
Dommerforeningen ber regjeringen respektere Fosen-dommen24.11.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Til tross for at det er over to år siden Høyesterett avsa dom i Fosen-saken, har ikke avgjørelsen blitt tilstrekkelig fulgt opp. Nå må regjeringen og Stortinget respektere dommen. Hvis ikke svekkes tilliten til rettsstaten, frykter Dommerforeningen.
I dag deles rettssikkerhetsprisen ut18.10.2023 07:47:25 CEST | Pressemelding
Er Russland en trussel mot norsk rettsstat, rettssikkerhet og demokrati? Bør mediene få mer innsyn i straffesaker? Rettsoppfatningen i Norge – er straffene strenge nok?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom