Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Tre nye år til forskningssenter som utvikler løsninger for gjenbruk av masser

Del

Forskningsrådet har bevilget midler til tre nye år for SFI earthresQue. Støtten gir senteret mulighet til å utvikle nye løsninger for sirkulær håndtering og gjenbruk av jord, byggematerialer og andre overskuddsmasser.

Senterleder Helen K. French på deponiet til SFI earthresQue-partner Lindum i Oredalen. Her jobber earthresQue blant annet med å utvikle ny bruk av restproduktet bunnaske.
Senterleder Helen K. French på deponiet til SFI earthresQue-partner Lindum i Oredalen. Her jobber earthresQue blant annet med å utvikle ny bruk av restproduktet bunnaske. NMBU

– Det er veldig gode nyheter!, sier senterleder og NMBU-professor Helen Kristine French, og nestleder og forsker på NGI, Gudny Okkenhaug, i earthresQue Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI).

Jord og byggematerialer skal få nytt liv
I dag utgjør over 70 % av deponerte materialer i Norge forurenset jord, avfall fra bygg- og anleggssektoren, samt slagg og aske. Gjenbruk av disse materialene er begrenset, og mesteparten ender opp på søppelfyllinger. Dette ønsker earthresQue å endre.

Det overordnede målet med senteret er mer innovasjon og verdiskaping i bransjen som håndterer og gjenvinner avfall og overskuddsmasser.

– Med et åtteårig perspektiv – dobbelt så lenge som de fleste forskningsprosjekter – får vi muligheten til å jobbe langsiktig og tilpasse prosjektet etter behovene i både næringslivet og samfunnet, sier Helen Kristine French.

– Vi ser frem til fortsettelsen, og vi opplever stor entusiasme og driv for å oppnå mer sirkulær massehåndtering og bedre ressursutnyttelse, legger Gudny Okkenhaug til.

Tett samarbeid mellom forskning, næringsliv og offentlige aktører
Forskningsrådets SFI-ordning legger til rette for langvarig samarbeid mellom forskningsmiljøer, næringsliv og offentlig sektor, med mål om å sammen utvikle ny kunnskap og innovative løsninger på samfunnsutfordringer.

Blant industripartnere i forskningsenteret finner vi blant annet AF Decom, Skanska, Borg Havn, NOAH og Lindum.

Forskningssenteret har et budsjett på 230 millioner kroner, finansiert gjennom Forskningsrådet og partnere. Senteret drives fra NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Viktig NMBU-prosjekt
– SFI earthresQue er et stort og sentralt prosjekt ved NMBU, og sammen med alle partnere jobber vi hardt for å nå målet om å utvikle løsninger for bærekraftig håndtering og behandling av avfall og overskuddsmasser, sier dekan ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA), Ågot Aakra.

– Så langt har SFI earthresQue bidratt med mye ny kunnskap, og vi erfarer stor interesse for arbeidet ved senteret. Derfor er jeg svært glad for at Forskningsrådet nå gir oss muligheten til å fortsette det gode arbeidet.

Bunnaske: Fra avfall til nytt produkt 
Postdoktor Arun C. Emmanuel var forsker i prosjektet som utviklet LC3-sement
I earthresQue forsker han på om man kan bruke bunnaske i sement. 

– Sementindustrien står for ca 8% av de globale CO2-utslippene. Å erstatte en del av sementen med bunnaske har miljømessige, økonomiske og sosiale fordeler, forteller Arun C. Emmanuel.

Norge alene produserer omtrent 300 000 tonn bunnaske hvert år. Det meste havner i dag på deponi.

– Målet er å reduserer CO2-utslipp, reduserer forbruket av naturressurser og bringe avfallsmaterialer inn i økonomien.

Ny bruk av deponerte masser: Gudny Okkenhaug og Helen French leder forskningssenteret som vil gjøre avfall om til ressurs
Forskningsdrevet innovasjon i earthresQue: Postdoktor Arun C. Emmanuel jobber med å gjøre avfallet bunnaske om til et nytt, nyttig produkt. NMBU
Dekan ved ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning (MINA), Ågot Aakra. NMBU

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Om oss

NMBU har studier og forskning som møter de store globale spørsmålene om miljø, bærekraftig utvikling, bedre folke- og dyrehelse, klimautfordringer, fornybare energikilder, matproduksjon og areal- og ressursforvaltning.

Følg pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye